Ängsö nationalpark


  • Till start: 50,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Ängsö

Ängsö är en av Sveriges 28 nationalparker och faktiskt den första. Flera lättvandrade stigar över den 1,5 km långa ön bjuder på unika scenerier.  Om våren är det en fantastisk blomsterprakt i synnnerhet en äng med adam och eva och naturskogen är en av de största i skärgården. Här kan man se fiskgjuse och havsörn och övrigt fågelliv är rikt.

Vid ångbåtsbryggan finns en naturcenter som är riktigt genomarbetat med bra illustrationer så att man kan läsa på om lite av varje inför en vandring runt ön bland annat visas gamla kartor från 1600-talet då Ängsön två öar, men som på grund av landhöjningen så småningom vuxit ihop.

När nationalparken bildades tänkte man sig att den skulle vara helt orörd. Men utan betande kor där så blev ön snabbt igenväxt varför man skeppade ut kor för att ön skulle se ut som en traditionell skärgårdsö med säsongbete för sådär 100 år sen.

Äta:
Ingen servering av något slag finns så medtag det du vill äta.
Toaletter och raststuga finns.

Resa hit:
Båt från Strömkajen, Vaxholm eller Östanå med Blidösundsbolaget.
Från Strömkajen eller Vaxholm med Waxholmsbolaget.

Läs mera
Ängsö nationalpark
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Penningby slott och Furusund.
Det här är en mycket vacker bussfärd genom Roslagen som inleder med ett besök på ett riktigt gammalt slott där man med fördel kan äta medhavd fika eller mat. Därefter går färden vidare till Furusund där både Strindberg och Astrid Lindgren bott. Sista stoppet, Köpmanholm, är på...
OrtNorrtälje
Furusunds värdshus
Furusunds Värdshus byggdes år 1811 men var då tullhus och arrest. Restaurangen samt hotell är öppet sommarhalvåret och jul. Ny regi!
OrtFurusund
Furusund - promenad
Gå i Astrid Lindgrens och August Strindbergs fotspår runt den pittoreska badorten. Sommartid finns fik och krogar samt ett avstamp till ytterskärgården. Promenaden är rätt lång och alternativt kan man vända vid färjeläget.
OrtFurusund
Furusund - en pärla i Roslagen.
Furusund har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader. Har du väl tagit dig hit är allt inom gångavstånd. 
OrtNorrtälje
Siaröfortet
Fortet skulle naturligtvis ha byggts på Siarön men en sista-minuten-ändring - dock inte av namnet - flyttade det hit till Kyrkogårdsön. 1924 var fortet klart, men när andra världskriget startade insåg försvarsmakten att det redan hade blivit omodernt och att dåtidens flygplan...
OrtÖsteråker
STF Siaröfortet
Hit men inte längre skulle ryssen få komma. Det var tanken när Siaröfortet byggdes efter första världskriget. Nu är Siaröfortet en egen ö fylld av både upplevelser och avkoppling.
OrtÖsteråker