Här tillverkades större delen av svenska arméns värjor, hugg- och stickvapen ända till mitten av 1800-talet. I juli visas pjäsen Wiraspelen i 1700-tals smedsmiljö med amatörer och några proffs. Äter gör man på Wira Tingshuset.
Res med SL:
Östra station Roslagsbanan mot Österskär till Åkersberga.
Buss 620 till Vira bruk.
Totalt c:a 1t 15
- Till start: 38,0 Km
- Stopp: 1
- Ort: Österåker
- Avgift: Nej
Vira bruk
Vira bruk är ett före detta järnbruk. På Vira tillverkades, med kungens privilegium, större delen av den svenska arméns värjor och andra hugg- och stickvapen från 1630-talet ända till mitten av 1800-talet. Av 1685 år modell av värja tillverkades 350.000 exemplar. Men med tiden blev produktionen fredligare och man tillverkade liar, yxor mm.
En vacker bebyggelse som är mer by än storslagen bruksort som de norduppländska och det är bara ett par hundra meter runt hela området. Stora smedjan och Tingshuset sticker ut med speciell arkitektur två av smedjorna kan äntras gratis. Här finns även konstmidesförsäljning och kaffestuga i den gamla fd tvättstugna och brygghus. (se öppettider) Flera bra rastplatser finns för medhavd mat och dryck. I början av juli går Wiraspelen här, som är en pjäs i 1700-tals bruksmiljö med hundratalet amatörskådespelare och några proffs.