Stenhammars slott.


Ett slott som kungen arrenderar. Hit evakuerade sig kungaparet från Coronaviruset 2020. Själva slottet kan man inte besöka men väl promenera runt ägorna och se de enorma ladorna och den vackra sörmländska naturen.

  • Till start: 91,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Flen 
  • Avgift: Nej 


Stenhammars slott

Ett slott som arrenderas av kung Carl XVI Gustaf och blev 2013 blev omskrivet i pressen för olika tolkningar av vem som skulle stå för renoveringskostnader. Man promenerar runt slottet på en kvart och får se det med en mur emellan. Rätt var det är visslar ett tåg förbi på stambanan mot Stockholm. Den mäktiga kronladan är en imponerande syn på fältet på andra sidan järnvägen.

Slottet har en imponerande historia. Den förste namngivne ägaren till Slädhammar, som på denna tiden var det officiella namnet hette Agmund Ulfsson. Bland övriga ägare till Slädhammar under 13 – 1500-talen återfinner man namn som Djurhufvud, Geet, Arp och Sheringsdotter. Johan Rosenhane (f.1611 – d.1661), friherre 1654, ärvde Slädhammar. Det var han som år 1658 byggde det nuvarande slottet, samtidigt ändrades namnet till Stenhammar. Under 16 – 1700 talen ägs Stenhammar av släktena Ribbing och Falkenberg.

1809 säljs Stenhammar till en grosshandlare Anders Petter Söderberg som sägs utveckla lantbruket och anlägga vägar på godset. Anders dotter Maria Charlotte ärver Stenhammar och gifter sig 1832 med Robert von Kraemer, landshövding i Uppsala län. Genom arvskifte övertar sonen Anders Robert von Kraemer Stenhammar år 1870. Anders Robert von Kraemer, som 1892 blev hovmarskalk, lade mycket möda vid att förbättra godset. Han nyodlade, byggde vägar, dikade och lät bland annat anlägga de vackra ekbackarna runt slottet.

Von Kraemer och hans fru efterlämnade inga barn så de testamenterade det till staten med tillägget att en prins med arvsrätt skulle få nyttja det. Kraven stämde in på prins Wilhelm som bodde här fram till  habs död1965 då nuvarande kungen tog över arrendet.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Harpsund
Harpsunds historia går tillbaka till 1300-talet men är mest känt när Tage och Chrustjov rodde i de gamla ekorna. Ta en liten promenad runt gården. Påkostade rastplatser och toaletter.
OrtFlen
Malmköping
I hundrafemtio år låg det stora exercisfältet Malmahed här. Denna inslumrade garnisonsstad bjuder på mycket sevärd bebyggelse, butiker och hantverksbodar. Årets höjdpunkt är marknaden en vecka varje sommar när tivoli och knallar kommer hit.
OrtFlen
Sparreholms slott
Slottet är uppkallat efter förste ägaren, Göran Bengtsson Sparre 1643 och förutom slottet även bil-, vagns- och jukeboxmuseum och ett suveränt fik. Sommaröppet.
OrtFlen
Rockelstad slott...
Idag ett populärt konferens- och bröllopshotell. På slottet vistades Herman Göring och hans svenska hustru Carin då hennes syster Mary var gift  med dåvarande ägaren Eric von Rosen.
OrtFlen
Julita gård.
Klar 1760 och inredningen är precis som siste ägaren lämnade den. På Skansenvis har byggnader flyttats hit samt djur och växter av sällsynta arter. Även lantbruksmuseum, vandrarhem och Pettsonhus för barnen.
OrtKatrineholm
Julita wärdshus
Värdshus med mycket hög klass. Drivs av Tommy Myllymäki som vunnit Årets kock och silver i Bocuse d'Or mm. Öppet sommarhalvåret och jul.
OrtKatrineholm