Stenehed fornminnesområde.


Här finns sammanlagt tre typer av fornlämningar från järnåldern. Bautastenar, en skeppssättning och ett gravfält. Bautastenarna är inte så storslagna men dess unikitet är hur de placerats.

  • Till start: 384,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Munkedal 
  • Avgift: Nej 


Stenehed fornminnesområde

Vid Stenehed ligger ett järnåldersgravfält med högar, resta stenar, en skeppssättning och en domarring. Men framförallt finns här även en av landets märkligaste fornlämningar. Det rör sig om nio bautastenar som är resta på en lång rad. Det var ursprungligen elva eller tolv stenar och de ökar jämt i storlek och höjd från 1,4 m i norr till 3,3 m i söder. 

 

Stenraden kan ha uppförts som någon form av kalender ungefär som stencirklarna i Stonehenge. Placeringen på rad gör dem så unika.

 

Man kan inte datera stenraden exakt men vanligtvis är denna typ av grav till mellan år 400-600.

Läs mera
Stenehed fornminnesområde.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fjällbacka
Det otroligt vackra och kuperade fiskeläget är känt från Camilla Läckbergs böcker och Ingrid Bergmans vistelser. Att vandra genom Kungsklyftan till Vettebergets utsiktstopp är ett måste.
OrtTanum
Hornborgs slottsruin
Fästningen omnämns redan 1137 men förlorade sin betydelse när Bohuslän blev svenskt. Kvar finns inte mycket av borgen men utsikten från toppen är himmelsk inom pilskottshåll från farleden.
OrtTanum
Gamla bruket Munkedal...
Bruket med anor från 1500-talet lade om från järn till att fokusera på pappersframställning. Vid platsen för det gamla bruket finns några äldre byggnader. Våffelstuga i juli. 
OrtMunkedal
Hamburgsund och Hamburgö
Hamburgsund är ett mysigt besöksmål men kan även vara basen för att med Sveriges kortaste vägfärja till Hamburgö eller längre bort till Käringön. Cykel och kajak finns att hyra.
OrtTanum
Nordens ark
Djurpark med syfte att rädda utrotningshotade djur. Varg, snöleopard och amurtiger är några men även svenska lantraser beskådas under en promenadslinga. Ett av Bohusläns populäraste besöksmål.
OrtSotenäs
Torreby slott.
Torreby står omnämnt redan 1307. Det här slottet uppfördes dock först 1887 med pengar man förtjänat på trävaruexport till Spanien. Här golfar man och äter gott.
OrtMunkedal