Stångehuvud naturreservat


Naturreservatet strax utanför Lysekil bjuder på gräddan av mäktig Bohuslänsk naturupplevelse med granitklippor i böljande formationer och enorm havsutsikt. 

  • Till start: 400,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lysekil 
  • Avgift: Nej 


Stångehuvud naturreservat

Ute på naturreservatet Stångehuvud finns ett riktigt mecca för den badsugna semesterfiraren men framförallt en otrolig naturupplevelse med vackra klippor och fantastiskt havssceneri.¨

Här finns många underbara stenhällar av röd bohusgranit att ligga och sola på.

Badmöjligheterna är många och runt den lilla ön Kramkistan är snorklingen omåttligt populär.

Calla Curman såg att klipporna alltmer bebyggdes och för att bevara dem köpte han upp stor del av de kvarvarande partierna av det vackra granitlandskapet och räddade på så sätt hon detta åt eftervärlden, undan från den alltmer utbredda stenbrytningen. Graniten bildades för 920 miljoner år sedan och lär stå kvar långt framöver.

Läs mera
Stångehuvud naturreservat
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Islandsberg och Islandsbergs huvud
En vacker vandring som avslutas med ett grand finale vid Islandsbergs udde där man blickar ut över havet ovanför fyren där Evert Taubes morfar var fyrvaktare.
OrtLysekil
Rågårdsvik
Ett litet samhälle man promenerar runt bland båtar och bebyggelse, tar sig längs vattnet eller dinglar med benen på bryggan. Charmigt pensionat med god mat. Badplats.
OrtLysekil
Dragsmarks kyrka och klosterruin
Detta kloster går tillbaka till tiden när Bohus län var norskt. Detta kloster som Barfotabröderna drev hade 141 gårdar som arrenderades ut på storhetstiden på 1300- och 1400-talen.
OrtUddevalla
Gullholmen och Hermanö
Bohusläns kanske mest pittoreska samhälle. Vandra runt i det gamla fiskeläget där husen nått storstadspriser. Ett kafé och två restauranger. Sammanväxta Hermanö bjuder på naturupplevelser.
OrtOrust
Stocken...
En charmig fiskeort på Orust med välbevarad bebyggelse. Vid intilliggande camping finns restaurang, livsmedelsaffär, bad och minigolf. Krabbfiske och kajakuthyrning.
OrtOrust
Hållö
Hållö har inte bara Bohusläns äldsta fyr utan bjuder på många spännande vandringar över härliga granitklippor med naturupplevelser utöver det vanliga. Bra bad- och dykmöjligheter. Båt från Smögen.
OrtSotenäs