Dragsmarks kyrka och klosterruin


Detta kloster går tillbaka till tiden när Bohus län var norskt. Detta kloster som Barfotabröderna drev hade 141 gårdar som arrenderades ut på storhetstiden på 1300- och 1400-talen.

  • Till start: 394,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Uddevalla 
  • Avgift: Nej 


Dragsmarks kyrka och klosterruin

Vackert beläget ligger denna klosterruin intill Dragsmarks kyrka .

Dragsmarks kloster uppfördes här år 1234 då norske kungen Haakon Haakonsson lät flytta Barfotabrödernas kyrka från klostret i Tönsberg hit. Detta var en strategisk plats vid den tidens färdvägar. 12 munkar från moderklostret på Jylland byggde upp klostret här.

Klostrets storhetstid var under 1300- och 1400-talen då man hade hela 141 gårdar som arrenderade jord av dem, man hade undervisning för adliga ungdomar, skrev texter åt kyrkan samt bedrev handel och fiske.

En akademi inrättades för adliga ungdomar som bland annat stöttades av kung Magnus Eriksson som då var kung över både Sverige och Norge. Klostret var verksamt fram till reformationen på 1530-talet eftersom klosterväsendet inte skulle vara kvar. Efter reformationen förföll klostret och danske kungen lät slutligen sten tas från klostret till att förstärka Bohus fästning. Den nuvarande kyrkan är från 1756.

Läs mera
Dragsmarks kyrka och klosterruin
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stångehuvud naturreservat
Naturreservatet strax utanför Lysekil bjuder på gräddan av mäktig Bohuslänsk naturupplevelse med granitklippor i böljande formationer och enorm havsutsikt. 
OrtLysekil
Gullholmen och Hermanö
Bohusläns kanske mest pittoreska samhälle. Vandra runt i det gamla fiskeläget där husen nått storstadspriser. Ett kafé och två restauranger. Sammanväxta Hermanö bjuder på naturupplevelser.
OrtOrust
Stocken...
En charmig fiskeort på Orust med välbevarad bebyggelse. Vid intilliggande camping finns restaurang, livsmedelsaffär, bad och minigolf. Krabbfiske och kajakuthyrning.
OrtOrust
Brastad hällristning - Skomakaren
Mitt i detta religiösa centrum från yngre bronsålder vimlar av hällristningar. Detta är den mest kända ristningen kallad Skomakaren vilken man på senare tid tror är en föregångare till järnålderns Tor.
OrtLysekil
Gårviks badplats.
Denna badplats är majestätiskt skyddad av höga klippor. En kort promenad leder till en utsiktsplats på ett gammalt vårdkaseberg. Bryggor, hopptorn, sandstrand, toa och dusch.  
OrtMunkedal
Lökebergs hällristning.
Efter en c:a en km lång vandring når man en av Sveriges märkligaste och intressantaste hällristningar. Det är också en av de största med bland annat 150 inristade skepp. 
OrtMunkedal