Harpsund


Harpsunds historia går tillbaka till 1300-talet men är mest känt när Tage och Chrustjov rodde i de gamla ekorna. Ta en liten promenad runt gården. Påkostade rastplatser och toaletter.

  • Till start: 93,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Flen 
  • Avgift: Nej 


Harpsund

Vägen dit är ganska lik en grusväg som blivit asfalterad för att man skall åka ståndsmässigt. Här ekar historien. Harpsund har lång historia från 1300-talet då Bo Jonsson Grip var ägare men på 1600-talet byggde gården på sin nuvarande plats vid norra delen av sjön. Flygelbyggnaderna är från denna tid men själva huvudbyggnaden är byggd så sent som 1914.
 
Det är ju en lång rad presidenter mm som besökt gården som testamenterades till staten 1953 som sommarbostad till statsminister. På gamla svart-vit tv tiden sågs Tage och Chrustjov ro i de gamla ekorna. De fina ekorna som ligger vid bryggan är nyare men enligt parkpersonalen finns det en riktigt rutten inne i ett av förråden som kanske är "originalet".

Man får inte besöka gården eller dess omedelbara närhet men det finns bra rastplatser och toaletter och längs en liten promenadväg en halvcirkel runt gården där man bland annat kan se en mycket speciell tennisbana med vacker läktare och diverse andra byggnader.

Läs mera
Harpsund
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stenhammars slott.
Ett slott som kungen arrenderar. Hit evakuerade sig kungaparet från Coronaviruset 2020. Själva slottet kan man inte besöka men väl promenera runt ägorna och se de enorma ladorna och den vackra sörmländska naturen.
OrtFlen
Ericsbergs slott.
Ett av Sveriges största gods med ett av landets mest förnäma slott. Populär park och slottskafé. Har stått värd för Stjärnorna på slottet två säsonger.
OrtKatrineholm
Sparreholms slott
Slottet är uppkallat efter förste ägaren, Göran Bengtsson Sparre 1643 och förutom slottet även bil-, vagns- och jukeboxmuseum och ett suveränt fik. Sommaröppet.
OrtFlen
Rockelstad slott...
Idag ett populärt konferens- och bröllopshotell. På slottet vistades Herman Göring och hans svenska hustru Carin då hennes syster Mary var gift  med dåvarande ägaren Eric von Rosen.
OrtFlen
STF Julita
Julita ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren. Vandrarhemmet är naturskönt beläget inne på friluftsmuseet Julita - Sveriges Lantbruksmuseum. Som gäst har du tillgång till parkens stora grönområden som gränsar mot sjön.
OrtKatrineholm
Julita gård.
Klar 1760 och inredningen är precis som siste ägaren lämnade den. På Skansenvis har byggnader flyttats hit samt djur och växter av sällsynta arter. Även lantbruksmuseum, vandrarhem och Pettsonhus för barnen.
OrtKatrineholm