Rådmansö runt och Kapellskärs vandrarhem


Turen går via Penningby slott och når stugbyområdet Marholmen med det fd Marholmens folkbildningshem som numer heter Grosshandlargården och är en jättemysig krog. Först därefter nås Rådamansö där övernattning sker på STF Kapellskär. Därifrån kan man promenera till vackra Riddersholms naturreservat med en mysig liten sandstrand. Rådmansö var till för lite drygt hundra år sen en ö men landhöjningen har gjort det till en halvö istället. Nästa stopp blir fiskebyn Räfsnäs där båtar går till bland annat Fejan och Blidö. Vidare till Gräddö varifrån de första Vikinglinjeturerna gick till Mariehamn innan Kapellskär tog över.

  • Till start: 51,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Rådmansö runt och Kapellskärs vandrarhem
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Penningby slott

Slottet som visas för besökare under sommartid har funnits sedan 1400-talets slut vid Väsbysjön, men hade på den tiden en direkt förbindelse med havet genom Penningbyån och slottet var en viktig del i försvaret av inlandet. För att klara en belägring hade man en egen vattenkälla inom slottets murar. Idag har landhöjningen gjort ån och sjön mindre och grundare.

En stor eldsvåda skadade slottet i slutet på 1800-talet och reparationer pågår fortfarande. Slottet fick sina mäktiga rundtorn av Lars Turesson Tre Rosor, som dog på slottet 1540.

Länkar

Grosshandlargården

På vinterhalvåret är Restaurang Skärgårdsro öppet i den moderna konferensanläggningen. Men det är främst på sommaren då den duktiga kökspersonalen flyttar ut till de äldre delarna och konferenssäsongen blir turist dito, som upplevelsen är mest unik.

Då huserar man i ett före detta elevhem som verkligen har blommat upp. Redan 1924 uppfördes Marholmens Folkbildningshem, av en, just det, grosshandlare vid namn Berg.

Fantastisk inredning speciellt interiörmålningar gjorda af ingen annan än rektorns fru, barnboksförfattarinna Elsa Beskow. Allt andas gammal gediget pensionat och ibland spelas musik från pilsnerfarser. God och prisvärd mat och massa charmiga gedigna inredningsdetaljer gör detta verkligen värt ett besök.

Tel: 0176-20 81 00
 

Läs mera

Länkar

STF Kapellskär

Kapellskär är kanske mest känt som porten mot öster med färjetrafik till Åland. Men i detta gränsland mellan hav och land ligger även Riddersholms naturreservat, ett fantastiskt naturområde med slåtterängar och betesmarker. Vandrarhemmet i Kapellskär ligger strax intill naturreservatet.

Tack vare den kalkhaltiga marken är blomsterprakten bedårande från maj till augusti. Vitsippor, gullvivor och ett tiotal olika orkidésorter växer i enorma mängder.

På vandrarhemmet bor du praktiskt och gemytligt i rum med två, fyra eller sex bäddar. Vandrarhemmet är även öppet under den mörka årstiden. Då kan du njuta av vinterisarna med ledarledda skridskoturer och de vackra skidspåren i området.

Öppettider: Året runt
Tel: Reception: +46 176-441 69. Mobil: +46 70-880 08 38

E-post: stfkapell@fritidsbyn.se
Adress:  Riddersholm, Gräddö
Hemsida: www.fritidsbyn.se
 

Läs mera

Länkar

Riddersholm naturreservat

Trots att det ligger på fastlandet finns hela skärgårdsnaturen och miljön här. Med sin kalkhaltiga jord är det ett paradis för olika blommor, bland annat växer här massa orkidéer.  Men det är inte bara blommorna som är kända på Riddersholm, här finns allt. Badstränder med knarrande sand, klipphällar ljumna av solen men framförallt finns tystnaden.

