Tölltorps industrimuseum.


Gnosjö är känt för sin anda av småföretagande. Här visas gamla verkstäder i drift som förr med tråddragning och tillverkning av kruköron, vispar, musfällor, betsel, hårnålar, säkerhetsnålar, kakformar, räfsor mm.

  • Till start: 333,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gnosjö 
  • Avgift: Nej 


Tölltorps industrimuseum

Ett levande museum där vattenhjulen snurrar och gamla verkstäder visas i drift som förr i tiden.

Vi kan visa tråddragning och tillverkning av kruköron, vispar , musfällor, betsel, hårnålar, säkerhetsnålar, kakformar, räfsor, siktar och hönsglasögon.

Det finns bland annat två kvarnar, en smedja och Gnosjös första automatmaskin tillverkad 1881.

Till en början drogs tråden med hjälp av hästvandringar, men omkring 1750 började man dra tråd med hjälp av vattenkraft.

Passa på att visa era vänner, kunder eller anställda denna fantastiska klenod som visar starten av Gnosjöindustrin.

Text: Töllstorps industrimuseum

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hylténs industrimuseum.
Gnosjös andra industrimuseum är en gammal metallfabrik där tiden stått stilla i 80 år. Maskinerna drivs med remdrift och elen från ett hundra år gammalt kraftverk. Kunniga guider ger extra djup åt besöket.
OrtGnosjö
Store Mosse nationalpark
Här finns vandringsmöjligheter så det räcker och blir över i detta Sveriges största myrområde söder om Lappland. Vill man bara få smak på nationalparken så går man bara spången till fågeltornet eller Naturumet.
OrtGnosjö
Bruno Mathsson center.
En av de mest framträdande och berömda svenska möbelformgivarna genom tiderna är Bruno Mathsson. Han föddes i Värnamo och idag visar Bruno Mathsson International möblerna i det glashus som han lät bygga i anslutning till sitt barndomshem.
OrtVärnamo
Apladalen natur- och hembygdspark.
I närheten av Värnamos centrum ligger natursköna Apladalen som bjuder på djur och natur samt hantverk och kultur i husen från 1700- och 1800 talen.
OrtVärnamo
Vandalorum.
Ett konstmuseum med höga ambitioner. Man rör sig i gränsområdet mellan konst och design. Vad som ser ut som tre lador är omsorgsfullt ritade konsthallar för optimalt ljusinsläpp.
OrtVärnamo
Nydala Klosterkyrka och Klosterträdgård.
Franska cisterciensermunkar verkade här i 400 år och idag återstår delar av klosterkyrkan och portkapellet. Vacker klosterträdgård är anlagd efter medeltida förebild. Audioguider på plats och guidningar sommartid.
OrtVrigstad