Uppsala


Hem för studenter och kungar från Vasa till Bernadotte. Vi har hittat några måsten. 45 minuter från Stockholm möter du Sveriges fjärde stad.

  • Till start: 63,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Uppsala 
  • Avgift: Ja 


Uppsala
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Uppsala

Kungligheter och världens kanske främste botaniker ligger begravda i Uppsala. Utöver historiska pusselbitar bjuder lärdomsstaden på otroligt vackra grönområden och många cyklister. Uppsala är cykelstaden nummer ett. Ha det i åtanke och se dig för lite extra när du strosar omkring på gatorna.
 
Universitetsstaden Uppsala är Sveriges fjärde största stad, och hit tar du dig snabbast med pendeltåg från Stockholms central. En promenad längs med Fyrisån som rinner genom staden var inte bara något Pelle Svanslös uppskattade, utan är än idag ett vanligt helgnöje. I detta vatten åker studenter i hemmabyggda flottar på sista april varje år – den omtalade så kallade forsränningen.

Nordens största kyrka, Uppsala domkyrka, är svår att missa. Här ligger både Gustav Vasa och Carl von Linné begravda och hit är väntelistan för giftassugna lååång. Följ med högst upp till Skattkammaren i kyrkans norra torn. Där finns ett museum som visar textilsamlingar av världsklass.
 
Blomsterkungen Linnés botaniska trädgård från 1700-talet finns rekonstruerad i staden, ett populärt besöksmål med ett mysigt fik i närheten. Har du inte fått nog av historiska sevärdheter kan du besöka Uppsala slott. Gå på en visning och spana in den imponerande rikssalen och de mörka fängelsehålorna. Ett stenkast från slottet hittar du Botaniska trädgården. Slå dig ner, koppla av och plocka fram picknickkorgen. Njut sedan av blomsterprakt i regnbågens alla färger.

Trippa har en promenad i Uppsala: Uppsala - en kunglig promenad.
 

Läs mera

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka är Nordens äldsta gotiska katedral som började byggas i slutet av 1200-talet. Här ligger kung Gustav Vasa begravd tillsammans med sina tre drottningar, Katarina av Sachsen-Lauenburg, Margareta Leijonhufvud och Katarina Stenbock, som överlevde Gustav Vasa med 61 år! Även Johan III och hans två drottningar, Katarina Jagellonica och Gunilla Bielke är begravda i domkyrkan.

Museum Gustavianum - Stängt pga renovering.

Museum Gustavianum är Uppsala äldsta bevarade universitetsbyggnad. Gustav II Adolf skänkte byggnaden till Uppsala universitet tillsammans med 400 gårdar, vars avkastning skulle bidra till universitetets drift. I Museum Gustavianum kan man se det praktfulla Augsburgska konstskåpet, som Gustav II Adolf fick i gåva under 30-åriga kriget på 1630-talet. I kupolen finns en av världens få bevarade anatomiska teatrar.

 

Länkar

Carolina Rediviva

Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva, den återuppståndna karolinska akademin, uppfördes mellan åren 1819 – 1841. Biblioteket ligger högt uppe på åsen och platsen valdes av kronprins Karl Johan (Karl XIV Johan), som då var universitetskansler. Han ville att biblioteket skulle ligga i fonden av en stor gata precis som hemma i Paris.

Uppsala slott

Här har många kungar, drottningar, prinsar och prinsessor bott ända sedan 1540-talet då Gustav Vasa började bygga slottet. Det var då tänkt som en försvarsborg. Kröningsfester och andra historiska händelser har ägt rum på platsen, för att inte tala om så kallade Sturemorden, då medlemmar av familjen Sture lät mördas av Erik XIV nere i fängelset.

Det var även på Uppsala slott som Gustav II Adolf bestämde sig för att gå med i 30-åriga kriger, något han sent skulle ångra. Hans dotter drottning Kristina avsade sig även tronen på denna plats. Året var 1654 och det skedde under uppseendeväckande former.

