Upplandsmuseet.


Fyra våningar fyllda av kunskap om Uppsala och Uppland. Mitt i Fyrisån. Främst Uppsala stads historia och om uppländsk forntid under 5000 år.

  • Till start: 63,4 Km 
  • Stopp:
  • Avgift: Nej 


Upplandsmuseet

Man inriktar sig på den Uppländska kulurhistorien och kulturarvet och att föra kunskap om det vidare. Många föremål speglar den uppländska allmogekulturen och folkkonsten men även viktiga delar av länets industrihistoria samt äldre byggnadshistoria. Genom fortlöpande arkeologiska utgrävningar utökas samlingarna med föremål från förhistoria och medeltid. Här finns även en museibutik med café.

Museet flyttade hit 1959 efter en tids magasinering efter att ha varit inhyst i Gustavianum. Byggnaden heter Akademikvarnen och den nuvarande kvarnen uppfördes åren 1766-68 men här har man haft kvar sedan 1200-talet och tidvis ägd av kyrkan.

Fri entré.

S:t Eriks Torg 10, Uppsala
018-16 91 00

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Uppsala domkyrka.
Sveriges största kyrka med de äldsta delarna från 1300-talet. Här har flera kungar krönts och här ligger Gustav Vasa begravd. Årligen besöker c:a en halv miljon kyrkan.
OrtUppsala
Uppsala
Hem för studenter och kungar från Vasa till Bernadotte. Vi har hittat några måsten. 45 minuter från Stockholm möter du Sveriges fjärde stad.
OrtUppsala
Uppsala söderut till Enköping
En biltur som är en tur från högsta adel, till lägsta dräng och piga, förbi en handfull unika sevärdheter i vacker natur.
OrtUppsala
Uppsala slott
Har bebotts av många kungligheter sedan 1540-talet då Gustav Vasa byggde en borg här. Sturemorden då Erik XIV lät mörda delar av ätten Sture skedde på slottet.
OrtUppsala
STF Uppsala/Kvarntorget
STF Uppsala/Kvarntorget ligger mitt i Sveriges fjärde största stad med mängder av kulturupplevelser, nattliv och idrottshändelser. Allt ligger på gångavstånd från vandrarhemmet, som har stadens största och mest händelsefyllda hotellobby.
OrtUppsala
Kung Björns hög - Hågahögen
Dessa kungshögar är inte lika kända som dem i Gamla Uppsala men de har en attraktionskraft och hit drar Uppsalabor för romantiska möten och kanske en picknick. Denna spännande miljö daterar till bronsåldern c:a 1000 f kr.
OrtUppsala