Tyresta nationalpark och naturreservat.


Utanför fjällvärlden är Tyresta en av de största orörda skogarna i Sverige. Flera leder med olika svårighet kan varvas med Tyresta by och ett naturrum.

  • Till start: 20,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tyresta 
  • Avgift: Nej 


Tyresta nationalpark och naturreservat.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Tyresta nationalpark och naturreservat.

Utanför fjällvärlden är Tyresta en utav de största orörda skogarna i Sverige. Själva naturreservatet som ligger i nationalparken är mer för friluftsliv. Flera skräddarsydda leder för den strosande eller mer vane vandraren. Gå den 5 kilometer långa Åvaträskslingan och kolla in Åvaträsket eller ta med barnvagnen och ta Barnvagnslingan eller gå den mäktiga Urskogsstigen.

I augusti 1999 startade en brand som förstörde cirka 10 procent av reservatet innan brandkåren lyckades släcka den. Till följd av branden producerades en utställning som finns att besöka i naturum Nationalparkernas hus i Tyresta by. Entrén är fri. Under vintertid finns det preparerade skidspår.

Läs mera

Tyresta by

Tyresta by brukar kallas för ett Skansen i miniatyr och är ett väldigt populärt utflyktsmål för barnfamiljer. Byn överlevde skiftesreformerna på 1800-talet och är en av Stockholms bäst bevarade. Den har varit bebodd sedan järnåldern och bakom en av de fyra gårdarna kan man se bevis på den forma historien i form av en runhäll. Det finns även grisar och getter att titta på, samt museum och utställningar. Handelsbod, kafé mm.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vegabaren - Sveriges äldsta hamburgerrestaurang.
Vegabaren startad 1964 är Sveriges första hamburgerbar och drive in. Hit tar sig folk från innerstan och vida omkring. Årets 2009 korvmoj enligt Expressens läsare.
OrtHaninge
Handen - Hälsans stig
En vacker tur på 8 km som startar vid Övre Rudansjön precis vid pendeltågsstationen. Sevärt är Eskilsparken, Slätmossens naturpark och Haninge centrum.
OrtHanden
Årsta slott
Har haft många ägare från 1200-talet då det var ett säte för Tyska Orden till idag. Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta är en. Idag restaurang. Res med SL: Från Stockholm City. Pendeltåg 43 till Västerhaninge. Buss 846 till Årsta slott. Totalt c:a 1t 5 min.
OrtÅrsta havsbad
Tyresö slott och Brevikshalvön.
Brevikshalvön löper längs Breviken med bland annat Saltsjöbaden på andra sidan. Åk på snirkliga vägar högt ovanför havsnivån, för här är skärgården höglänt med mäktiga klippor. Längs turen finns bad, rastplatser och en utsiktsplats i världsklass.
OrtTyresö
Tyresö slott.
Återställt till sitt ursprungliga 1600-talsskick med torn och smyckade gavlar. Vandra runt på borggården, engelska parken och fika på Borggårdskaféet. ...
OrtTyresö
Tyresö slott – Tyresta nationalpark – Gålö – Dalarö
En blandad heldagstur som garanterat har något för alla. Historia, djur- och naturupplevelser, bad och ett pittoreskt samhälle.
OrtHaninge