Gålö runt


  • Till start: 27,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haninge 
  • Avgift: Nej 
Gålö runt
Stor karta

En varierande utflykt till Gålö som ibland kallas Skärgårdens riviera. Vi guidar dig till en strand, en mjölkgård och en fornborg.

Sevärdhet 1 av 6

Stegsholms gård

Med anor från medeltiden är det här idag en av Stockholmstraktens sista mjölkgårdar. Den ligger mitt i naturreservatet och har mycket mer än mjölk – till exempel café med bageri, ponnyridning och kött från egna gården.

I början av 1900-talet var gården en ”uppfostringsinrättning” för fattiga Stockholmsbarn.  En drygt 3 kilometer lång vandring med start vid gårdscaféet går genom odlingslandskap, ekhagar, klippor och havsstrandängar där djuren går på bete.

Länkar

Nor

Här, uppe på höjden vid sidan av vägen, finns en fornborg från bronsåldern och ett antal ”jättegrytor”. De bildades mot slutet av istiden då stenar och virvlande vatten i isälvarna urholkade berget.

Morarnas gård Gålö

Morarnas gård är ett typiskt skärgårdshemman från 1860-talet. Fem liknande arrendegårdar byggdes i snabb takt när Prins Carls inrättning flyttade ut från Södermalm till Gålö. Tyvärr endast öppet söndagar på sommaren men hembygdsgården ligger ändå precis där Gålö fornstig startar, så det är ingen omväg att ta sig hit.

Morarna liksom stora delar av Gålö ägs och förvaltas idag av Skärgårdsstiftelsen men hembygdsföreningen Gålö Gärsar hyr. Namnet har en historia
Gärs är en fisk och ungdomarna på Gålö kallades också i gamla tider för Gärsar i motsats till fastlandsungdomarnas Kråkor.

Morarnas gård inrymmer en ladugård, som är ombyggt till café, en lada som används till museum och loppmarknad samt en bostadsdel som också är en del av museet.
Museet är öppet juni – augusti sönd 12 – 16.
Läs mera

Länkar

Fornstigen

En varierande stig på 3,8 km med lärorika informationsskyltar som berättar om utvecklingen under 10000 år och 80-90 meter landhöjning. En speciell sevärdhet på rundturen är utsiktsplatsen på Kasberget som ligger 64 meter över havet.

Gålö havsbad i Skälåker

Skälåker har Stockholms skärgårds längsta sandstrand – 1 kilometer. Vandringsleden går från Skäl till Havtornsudd och är en fantastisk promenad utefter stranden (och ibland in mot landet) som bjuder på klippstränder, tallskogar och milsvid utsikt över havet.

Oxnö

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...