Tjurkö stenhuggeri och Skärgårdskraft


  • Till start: 385,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlskrona 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Här kan man uppleva stenhuggeriet som tidigare var så viktig på Tjurkö. Vid sekelskiftet var det en av landets största arbetsplatser med 2.000 anställda. I det gamla Restaurationshuset finns konst- och hantverksföreningen Skärgårdskraft med försäljning och kafé.

Tjurkö stenhuggeri och Skärgårdskraft

Föreningen Skärgårdskraft

I Restaurationshuset vid Herrgården på Tjurkö finns konst- och hantverksföreningen Skärgårdskraft - öppet hela sommaren.  I den gamla handelsboden finns utställningar, försäljning, stenhuggeriutställning, ljudvandring och kaffeservering. Skärgårdskraft är en konst- och hantverksförening, som bedriver verksamhet i det gamla restaurationshuset på Tjurkö. Ett 20-tal lokala konstnärer ingår i nätverket.

Stenhuggeriet

Vart du än i världen på gatsten vandrar är chansen stor att den kommer just från Tjurkö. Stenhuggeriet var vid sekelskiftet en av landets största arbetsplatser med 2.000 anställda och de stora stenbrotten vittnar än i dag om det hårda hantverket. Stenindustrins minne finns bevarat här på Tjurkö och det var här verksamheten bedrevs i stor skala.

Genom området vid Herrgårdsviken löper nu en ca 1,5 km lång markerad kulturstig som passerar flera anläggningar och minnesmärken. Det var vid Herrgårdsviken som Stenhuggerisamhället växte upp med kaserner, kontor, smedja, handelsbod m.m.Kyrkan på ön är byggd av fångar som kommenderats till stenhuggeriet i slutet av 1800-talet. Enligt sägen syns en av fångarna, Abel Andersson, på altartavlan. Han målade dit sig själv i bojor bland Jesu följeslagare.

Skärgårdstrafiken angör reguljärt vid Herrgårdsviken från Fisketorget i centrala Karlskrona.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...