Vandalorum.


Ett konstmuseum med höga ambitioner. Man rör sig i gränsområdet mellan konst och design. Vad som ser ut som tre lador är omsorgsfullt ritade konsthallar för optimalt ljusinsläpp.

  • Till start: 336,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värnamo 
  • Avgift: Ja 


Vandalorum

Vandalorum – en unik konsthall i Småland

Vandalorum är ett centrum för konst och design. Målsättningen är att erbjuda upplevelser på flera plan samtidigt. Sedan Vandalorum öppnade 2011 har det erbjudits en rad utställningar som kombinerar konst och design. Och ibland utforskar gränslandet däremellan! Här finns även en museibutik och museikrogen Syltan, som serverar kreativt tillagad mat och fika.

Vandalorum är en konsthall i Småland och främst en mötesplats för det lokala och regionala, men med ambitionen att skapa nationellt intresse för verksamheten och ge den en internationell relevans. Inte minst genom ett nära samarbete mellan konstnärer, formgivare, den kreativa industrin i trakten och näringslivet i stort. Vandalorum är en plats att upptäcka men också att återvända till.

Renzo Piano är arkitekten bakom Vandalorum. Piano är också en ljusets mästare med krav på ideala förhållanden för våra upplevelser. Vandalorum är därför inte bara ett konstverk i sig själv utan kännetecknas i högsta grad av funktionalitet och kvalitet. Renzo Piano har inspirerats av miljöerna i Småland och även den lada som tidigare stod på platsen. Detta återspeglas i byggnaderna idag.

Här finns även Syltan café och restaurang, som erbjuder fika och lättare rätter. På Vandalorum finns låsbara skåp för värdesaker. Vandalorum är handikappanpassat.

I en av de röda ladorna hittar du Smålands Konstarkiv som ger 7-8 utställningar per år, och har ett studiearkiv med verk av konstnärer knutna till Småland.

På Vandalorum kan grupper boka en guidad visning enligt överenskommelse.

Adress: Skulpturvägen 2, Värnamo  

Text: Visit Småland

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Värnamo stadshotell...
Stadshotellet som varit med i SVTs K-märkt förtjänar verkligen ett besök. Exteriören är mycket speciell men trappan som man ser från lobbyn är ett mästerverk. Frågar man snällt brukar man få gå runt lite.
OrtVärnamo
Store Mosse nationalpark
Här finns vandringsmöjligheter så det räcker och blir över i detta Sveriges största myrområde söder om Lappland. Vill man bara få smak på nationalparken så går man bara spången till fågeltornet eller Naturumet.
OrtGnosjö
Nydala Klosterkyrka och Klosterträdgård.
Franska cisterciensermunkar verkade här i 400 år och idag återstår delar av klosterkyrkan och portkapellet. Vacker klosterträdgård är anlagd efter medeltida förebild. Audioguider på plats och guidningar sommartid.
OrtVrigstad
Tölltorps industrimuseum.
Gnosjö är känt för sin anda av småföretagande. Här visas gamla verkstäder i drift som förr med tråddragning och tillverkning av kruköron, vispar, musfällor, betsel, hårnålar, säkerhetsnålar, kakformar, räfsor mm.
OrtGnosjö
Ljungby...
I Ljungby finns ett Sagomuseum, Ljungbergsmuseet som är ett konstmuseum, en vackert belägen hembygdsgård och en pittoresk stadskärna vid ån Lagan.
OrtLjungby
Kronobergs slottsruin
Kronobergs biskopsborg byggdes under 1300-talet. Successivt utvecklades befästningen till en borg av trä och sten. År 1542 övertogs Kronoberg av Nils Dacke och hans upprorsmän. Efter Dackefejden 1543 övertog kung Gustav Vasa Kronoberg. Kafé. Entréavgift.
OrtVäxjö