Tyresta nationalpark och naturreservat.


  • Till start: 20,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tyresta 
  • Avgift: Nej 
Tyresta nationalpark och naturreservat.
Stor karta

Utanför fjällvärlden är Tyresta en av de största orörda skogarna i Sverige. Flera leder med olika svårighet kan varvas med Tyresta by och ett naturrum.

Sevärdhet 1 av 2

Tyresta nationalpark och naturreservat.

Utanför fjällvärlden är Tyresta en utav de största orörda skogarna i Sverige. Själva naturreservatet som ligger i nationalparken är mer för friluftsliv. Flera skräddarsydda leder för den strosande eller mer vane vandraren. Gå den 5 kilometer långa Åvaträskslingan och kolla in Åvaträsket eller ta med barnvagnen och ta Barnvagnslingan eller gå den mäktiga Urskogsstigen.

I augusti 1999 startade en brand som förstörde cirka 10 procent av reservatet innan brandkåren lyckades släcka den. Till följd av branden producerades en utställning som finns att besöka i naturum Nationalparkernas hus i Tyresta by. Entrén är fri. Under vintertid finns det preparerade skidspår.

Läs mera

Tyresta by

Tyresta by brukar kallas för ett Skansen i miniatyr och är ett väldigt populärt utflyktsmål för barnfamiljer. Byn överlevde skiftesreformerna på 1800-talet och är en av Stockholms bäst bevarade. Den har varit bebodd sedan järnåldern och bakom en av de fyra gårdarna kan man se bevis på den forma historien i form av en runhäll. Det finns även grisar och getter att titta på, samt museum och utställningar. Handelsbod, kafé mm.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...