Vira bruk


Här tillverkades större delen av svenska arméns värjor, hugg- och stickvapen ända till mitten av 1800-talet. I juli visas pjäsen Wiraspelen i 1700-tals smedsmiljö med amatörer och några proffs. Äter gör man på Wira Tingshuset. 

Res med SL:
Östra station Roslagsbanan mot Österskär till Åkersberga.
Buss 620 till Vira bruk.
Totalt c:a 1t 15

  • Till start: 38,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Österåker 
  • Avgift: Nej 


Vira bruk

Vira bruk är ett före detta järnbruk. På Vira tillverkades, med kungens privilegium, större delen av den svenska arméns värjor och andra hugg- och stickvapen från 1630-talet ända till mitten av 1800-talet. Av 1685 år modell av värja tillverkades 350.000 exemplar. Men med tiden blev produktionen fredligare och man tillverkade liar, yxor mm.

En vacker bebyggelse som är mer by än storslagen bruksort som de norduppländska och det är bara ett par hundra meter runt hela området. Stora smedjan och Tingshuset sticker ut med speciell arkitektur två av smedjorna kan äntras gratis. Här finns även konstmidesförsäljning och kaffestuga i den gamla fd tvättstugna och brygghus. (se öppettider) Flera bra rastplatser finns för medhavd mat och dryck. I början av juli går Wiraspelen här, som är en pjäs i 1700-tals bruksmiljö med hundratalet amatörskådespelare och några proffs.

Läs mera
Vira bruk
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Roslagen - längs kusten
Har du åkt den här turen, då kan du säga att du varit i Roslagen. Du får se ett gammalt järnbruk som försåg karoliner med värjor, ett gammalt Vasaslott, Astrid Lindgrens Furusund och pittoreska Norrtälje, "Skärgårdens huvudstad".
OrtNorrtälje
STF Siaröfortet
Hit men inte längre skulle ryssen få komma. Det var tanken när Siaröfortet byggdes efter första världskriget. Nu är Siaröfortet en egen ö fylld av både upplevelser och avkoppling.
OrtÖsteråker
Ljusterö runt
Till Ljusterö tar man sig med gratis vägfärja som går stup i kvarten. Ön är flera mil lång och bjuder på solnedgång i havet. 
OrtLjusterö
Rådmansö runt och Kapellskärs vandrarhem
Turen går via Penningby slott och når stugbyområdet Marholmen med det fd Marholmens folkbildningshem som numer heter Grosshandlargården och är en jättemysig krog. Först därefter nås Rådamansö där övernattning sker på STF Kapellskär. Därifrån kan man promenera till vackra...
OrtNorrtälje
Penningby slott och Furusund.
Det här är en mycket vacker bussfärd genom Roslagen som inleder med ett besök på ett riktigt gammalt slott där man med fördel kan äta medhavd fika eller mat. Därefter går färden vidare till Furusund där både Strindberg och Astrid Lindgren bott. Sista stoppet, Köpmanholm, är på...
OrtNorrtälje
En heldag till några roslagspärlor.
Morgon fika i Penningby slottspark, lunch på Högmarsö sjökrog i gammal varvsmiljö och glassfika i historiska Furusund. En dagstur till några Roslagspärlor.
OrtNorrtälje