Men det är inte bara blommorna som är kända på Riddersholm, här finns allt. Badstränder med knarrande sand, klipphällar ljumna av solen men framförallt finns tystnaden. Det är något speciellt med Riddersholm, här kan du alltid finna lugnet och hitta din egna stig eller strand om du vill ha lite egen tid. Här kan man slippa dela platsen på klippan med hundra andra. Inte för intet den kallas för en lugn oas.

Läs mera

Räfsnäs

Här kan man fika och handla i kiosken. Ett litet gulligt fiskeläge där passbåten går till Lidö och Fejan. Två perfekta båtturer för dig som vill en annan del av Skärgården och sett Grinda, Sandhamn mm. Det går faktiskt att få till en miniluffning till de båda öarna på en dag.

Gräddö

Detta lilla samhälle på Rådmansö, strax öster om Norrtälje, var en gång i tiden en betydande fiskeby. Under andra världskrigen hade Stockholmsseskadern sin bas här och 1959 började Vikinglinjen trafikera Ålandstrafiken från Gräddö ångbåtsbrygga. Idag har denna trafik flyttats till Kapellskär.
 
För den som vill stanna kan man ta en fika på ett café med utsikt över Norrtäljeviken eller hyra en kajak vid Gräddö brygga. För att inte nämna badmöjligheterna – här finns nämligen hela sju badplatser att välja mellan under de varmaste dagarna.

Rådmansö kyrka

Kyrkan är uppförd mellan 1816-1818 i den populära empire- eller Karl Johansstilen. Att det är populärt att gifta sig här är förståeligt för kyrkan och dess läge och är enastående vackert.

Altaret i polskt färgad renässansstil från c:a 1600 kommer från den äldre timmerkyrkan på platsen och är troligen krigsbyte från trettioåriga kriget.  En vacker predikstol och ett votivskepp är också från den gamla kyrkan.

Så sent som 1907 sålde församlingen den gamla kyrkklockan, 2 kronor var kilopriset och man fick 125 kronor, vilket man får en finare lunch för idag.
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Penningby slott och Furusund.
Det här är en mycket vacker bussfärd genom Roslagen som inleder med ett besök på ett riktigt gammalt slott där man med fördel kan äta medhavd fika eller mat. Därefter går färden vidare till Furusund där både Strindberg och Astrid Lindgren bott. Sista stoppet, Köpmanholm, är på...
OrtNorrtälje
Penningby slott
Slottet som visas för besökare sommartid har funnits sedan 1400-talets slut vid Väsbysjön som då hade direkt förbindelse med havet genom Penningbyån. Res med SL: Östra station Roslagsbanan mot Österskär till Åkersberga. Buss 621 till Penningby slott. Totalt c:a 1t 25 min
OrtNorrtälje
Rådmansö runt och Kapellskärs vandrarhem
Turen går via Penningby slott och når stugbyområdet Marholmen med det fd Marholmens folkbildningshem som numer heter Grosshandlargården och är en jättemysig krog. Först därefter nås Rådamansö där övernattning sker på STF Kapellskär. Därifrån kan man promenera till vackra...
OrtNorrtälje
Grosshandlargården
I det gamla elevhemmets fantastiska lokaler, med målningar av Elsa Beskow, erbjuds man prisvärd mat med många tidstypiska inslag. Kokkaffe efter maten?
OrtNorrtälje
Pythagoras industrimuseum
Ett av Sveriges bäst bevarade industriminnen. Här tillverkades tändkulemotorer och tekniken liknar dieselmotorer. Res med SL: Tekniska högskolan buss 676 till Norrtälje busstation. Promenad 600 m. 
Totalt ca: 1t 20 min
OrtNorrtälje
Lommarbadet
Det här badet hade länge Sveriges längsta utomhusrutschbana. Som god tvåa erbjuder man denna samt sandstrand och brygga. Trevlig promenad från stan längs Norrtäljeån rekommenderas.
OrtNorrtälje