Tölltorps industrimuseum.


Gnosjö är känt för sin anda av småföretagande. Här visas gamla verkstäder i drift som förr med tråddragning och tillverkning av kruköron, vispar, musfällor, betsel, hårnålar, säkerhetsnålar, kakformar, räfsor mm.

  • Till start: 333,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gnosjö 
  • Avgift: Nej 


Tölltorps industrimuseum

Ett levande museum där vattenhjulen snurrar och gamla verkstäder visas i drift som förr i tiden.

Vi kan visa tråddragning och tillverkning av kruköron, vispar , musfällor, betsel, hårnålar, säkerhetsnålar, kakformar, räfsor, siktar och hönsglasögon.

Det finns bland annat två kvarnar, en smedja och Gnosjös första automatmaskin tillverkad 1881.

Till en början drogs tråden med hjälp av hästvandringar, men omkring 1750 började man dra tråd med hjälp av vattenkraft.

Passa på att visa era vänner, kunder eller anställda denna fantastiska klenod som visar starten av Gnosjöindustrin.

Text: Töllstorps industrimuseum

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Store Mosse nationalpark
Här finns vandringsmöjligheter så det räcker och blir över i detta Sveriges största myrområde söder om Lappland. Vill man bara få smak på nationalparken så går man bara spången till fågeltornet eller Naturumet.
OrtGnosjö
Värnamo stadshotell...
Stadshotellet som varit med i SVTs K-märkt förtjänar verkligen ett besök. Exteriören är mycket speciell men trappan som man ser från lobbyn är ett mästerverk. Frågar man snällt brukar man få gå runt lite.
OrtVärnamo
Bruno Mathsson center.
En av de mest framträdande och berömda svenska möbelformgivarna genom tiderna är Bruno Mathsson. Han föddes i Värnamo och idag visar Bruno Mathsson International möblerna i det glashus som han lät bygga i anslutning till sitt barndomshem.
OrtVärnamo
Vandalorum.
Ett konstmuseum med höga ambitioner. Man rör sig i gränsområdet mellan konst och design. Vad som ser ut som tre lador är omsorgsfullt ritade konsthallar för optimalt ljusinsläpp.
OrtVärnamo
Café Nydala
Café Nydala är ett café i en säreget mysig trädgårdsmiljö. Granne ligger Nydala Klosterkyrka och Klosterträdgård. Man serverar enklare lunchrätter och hembakt och ostkakan från närliggande Vrigstad rekommenderas.
OrtSävsjö
Taberg
Det 121 meter höga stupet syns på långt håll. 343 meter över havet är man från toppen där man kan fika och äta gott med enastående utsikt eller spela äventyrsgolf. Sommartid ordnas guidning i gruvan intill för att se fladdermöss.
OrtJönköping