Gålö runt


En varierande utflykt till Gålö som ibland kallas Skärgårdens riviera. Vi guidar dig till en strand, en mjölkgård och en fornborg.

  • Till start: 27,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haninge 
  • Avgift: Nej 


Gålö runt
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Stegsholms gård

Med anor från medeltiden är det här idag en av Stockholmstraktens sista mjölkgårdar. Den ligger mitt i naturreservatet och har mycket mer än mjölk – till exempel café med bageri, ponnyridning och kött från egna gården.

I början av 1900-talet var gården en ”uppfostringsinrättning” för fattiga Stockholmsbarn.  En drygt 3 kilometer lång vandring med start vid gårdscaféet går genom odlingslandskap, ekhagar, klippor och havsstrandängar där djuren går på bete.

Länkar

Nor

Här, uppe på höjden vid sidan av vägen, finns en fornborg från bronsåldern och ett antal ”jättegrytor”. De bildades mot slutet av istiden då stenar och virvlande vatten i isälvarna urholkade berget.

Morarnas gård Gålö

Morarnas gård är ett typiskt skärgårdshemman från 1860-talet. Fem liknande arrendegårdar byggdes i snabb takt när Prins Carls inrättning flyttade ut från Södermalm till Gålö. Tyvärr endast öppet söndagar på sommaren men hembygdsgården ligger ändå precis där Gålö fornstig startar, så det är ingen omväg att ta sig hit.

Morarna liksom stora delar av Gålö ägs och förvaltas idag av Skärgårdsstiftelsen men hembygdsföreningen Gålö Gärsar hyr. Namnet har en historia
Gärs är en fisk och ungdomarna på Gålö kallades också i gamla tider för Gärsar i motsats till fastlandsungdomarnas Kråkor.

Morarnas gård inrymmer en ladugård, som är ombyggt till café, en lada som används till museum och loppmarknad samt en bostadsdel som också är en del av museet.
Museet är öppet juni – augusti sönd 12 – 16.
Läs mera

Länkar

Fornstigen

En varierande stig på 3,8 km med lärorika informationsskyltar som berättar om utvecklingen under 10000 år och 80-90 meter landhöjning. En speciell sevärdhet på rundturen är utsiktsplatsen på Kasberget som ligger 64 meter över havet.

Gålö havsbad i Skälåker

Skälåker har Stockholms skärgårds längsta sandstrand – 1 kilometer. Vandringsleden går från Skäl till Havtornsudd och är en fantastisk promenad utefter stranden (och ibland in mot landet) som bjuder på klippstränder, tallskogar och milsvid utsikt över havet.

Oxnö

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Årsta slott
Har haft många ägare från 1200-talet då det var ett säte för Tyska Orden till idag. Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta är en. Idag restaurang. Res med SL: Från Stockholm City. Pendeltåg 43 till Västerhaninge. Buss 846 till Årsta slott. Totalt c:a 1t 5 min.
OrtÅrsta havsbad
Årsta havsbad
Mycket populär badplats för Stockholmarna. Vill man ha lite egen tid kan an bara smyga sig förbi alla barnfamiljer och hitta en egen plats att ligga på. Det finns hopptorn och bryggor, kiosk och toalett.
OrtHaninge
Årsta havsbad och Årsta slott.
En vacker biltur ned till ett vackert slott med restaurang och en populär badplats som förtjänar ett besök året om.
OrtHaninge
Tyresta, Årsta, Gålö och Dalarö.
En tvådagsutflykt till det bästa som Södertörn har att erbjuda. Natur och kultur med slott, hav, urskog och pittoreska miljöer. Från Sveriges första hamburgerrestaurang Vegabaren till Tyresta nationalpark och sedan Årsta med slott och havsbad samt övernattning i krokarna....
OrtHaninge
Tyresta nationalpark och naturreservat.
Utanför fjällvärlden är Tyresta en av de största orörda skogarna i Sverige. Flera leder med olika svårighet kan varvas med Tyresta by och ett naturrum.
OrtTyresta
Dalarö hamncafé och grill
Det populära caféet är lika mycket en restaurang. Här sitter man vindskyddad med en utsikt över folklivet i hamnen. Sen är det bara att vandra Dalarö runt.
OrtDalarö