Tyresö slott.


Återställt till sitt ursprungliga 1600-talsskick med torn och smyckade gavlar. Vandra runt på borggården, engelska parken och fika på Borggårdskaféet.

Res med SL:
Beroende på veckodag från Gullmarsplan:

Direktbuss 805 till Tyresö slott.
Alt buss 873 byte Tyresö centrum till buss 819 till Tyresö slott.
Totalt c:a 25-30 min.

  • Till start: 17,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tyresö 
  • Avgift: Nej 


Tyresö slott.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Tyresö slott

Längst inne vid Kalvfjärden uppförde Gabriel Oxenstierna under 1620- och 30-talen Tyresö slott. Som den mäktiga man han var fick byggnaden en storslagen form med torn och smyckade gavlar. Under åren har slottet byggts om flera gånger och i början av 1900-talet återställdes det till sitt ursprungliga skick.

Idag ägs slottet av Nordiska Museet och är öppet för besök på egen hand lördagar och söndagar mellan 28 maj och 4 september kl. 12–15. Entréavgift. Fritt till och med 18 år. Tel: 08-519 545 50

Tyresö kyrka, som ligger precis intill parkeringen, invigdes 1641 i och med begravningen av Gabriel Oxenstierna. Den skulle verka både som grav- och sockenkyrka. På utsidan av kyrkomuren hänger fortfarande järnringar, där man förr i tiden band sina hästar medan man besökte kyrkan.

Den lummiga parken kom till på 1700-talet och var Sveriges första engelska park. Den designades av trädgårdsarkitekten F M Piper och dess slingriga gångar tar besökaren på en idyllisk promenad i slottsomgivningen.

Slottet har två caféer; Borggårdcaféet ligger i den östra flygeln och har öppet varje dag året runt och Café Notholmen som ligger intill Slottsparken på den lilla ön Notholmen dit man tar sig via en broförbindelse. Vill man äta mat finns nyöppnade Tyresö Slott Bistro & Salonger som har öppet dagligen 11-16 och fre-lör även till 22.

Läs mera

Länkar

Borggårdscafét Tyresö slott.

Åretruntöppet kafé öppet varje dag 11-16 med en butiksdel med spaprodukter. Borggårdscafét är inrymt i det gamla slottets serveringskök, där man förr i tiden lade upp den tillagade maten på fat som kommit från grovköket en trappa nedanför. Idag tillagas det jämförelsevis något enklare lunchrätter och bakverk men med bra klass.

Slå dig ner inomhus, under ett av valven på kaféstolar eller på borggården under parasoll och kanske beskåda Oxenstiernska adelsvapnet. Oavsett val bjuds man på härlig upplevelse där man kan vila ögonen en mängd detaljer i detta vackra slott.

Att ta en promenad runt slottet, i slottsparken och ned till Notholmen är något som hör till ett besök här. Missa inte handelsträdgården med bra växter och tillhörande produkter vilka brukar berika både besökare såväl som handlaren.

Läs mera

Länkar

Tyresö slott Värdshus

I den västra flygeln på Tyresö slott ligger Tyresö slott Värdshus. För ett vanligt drop in besök blir det Bistron som ligger på bottenvåningen. Den har både en inglasad veranda och en terrass med utsikt över slottets fruktträdgård.

Bistromenyn är lite enklare och serveras 11-16. På söndagar har man en brunchmeny.

Värdshuset har även flera 1700-talssalonger vilka är avsedda för bokningar av större sällskap.

Tel: 08-770 34 51

Tyresö kyrka

Tyresö kyrka, som ligger precis intill parkeringen, invigdes 1641 i och med begravningen av Gabriel Oxenstierna. Den skulle verka både som grav- och sockenkyrka. På utsidan av kyrkomuren hänger fortfarande järnringar, där man förr i tiden band sina hästar medan man besökte kyrkan.

Café Notholmen

På Notholmen kan man bada, ha picknick i gröngräset eller ta en fika på kaféet med samma namn. Att ta sig över gångbron hit är ett måste när man besöker Tyresö slott.

Notholmar finns det flera av i vårt land. Not eller nät skvallrar om att det fiskats och här bodde fiskaren med familj samt en fiskardräng. Fångsten levererades färsk till slottsherren markis Lagergren eller såldes på torget i Stockholm.

Under 1990-talets lågkonjunktur rustades byggnaderna upp av arbetslösa Tyresöbor. Den gamla fiskarbostaden är med sina 12 bäddar idag en filial till vandrarhemmet Lilla Tyresö på landsidan.

08-770 35 50

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tyresö slott.
Återställt till sitt ursprungliga 1600-talsskick med torn och smyckade gavlar. Vandra runt på borggården, engelska parken och fika på Borggårdskaféet. ...
OrtTyresö
Tyresö slott – Tyresta nationalpark – Gålö – Dalarö
En blandad heldagstur som garanterat har något för alla. Historia, djur- och naturupplevelser, bad och ett pittoreskt samhälle.
OrtHaninge
Borggårdscafét Tyresö slott.
Åretruntöppet kafé med en butiksdel med spaprodukter. Beläget i gamla slottets serveringskök där man förr lade upp maten från grovköket en trappa ner. Idag tillagas det jämförelsevis något enklare lunchrätter än förr samt bakverk med bra klass.
OrtTyresö
STF Stockholm/Tyresö
STF Vandrarhem Tyresö står på mycket anrik mark. Redan på 1400-talet byggdes stenborgen Tyresöhus på kullen där vandrarhemmet ligger. Borgen brann ner och på 1880-talet uppfördes en rättarbostad på den gamla borggrunden som numera kallas för Prinsvillan.
OrtTyresö
Trinntorpsbadet
Ett litet bad med sandstrand och brygga på Brevikshalvön bredvid ångbåtsbryggan från vilken man kan fortsätta ut i skärgården. Innan vattnet är varmt nog att bada så får man lapa sol med friska fläktar från havet.
OrtBrevik
Erstaviksbadet
En badplats vid Erstaviken, 3 km väster om den berömda Solsidan. Badet består av en sandstrand nedanför en grässlänt med klippformationer på båda sidor. Det finns ett café och en båtklubb. Passar både badsugna ungdomar som picknickande familjer.
OrtNacka