Idag kan man tyvärr inte besöka slottet invärtes. Det används bland annat som landshövdingsresidens.

Läs mera

Botaniska trädgården

Den kungliga trädgården anlades i mitten av 1600-talet efter ritningar av Olof Rudbeck den äldre. År 1787 donerade Gustav III trädgården till Uppsala universitet som botanisk trädgård. Här finns mer än 9000 växter från hela världen, ett orangeri och det Tropiska växthuset. Orangeriet inrymmer kaktusar, Linnés lagerträd, fikon och olivträd.

Under våren, sommaren och hösten lockar färgsprakande sommarblommor, rara fjällväxter, träd, buskar och aptitretande köksväxter från hela världen till promenader i trädgården. I trädgården ligger även mysiga Café Victoria där du kan ta en kaffe och njuta av den grönskande atmosfären.

 

Länkar

Stadsträdgården

Parken, som är från slutet av 1800-talet, är öppen året om och innehåller många spännande platser och attraktioner. På våren och sommaren sprakar parken av blomsterprakt när grönskan blommar upp i paradradplanteringarna.

Runt en näckrosdamm som har en Lycksalighetens ö sitter man skönt eller bara rakt ned på gräset.

I parken finns kaféet Gula Villan som tidigare var stadsgårdmästarens hus. En stor lekplats, en friluftsteater och ett rosarium med en rossamling är andra publikdragare

Linnéträdgården och Linnémuseet.

Innanför grindarna på Svartbäcksgatan 27 ligger Linnés egen botaniska trädgård, en grönskande oas i centrala Uppsala. I de regelbundna växtkvarteren odlas mer än tusen arter ordnade efter Linnés sexualsystem, med ettåriga och fleråriga växter var för sig. Ingenstans kommer du närmare Linnés gärning än här, i hans trädgård.

Den första undervisningsträdgården på platsen anlades av Olof Rudbeck den äldre, redan 1655. I trädgården finns café och restaurang.

Linnémuseet finns i det hus som en gång var Carl von Linnés bostad, en kulturhistorisk pärla belägen i anslutning till Linnéträdgården i Uppsala. Linnés hem är idag ett museum och visar den världsberömde botanistens vetenskapliga gärning med utställningar i bibliotek, skrivkammare och naturaliekabinett.

Det stämningsfulla 1700-talshuset är i huvudsak möblerat med originalföremål som kläder, textilier, porslin och möbler, som berättar om Linnés liv både privat och som vetenskapsman.
 

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Uppsala söderut till Enköping
En biltur som är en tur från högsta adel, till lägsta dräng och piga, förbi en handfull unika sevärdheter i vacker natur.
OrtUppsala
Uppsala - En kunglig promenad
Uppsala har varit hem för kungligheter från Vasa till Bernadotte. Här går en promenad från 1500-talets Vasaborg till Kung Carl Gustavs studentmiljö.
OrtUppsala
Uppsala slott
Har bebotts av många kungligheter sedan 1540-talet då Gustav Vasa byggde en borg här. Sturemorden då Erik XIV lät mörda delar av ätten Sture skedde på slottet.
OrtUppsala
Uppsala längs Fyrisån.
Man har inte sett Uppsala om man inte sett Fyrisån. Man kan strosa upp och ned längs den men vi passar på att markera ut några sevärdheter längs ån eller strax intill.
OrtUppsala
STF Uppsala/Kvarntorget
STF Uppsala/Kvarntorget ligger mitt i Sveriges fjärde största stad med mängder av kulturupplevelser, nattliv och idrottshändelser. Allt ligger på gångavstånd från vandrarhemmet, som har stadens största och mest händelsefyllda hotellobby.
OrtUppsala
Kung Björns hög - Hågahögen
Dessa kungshögar är inte lika kända som dem i Gamla Uppsala men de har en attraktionskraft och hit drar Uppsalabor för romantiska möten och kanske en picknick. Denna spännande miljö daterar till bronsåldern c:a 1000 f kr.
OrtUppsala