Strandpromenaden i Varberg


  • Till start: 421,0 Km 
  • Längd: 3,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Varberg 
  • Avgift: Nej 
Strandpromenaden i Varberg
Stor karta

Kanske en av landets finaste strandpromenader. Med start i Varbergs hamn passeras  det kända kallbadhuset, Varbergs fästning, ett spa-hotell och Subbe fyr.

Sevärdhet 1 av 6

Varbergs hamn

Kallbadhuset

Slå dank, hänga eller bara vara. Härifrån kan man ta strandpromenaden för turisten är Kallbadhuset så centralt man kan komma i Varberg.

Ute på pelare i vattnet står det sedan 1903 men det är det tredje i ordningen. Innan man kom på tanken att bad var det då det var dricka brunn som var det hälsosamma.  Första badet 1820 var en flytande bassäng. Badhuset kom först 1864 och då fanns även ett varmbadhus på land intill. Det förstördes av en höststorm 1884 och efterföljaren förstördes i ”julastormen” 1902, den värsta stormen som drabbat västkusten.

Idag finns kafé, bad och bastu

Länkar

Varbergs fästning

Stadens landmärke utgörs av den magnifika borgen som. Platsen bör upplevas genom en promenad längs med havet, ett besök inne i borggården och helst in på det oerhört fascinerande museet. Här finns bland annat Bockstensmannen och knappen som Karl XII sägs ha ”knäppts” med.

Namnet kommer från fornnordiska Ward som betyder vakt och återfinns även i ordet vårdkase och här tändes eldar som var signalsystem för att varna för fiender från havet.

På 1200-talets slut byggdes en borg på klippan av en dansk greve som skydd då han anklagats för mord av kungen. Tiden mellan 1305-1365 bytte Halland ägare mellan Sverige och Danmark 8 ggr så Magnus Eriksson var bland annat här men från 1365 var det danskt i nära 300 år.

Vid Nordiska sjuårskriget under 1500-talet mellan grannländerna blev vapnen blev kraftigare från pil, spjut mm till kanoner, insåg man att borgen måste byggas till. 1618, efter 2 miljoner mantimmar, stod fästningen färdig och efter det anfölls den inte mer men tillföll likväl Sverige i samband med freden i Brömsebro då Halland erhöll Sverige.

Fästningen hade alltid haft fångar men från 1830-talet då Karlsborg tog över som befästning fick man mellan 400-500 fångar här.

Läs mera

Strandpromenaden i Varberg

Strandpromenaden börjar vid Barnens badstrand nedanför Varbergs Fästning vid hamnplan och slutar vid Varbergs Kusthotell vid lilla Apelviken - en sträcka på 2,6 kilometer. Det är en av Europas vackraste kustvägar som stod klar 1912 och du passera flera av Varbergs kända landmärken och badplatser.

Varbergs Kusthotell

Länkar

Subbe fyr

Subbe är en udde norr om Apelviken i Varbergs södra del. Söder om udden så finns den för surfarna kända Apelviken. Tittar man norrut så ser man strandpromenaden in mot fästningen. Strax innanför Subbe udde ligger "Apelvikens Kustsanatorium" som numera är hotell, bostäder och företagslokaler.

Sett från havet så är det främst Subbe fyr som syns. Subbe fyr är en av inseglingsfyrarna till Varbergs hamn. Längs udden så finns det en promenadstig.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...