Malmköping


I hundrafemtio år låg det stora exercisfältet Malmahed här. Denna inslumrade garnisonsstad bjuder på mycket sevärd bebyggelse, butiker och hantverksbodar. Årets höjdpunkt är marknaden en vecka varje sommar när tivoli och knallar kommer hit.

  • Till start: 79,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Flen 
  • Avgift: Ja 


Malmköping
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Malmköping

I hundrafemtio år använde Sörmlands regemente det stora imponerande exercisfältet Malmahed. Den öppna platsen för tankarna till en entusiastisk rivning på 1960-talet. Runt fältet har Sörmlands karakteristiska röda turistskyltar som man kan gå runt och guidas av närsomhelst. Denna inslumrade garnisonsstad bjuder på mycket sevärd bebyggelse med många butiker och hantverksbodar.

Här finns även Sveriges lokaltrafikmuseum, en museijärnväg och en hembygdsgård med bland annat en T-ford. Årets höjdpunkt är marknaden en vecka varje sommar när tivoli och flera hundra knallar kommer hit. Bäst mat äter man på Plevnagården som är ett romantiskt hotell och restaurang.

Läs mera

Malmköpings hembygdsgård

Intill Landsvägsgatan som går genom samhället ligger Hembygdsgården som även ordnar traditionellt midsommarfirande. Här finns byggnader från 16- och 1700-talen. Fotomuseum, smedja, museum för vagnar och jordbruksredskap och mycket mer finns att se på plats.

Hembygdsföreningen anordnar varje år i maj Gammaldags Malmköpings Marknad som lockar tusentals besökare.

Länkar

Malmahedsmuseet

35 skyltar inne och ute i museet berättas ”Historien runt heden”. I de gamla logementen från 1870-talet ligger museet som berättar om livet på heden från 1774 till 1921. Innan logementen byggdes bodde soldaterna i tält utomhus. En modell över köpingen visar hur det såg ut med tälten och de militära byggnaderna.  En stor del av museet finns utomhus med där en rad skyltar beskriver livet på heden.

En annan viktig händelse var när Malmköping fick köpingsrättigheter år 1785 av Kungliga Majestätet och fria marknader fick arrangeras, vilket fick stor betydelse för köpingen. Handeln kom att spela en viktig roll för köpingen och är fortfarande en viktig näring.

I museet finns också Svenska Naturskyddsföreningens sevärda utställning om Båven.

Museet Malmahed tel: 0157-219 25, boka visningar 070-657 89 32

Läs mera

Spårvägsmuseum och museijärnväg i Malmköping

Vill man åka tåg som man gjorde förr så är detta rätt plats att ta sig till. Spårvagnsturen till Hosjö och tillbaka går längs glittrande sjöar och genom vacker natur med ängar och skogar. Du får uppleva en resa som på farfars tid, en tur som tar ungefär 25 minuter.

I museet kan man se hela 40 vagnar samt 25 bussar. Entrén till museet ingår om man betalar för resa med järnvägen. Här finns även ett kafé.

Mellersta Södermanlands Järnväg blev klar till Malmköping 1907. Trafiken var rätt god fram till slutet av 1950-talet då konkurrens från privatbilismoch lastbilstrafik började märkas. De höga kostnaderna gjorde att SJ till slut la ned persontrafiken på hela sträckan 1962. Banan revs senare upp 1969-70 förutom sträckan Malmköping – Hosjö som idag används av Museispårvägen.

Läs mera

Plevnagården

Här kan man äta gott eller bo i soldattorp med lyxsvit eller kanske i Greta Garborummet i Gröna villan som ägdes av Gretas faster.

Luncher på vardagar 11-14

A la carte restaurang på helgerna
Fredag & lördag 11:30 - 21:00
Baren öppen till 24:00
Söndag 11:30 - 17:00

Plevnagården uppfördes 1886 som Sveriges första militärsjukhus. Vi hade vid den tidpunkten Södermanlands Regemente i Malmköping. När regementet 1921 flyttade till Strängnäs, blev Plevnagården seminarium för småskolelärarinnor och passande nog blev det senare ett vilohem för samma yrkeskategori. Sedan 1980 drivs Plevnagården som hotell och konferensanläggning.

På gården har vi två gamla soldattorp samt ett 1700-tals hus som ägdes och drevs som pensionat av Greta Garbos faster i Sparreholm. Där övernattade Greta Garbo när hon kom på besök till Sverige. Idag används den historiska byggnaden som hotell och till konferenser.

Adress Hotell Plevnagården Malmköping
Tel. 0157-216 60

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sparreholms slott
Slottet är uppkallat efter förste ägaren, Göran Bengtsson Sparre 1643 och förutom slottet även bil-, vagns- och jukeboxmuseum och ett suveränt fik. Sommaröppet.
OrtFlen
Rockelstad slott...
Idag ett populärt konferens- och bröllopshotell. På slottet vistades Herman Göring och hans svenska hustru Carin då hennes syster Mary var gift  med dåvarande ägaren Eric von Rosen.
OrtFlen
Stenhammars slott.
Ett slott som kungen arrenderar. Hit evakuerade sig kungaparet från Coronaviruset 2020. Själva slottet kan man inte besöka men väl promenera runt ägorna och se de enorma ladorna och den vackra sörmländska naturen.
OrtFlen
Harpsund
Harpsunds historia går tillbaka till 1300-talet men är mest känt när Tage och Chrustjov rodde i de gamla ekorna. Ta en liten promenad runt gården. Påkostade rastplatser och toaletter.
OrtFlen
Skottvångs gruva
Skottvångs gruva har levt i symbios med närliggande Åkers styckebruk. Gruvområdet kan man bese på egen hand eller guidas under sommaren. På sommaren är värdshuset öppet för mat och dryck ofta med liveunderhållning.
OrtMariefred
Arsenalen Sveriges Försvarsfordonsmuseum.
Ett museum med fordon från 1900-talets början till nutid. En särskilt intressant avdelning har tennfigurer uppbyggda i miljöer från stenåldern och framåt.
OrtSträngnäs