Utflyktsvägen mellan Ytterjärna och Trosa.


RUNDTUR: Vägen kallas Utflyktsvägen och på denna tur finns massor att se. Med start i Saltå kafé i Ytterjärna slingrar resan fram ned mot Trosa och Trosa havsbad.

  • Till start: 38,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Trosa 
  • Avgift: Nej 


Utflyktsvägen mellan Ytterjärna och Trosa.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Saltå kafé

Här serveras jättefräscha ekologiska bakverk och mackor eller kanske choklad från Malmö chokladfabrik. Allra mysigast är det om man går över en liten träbro till en liten miniatyrö med vackra trädgårdsmöbler där man kan höra vattnet porla och verkligen finna ro. Inne- och uteserveringen vid själva kafét är också trevligt. Alldeles brevid Saltå kvarns butik där man kan handla massor med nyttiga varor.

Tel: 08-551 706 60

Länkar

Kulturhuset i Ytterjärna

I detta magnifika hus ryms teater, café, restaurang, konferenslokaler och kontor. Väljer man att äta eller fika här så är det ofta ekologiskt, biodymaniskt och från lokala producenter. En mycket populär vegetarisk buffé serveras lunchtid.

Kulturhuset byggdes för att inspirera till nytänkande på alla livets områden.  Konsertsalen med utmärkt akustik och vacker väggskulptur har plats för drygt 500 sittplatser. Huset är ritat av arkitekten Erik ”Abbi” Assmusen och den enorma takmålningen i stora salen är handmålad av konstnären Arne Klingborg.  I tävlingen om Sveriges mest omtyckta moderna byggnad gick silvermedaljen till Kulturhuset i Ytterjärna år 2001.

Tel: 08-554 302 15

Läs mera

Länkar

Helleby bod

I en av Sveriges äldsta handelsbodar säljs blommor och saker för finsmakare. Helleby Bod har funnits sedan 1700-talet och har varit varit vägkrog, handelsbod, antikhandel m m. I ungefär hundra år, mellan mitten av 1800-talet och mitten av 1900-talet, var Helleby Bod handelsbod och utgjorde till stor del det som då var Hölö centrum.

Man fokuserar på ekologiskt och närodlat med hög kvalitet. Blommor för kruka inne och ute, snittblommor och många blomstertillbehör.

Öppet tisdag till lördag.
Tel: 08-551 574 45
Helleby Bod 2 , HÖLÖ   

Länkar

Vagnhärad

Detta lilla stationssamhälle har kvar sitt vackra stationshus. I detta finns ett kungligt väntrum som kung Gustav V använde vid sina besök sommartid på Tullgarns slott.

Trosa

Denna sommarpärla kan upplevas på många sätt men en promenad längs med hamnen och Trosaån är en bra start. Ån myllrar av båtar och gästhamnen erbjuder god service. Kika in i några av de små butikerna och fyll sedan på energiförrådet med en glass nere vid hamnbodarna. Skavsår och ont i fötterna? Upplev hamnen och de mysiga gatorna med låga trähus sittandes på det blå turisttåget som kör gratis under sommarmånaderna. Perfekt för både stora och små. Är du här en onsdag kan du njuta av Trosaån på riktigt nära håll genom att följa med på en flottfärd.
 
Sevärdheter:
- Marsipangården är en butik och ett café med hemgjorda chokladpraliner och marsipanfigurer. På övervåningen kan man se hur tillverkningen går till.
- Garvaregården ligger i Trosas oförändrade 1700-talskvarter. Här kan du ta en kopp kaffe, kolla in i stadens minsta affär Hantverkarboden eller sommartid titta på utställningar av traktens konstnärer.
- Trosa hamn bjuder på lekplats, volleybollplan, dansbana och ett oslagbart promenadstråk. Finns även en gästhamn om du vill lägga till.
- Bomans hotell är en oas för vardagströtta livsnjutare. Passa dig dock om du är nybliven singel då det kryllar av turturduvor som spatserar hand i hand.
- Trosa sjökrog bjuder på både lunch och à la carte. Den stora uteservering passar perfekt för mat och vin i sommarsolen.

Trippa har en promenad i Trosa: Trosa - en stadspromenad.

Läs mera

Trosa havsbad

Lite drygt 3 kringelkrokiga km från Trosa hamn ute på Öbolandet ligger denna mysiga badplats som har en rad olika bryggor, hopptorn och en handikappanpassad ramp. Café Rävudden kan man fika eller luncha på med fin utsikt mot fjärden. Den skyddade sandstranden blir full snabbt.

Själva campingen är ju som campingar skall vara med minigolf och stammisar som återkommer år från år. Campingen har en liten butik där man kan handla lite av varje också.

Trosa Havsbad, Rävuddsvägen 42, Trosa
Tel:     0156 - 124 94
Mobil:     0728 - 30 04 50

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Utflyktsvägen mellan Ytterjärna och Trosa.
RUNDTUR: Vägen kallas Utflyktsvägen och på denna tur finns massor att se. Med start i Saltå kafé i Ytterjärna slingrar resan fram ned mot Trosa och Trosa havsbad.
OrtTrosa
Saltå kafé
Här serveras fräscha ekologiska bakverk och mackor. Mysigast är att ta träbron över till den lilla ön med vackra trädgårdsmöbler mitt i en porlande bäck.
OrtJärna
Engsholms slott
Slott har funnits här sen 1300-talet då Magnus Ladulås söner levde här. Slottsherren blev senare avrättad i Stockholms blodbad Är det därför det spökar?Dagens slottsbyggnad är betydligt yngre från sent 1800-tal.
OrtSödertälje
Hörningsholms slott
Ett ”se-men-inte-besöka-slott” kanske inte låter så spännande resmål men att beskåda Hörningsholm, mäktigt beläget på en höjd är värt resan hit.
OrtMörkö
Skansholmens sjökrog och bistro.
En sommaröppen sjökrog på norra Mörkö mycket vackert belägen med vatten åt två håll vid Skanssundets färjeläge. Stor uteservering vid den egna bryggan.
OrtMörkö
Mörkö och Oaxen
RUNDTUR: Mörkö ägs till stor del av släkten Bonde. Ön nås av bro från väster och med bilfärja från norr och är en platt ö som lämpar sig för cykling. Två slott, en lanthandel med fika och en skärgårdskrog.
OrtSödertälje