Gålö naturreservat


Större delen av Gålö är idag ett naturreservat med vandringsleder av olika längd. Från Gålö havsbad med skärgårdens längsta sandstrand utgår flera.

  • Till start: 30,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haninge 
  • Avgift: Nej 


Gålö naturreservat

Större delen av Gålö är idag ett naturreservat. Hela dess landskap är milt kuperat och består av lövskogar, åkermark, betesmark, sankmark och vikar. Under vikingatiden fanns det ett sund mellan ön och fastlandet som var en viktig farled.

Vid gårdscaféet i Stegsholm börjar en 3 kilometer lång vandringsled som kan vara värd att utforska. Runt omkring ligger ekhagar och strandängar.

För övrigt är Gålö känd för att ha skärgårdens längsta sandstrand och Stockholms största camping- och stugby.

Gålö naturreservat
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gålö fornstig
3,8 km med informationsskyltar som berättar om utvecklingen under 10000 år och 80-90 meter landhöjning. Utsiktsplatsen på Kasberget på 64 m höjd är toppen!
OrtGålö
Gålö runt
En varierande utflykt till Gålö som ibland kallas Skärgårdens riviera. Vi guidar dig till en strand, en mjölkgård och en fornborg.
OrtHaninge
Ornö runt med vägfärja.
Från Dalarö är det betalfärja, t/r 100 kr för bil och förare och 50 för passagerare, till Södra skärgårdens största ö. Gårdsfika, gå på museum, titta ner i ett gruvhål, uppleva båtlivet vid Kyrkviken från krogen eller Gittans grill.
OrtOrnö
Dalarö hamncafé och grill
Det populära caféet är lika mycket en restaurang. Här sitter man vindskyddad med en utsikt över folklivet i hamnen. Sen är det bara att vandra Dalarö runt.
OrtDalarö
Schweizerbadet
Väldigt långgrunt, man får vada ut cirka hundra meter innan det händer nåt. Det finns tre olika badplatser, två små och en lite större. På sommaren kan det vara smockat, speciellt på den större platsen.  Här är det vid rätt vindar också populärt för vindsurfing så se upp...
OrtDalarö
Dalarö runt
PROMENAD - En pittoresk gammal semesterort som måste upplevas. Utöver centrala Dalarö, från torget ner till hamnen, går turen runt till småbåtshamnen och kanalen.
OrtDalarö