Vandra bland Ytterjärnas antroposofer.


Antroposofin är grunden för bl a waldorfpedagogik, antroposofisk medicin och biodynamisk odling. Odling, skolor, arkitektur och vård präglas av den andan här.

  • Till start: 38,8 Km 
  • Längd: 1,4 km 
  • Stopp:
  • Ort: Järna 
  • Avgift: Nej 


Vandra bland Ytterjärnas antroposofer.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Robygge

Arkitekturen svindlar, men så är det också konsthantverkets hjärta – en kultiverad sinnlighet. Ska du på kalas och har inte hittat någon present? Ja, då är det här stället för dig.

Vita huset

Det här var Bruno Liljefors ateljé. Själv kallade han den för ”Villa Wigwam”. Idag används den pampiga villan som föreläsnings- och konstsalar.

Biologiska reningsdammar

En fantastisk skapelse, med dammar och vattentrappor, som bygger på Rudolf Steiners tankar om det levande, rörliga vattnet.

Nibble trädgård

Här produceras massor av det vi åtrår så hett – naturliga och giftfria grönsaker, bröd, drycker, mejerivaror, bönor. Linser och kryddor. Det ställs hårda krav för att något ska få kallas biodynamiskt, betydligt strängare än KRAV. Visst är det litet mystiskt: ”Tre preparat i samverkan, rölleka, kamomill och brännässla, möjliggör en hemlig alkemi i komposthögar, så att kalium och kalcium omvandlas till kväve”.

Vidarkliniken

Så vacker, så vacker. ”Med det bästa från skolmedicin och antroposofisk läkekonst skapar Vidarkliniken en helhet som främjar läkning av kropp och själ”, säger hemsidan. Både omstridd och hyllad. Bluessångerskan Louise Hoffsten skriver i sin bok hur hon fick hjälp att hantera sin MS-sjukdom här.

Örjanskolan

Klassisk walldorfskola där samma lärare följer barnen under hela den tolvåriga skolgången. Pedagogiken vilar bland annat på konstnärlighet, det goda samtalet, inga färdiga läromedel, genomtänkt skoldag och ”från bild till bokstav”.

Rudolf Steinerseminariet

I en byggnad som får en att kippa efter andan erbjuds korta och långa utbildningar inom hela antroposofiska spektrumet. Till exempel biodynamisk odling, eurytmi och konstterapi.

Kulturhuset i Ytterjärna

I detta magnifika hus ryms teater, café, restaurang, konferenslokaler och kontor. Väljer man att äta eller fika här så är det ofta ekologiskt, biodymaniskt och från lokala producenter. En mycket populär vegetarisk buffé serveras lunchtid.

Kulturhuset byggdes för att inspirera till nytänkande på alla livets områden.  Konsertsalen med utmärkt akustik och vacker väggskulptur har plats för drygt 500 sittplatser. Huset är ritat av arkitekten Erik ”Abbi” Assmusen och den enorma takmålningen i stora salen är handmålad av konstnären Arne Klingborg.  I tävlingen om Sveriges mest omtyckta moderna byggnad gick silvermedaljen till Kulturhuset i Ytterjärna år 2001.

Tel: 08-554 302 15

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Utflyktsvägen till Trosa.
En tvådagars utflykt med folkliv, historia och natur. Ett kafé stopp vid Saltå kvarn följt av kungliga Tullgarns slott. Sen uppleva pittoreska Trosa med en promenad längs Trosaån och båtmyller i hamnen. Övernattning i Trosa på Bomans eller STFs vandrarhem.
OrtSödertälje
Saltå kafé
Här serveras fräscha ekologiska bakverk och mackor. Mysigast är att ta träbron över till den lilla ön med vackra trädgårdsmöbler mitt i en porlande bäck.
OrtJärna
Skansholmens sjökrog och bistro.
En sommaröppen sjökrog på norra Mörkö mycket vackert belägen med vatten åt två håll vid Skanssundets färjeläge. Stor uteservering vid den egna bryggan.
OrtMörkö
Eldtomta café
Något så ovanligt som ett vägfik långt från närmsta större ort som har året-runt öppet. Efter kaffet kan man promenera ned till småbåtshamnen vid viken och bara vara.
OrtBotkyrka
Södertälje - stadspromenad
Sammansatt av äkta Södertäljebor är detta ett alternativ till att gå upp på kända Torekällberget. Från stationen passeras kanalen och historiska byggnader.
OrtSödertälje
Vacker rundtur med start och stopp i Södertälje.
Mycket att uppleva på denna rundtur. Höjdpunkten på själva resan är sträckan mellan Nykvarn och Gnesta som är särskilt vacker. Ett bra fik och ett havsbad finns med.
OrtSödertälje