Stångehuvud naturreservat


Naturreservatet strax utanför Lysekil bjuder på gräddan av mäktig Bohuslänsk naturupplevelse med granitklippor i böljande formationer och enorm havsutsikt. 

  • Till start: 400,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lysekil 
  • Avgift: Nej 


Stångehuvud naturreservat

Ute på naturreservatet Stångehuvud finns ett riktigt mecca för den badsugna semesterfiraren men framförallt en otrolig naturupplevelse med vackra klippor och fantastiskt havssceneri.¨

Här finns många underbara stenhällar av röd bohusgranit att ligga och sola på.

Badmöjligheterna är många och runt den lilla ön Kramkistan är snorklingen omåttligt populär.

Calla Curman såg att klipporna alltmer bebyggdes och för att bevara dem köpte han upp stor del av de kvarvarande partierna av det vackra granitlandskapet och räddade på så sätt hon detta åt eftervärlden, undan från den alltmer utbredda stenbrytningen. Graniten bildades för 920 miljoner år sedan och lär stå kvar långt framöver.

Läs mera
Stångehuvud naturreservat
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fiskebäckskil
Ett kustsamhälle som följt cykeln, medeltida sillperiod, skepparsamhälle och sedan badort. Allt detta ser man spår av och badorten lever kvar i lyxiga Gullmarsstrand där färja går till Lysekil.
OrtLysekil
Grundsund
Känt från tv-serien Saltön och här kan man gå runt själv eller guidas till inspelningsplatserna. Fiskeläget är idag en populär semesterort med bra krogar och mycket att uppleva.
OrtLysekil
Islandsberg och Islandsbergs huvud
En vacker vandring som avslutas med ett grand finale vid Islandsbergs udde där man blickar ut över havet ovanför fyren där Evert Taubes morfar var fyrvaktare.
OrtLysekil
Rågårdsvik
Ett litet samhälle man promenerar runt bland båtar och bebyggelse, tar sig längs vattnet eller dinglar med benen på bryggan. Charmigt pensionat med god mat. Badplats.
OrtLysekil
Dragsmarks kyrka och klosterruin
Detta kloster går tillbaka till tiden när Bohus län var norskt. Detta kloster som Barfotabröderna drev hade 141 gårdar som arrenderades ut på storhetstiden på 1300- och 1400-talen.
OrtUddevalla
Bohusläns kustväg - Smögen till Tanumshede
RUNDTUR. Med start i Smögen passeras Hunnebostrand (utsikt och lunch, Bovallstrand (bad), Hamburgsund, Fjällbacka (utsiktsberg), Grebbestad och Vitlycke museum.
OrtTanum