Dragsmarks kyrka och klosterruin


Detta kloster går tillbaka till tiden när Bohus län var norskt. Detta kloster som Barfotabröderna drev hade 141 gårdar som arrenderades ut på storhetstiden på 1300- och 1400-talen.

  • Till start: 394,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Uddevalla 
  • Avgift: Nej 


Dragsmarks kyrka och klosterruin

Vackert beläget ligger denna klosterruin intill Dragsmarks kyrka .

Dragsmarks kloster uppfördes här år 1234 då norske kungen Haakon Haakonsson lät flytta Barfotabrödernas kyrka från klostret i Tönsberg hit. Detta var en strategisk plats vid den tidens färdvägar. 12 munkar från moderklostret på Jylland byggde upp klostret här.

Klostrets storhetstid var under 1300- och 1400-talen då man hade hela 141 gårdar som arrenderade jord av dem, man hade undervisning för adliga ungdomar, skrev texter åt kyrkan samt bedrev handel och fiske.

En akademi inrättades för adliga ungdomar som bland annat stöttades av kung Magnus Eriksson som då var kung över både Sverige och Norge. Klostret var verksamt fram till reformationen på 1530-talet eftersom klosterväsendet inte skulle vara kvar. Efter reformationen förföll klostret och danske kungen lät slutligen sten tas från klostret till att förstärka Bohus fästning. Den nuvarande kyrkan är från 1756.

Läs mera
Dragsmarks kyrka och klosterruin
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fiskebäckskil
Ett kustsamhälle som följt cykeln, medeltida sillperiod, skepparsamhälle och sedan badort. Allt detta ser man spår av och badorten lever kvar i lyxiga Gullmarsstrand där färja går till Lysekil.
OrtLysekil
Skaftölandet
RUNDTUR. En rundtur på Skaftö i Lysekils kommun där man passerar bland annat Grundsund känd från serien Saltön och vidare till Rågårdsvik och Fiskebäckskil varifrån man kan ta personfärja till Lysekil.
OrtLysekil
Islandsberg och Islandsbergs huvud
En vacker vandring som avslutas med ett grand finale vid Islandsbergs udde där man blickar ut över havet ovanför fyren där Evert Taubes morfar var fyrvaktare.
OrtLysekil
Grundsund
Känt från tv-serien Saltön och här kan man gå runt själv eller guidas till inspelningsplatserna. Fiskeläget är idag en populär semesterort med bra krogar och mycket att uppleva.
OrtLysekil
Gårviks badplats.
Denna badplats är majestätiskt skyddad av höga klippor. En kort promenad leder till en utsiktsplats på ett gammalt vårdkaseberg. Bryggor, hopptorn, sandstrand, toa och dusch.  
OrtMunkedal
Lökebergs hällristning.
Efter en c:a en km lång vandring når man en av Sveriges märkligaste och intressantaste hällristningar. Det är också en av de största med bland annat 150 inristade skepp. 
OrtMunkedal