Vandra bland Ytterjärnas antroposofer.


  • Till start: 38,8 Km 
  • Längd: 1,4 km 
  • Stopp:
  • Ort: Järna 
  • Avgift: Nej 
Vandra bland Ytterjärnas antroposofer.
Stor karta

Antroposofin är grunden för bl a waldorfpedagogik, antroposofisk medicin och biodynamisk odling. Odling, skolor, arkitektur och vård präglas av den andan här.

Sevärdhet 1 av 8

Robygge

Arkitekturen svindlar, men så är det också konsthantverkets hjärta – en kultiverad sinnlighet. Ska du på kalas och har inte hittat någon present? Ja, då är det här stället för dig.

Vita huset

Det här var Bruno Liljefors ateljé. Själv kallade han den för ”Villa Wigwam”. Idag används den pampiga villan som föreläsnings- och konstsalar.

Biologiska reningsdammar

En fantastisk skapelse, med dammar och vattentrappor, som bygger på Rudolf Steiners tankar om det levande, rörliga vattnet.

Nibble trädgård

Här produceras massor av det vi åtrår så hett – naturliga och giftfria grönsaker, bröd, drycker, mejerivaror, bönor. Linser och kryddor. Det ställs hårda krav för att något ska få kallas biodynamiskt, betydligt strängare än KRAV. Visst är det litet mystiskt: ”Tre preparat i samverkan, rölleka, kamomill och brännässla, möjliggör en hemlig alkemi i komposthögar, så att kalium och kalcium omvandlas till kväve”.

Vidarkliniken

Så vacker, så vacker. ”Med det bästa från skolmedicin och antroposofisk läkekonst skapar Vidarkliniken en helhet som främjar läkning av kropp och själ”, säger hemsidan. Både omstridd och hyllad. Bluessångerskan Louise Hoffsten skriver i sin bok hur hon fick hjälp att hantera sin MS-sjukdom här.

Örjanskolan

Klassisk walldorfskola där samma lärare följer barnen under hela den tolvåriga skolgången. Pedagogiken vilar bland annat på konstnärlighet, det goda samtalet, inga färdiga läromedel, genomtänkt skoldag och ”från bild till bokstav”.

Rudolf Steinerseminariet

I en byggnad som får en att kippa efter andan erbjuds korta och långa utbildningar inom hela antroposofiska spektrumet. Till exempel biodynamisk odling, eurytmi och konstterapi.

Kulturhuset i Ytterjärna

I detta magnifika hus ryms teater, café, restaurang, konferenslokaler och kontor. Väljer man att äta eller fika här så är det ofta ekologiskt, biodymaniskt och från lokala producenter. En mycket populär vegetarisk buffé serveras lunchtid.

Kulturhuset byggdes för att inspirera till nytänkande på alla livets områden.  Konsertsalen med utmärkt akustik och vacker väggskulptur har plats för drygt 500 sittplatser. Huset är ritat av arkitekten Erik ”Abbi” Assmusen och den enorma takmålningen i stora salen är handmålad av konstnären Arne Klingborg.  I tävlingen om Sveriges mest omtyckta moderna byggnad gick silvermedaljen till Kulturhuset i Ytterjärna år 2001.

Tel: 08-554 302 15

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...