Vira bruk


Här tillverkades större delen av svenska arméns värjor, hugg- och stickvapen ända till mitten av 1800-talet. I juli visas pjäsen Wiraspelen i 1700-tals smedsmiljö med amatörer och några proffs.

  • Till start: 38,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Österåker 
  • Avgift: Nej 


Vira bruk

Vira bruk är ett före detta järnbruk. På Vira tillverkades, med kungens privilegium, större delen av den svenska arméns värjor och andra hugg- och stickvapen från 1630-talet ända till mitten av 1800-talet. Av 1685 år modell av värja tillverkades 350.000 exemplar. Men med tiden blev produktionen fredligare och man tillverkade liar, yxor mm.

En vacker bebyggelse som är mer by än storslagen bruksort som de norduppländska och det är bara ett par hundra meter runt hela området. Stora smedjan och Tingshuset sticker ut med speciell arkitektur två av smedjorna kan äntras gratis. Här finns även konstmidesförsäljning och kaffestuga i den gamla fd tvättstugna och brygghus. (se öppettider) Flera bra rastplatser finns för medhavd mat och dryck. I början av juli går Wiraspelen här, som är en pjäs i 1700-tals bruksmiljö med hundratalet amatörskådespelare och några proffs.

Läs mera
Vira bruk
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ljusterö runt
Till Ljusterö tar man sig med gratis vägfärja som går stup i kvarten. Ön är flera mil lång och bjuder på solnedgång i havet. 
OrtLjusterö
Östra Lagnö
En av få platser i länet med öppet hav som nås med bil (färja). Här bedrivs bete och slåtter på gammalt vis. Vid Brännholmen bad med milsvid utsikt.
OrtÖstra Lagnö
En heldag till några roslagspärlor.
Morgon fika i Penningby slottspark, lunch på Högmarsö sjökrog i gammal varvsmiljö och glassfika i historiska Furusund. En dagstur till några Roslagspärlor.
OrtNorrtälje
Rådmansö runt och Kapellskärs vandrarhem
Turen går via Penningby slott och når stugbyområdet Marholmen med det fd Marholmens folkbildningshem som numer heter Grosshandlargården och är en jättemysig krog. Först därefter nås Rådamansö där övernattning sker på STF Kapellskär. Därifrån kan man promenera till vackra...
OrtNorrtälje
G:a Norrtäljevägen till Finsta och Furusund
En vacker väg som kan avnjutas från bilen men vill man stanna till så passeras heliga Birgittas Finsta, vackra Penningby slott och det pittoreska lotssamhället Furusund.
OrtNorrtälje
Svartsö krog
Denna sommaröppna krog drar till sig sjöfolk med egen båt och för dem finns egen brygga. Med Waxholmsbolaget är det en dryg timmes båt från Vaxholm till ångbåtsbryggan vid Alsvik där man kan hyra cykel och ta en tur innan maten.
OrtVärmdö