Ängsö nationalpark


  • Till start: 50,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Ängsö

Ängsö är en av Sveriges 28 nationalparker och faktiskt den första. Flera lättvandrade stigar över den 1,5 km långa ön bjuder på unika scenerier.  Om våren är det en fantastisk blomsterprakt i synnnerhet en äng med adam och eva och naturskogen är en av de största i skärgården. Här kan man se fiskgjuse och havsörn och övrigt fågelliv är rikt.

Vid ångbåtsbryggan finns en naturcenter som är riktigt genomarbetat med bra illustrationer så att man kan läsa på om lite av varje inför en vandring runt ön bland annat visas gamla kartor från 1600-talet då Ängsön två öar, men som på grund av landhöjningen så småningom vuxit ihop.

När nationalparken bildades tänkte man sig att den skulle vara helt orörd. Men utan betande kor där så blev ön snabbt igenväxt varför man skeppade ut kor för att ön skulle se ut som en traditionell skärgårdsö med säsongbete för sådär 100 år sen.

Äta:
Ingen servering av något slag finns så medtag det du vill äta.
Toaletter och raststuga finns.

Resa hit:
Båt från Strömkajen, Vaxholm eller Östanå med Blidösundsbolaget.
Från Strömkajen eller Vaxholm med Waxholmsbolaget.

Läs mera
Ängsö nationalpark
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Restaurang Varvet Högmarsö
En resa till hit har allt för en måltidsutflykt. Vacker resa hit via bilfärja. En krog i historisk varvsmiljö med utsikt över farleden. Och verkligen god mat.
OrtNorrtälje
Grosshandlargården
I det gamla elevhemmets fantastiska lokaler, med målningar av Elsa Beskow, erbjuds man prisvärd mat med många tidstypiska inslag. Kokkaffe efter maten?
OrtNorrtälje
Penningby slott och Furusund.
Det här är en mycket vacker bussfärd genom Roslagen som inleder med ett besök på ett riktigt gammalt slott där man med fördel kan äta medhavd fika eller mat. Därefter går färden vidare till Furusund där både Strindberg och Astrid Lindgren bott. Sista stoppet, Köpmanholm, är på...
OrtNorrtälje
Rådmansö runt och Kapellskärs vandrarhem
Turen går via Penningby slott och når stugbyområdet Marholmen med det fd Marholmens folkbildningshem som numer heter Grosshandlargården och är en jättemysig krog. Först därefter nås Rådamansö där övernattning sker på STF Kapellskär. Därifrån kan man promenera till vackra...
OrtNorrtälje
En heldag till några roslagspärlor.
Morgon fika i Penningby slottspark, lunch på Högmarsö sjökrog i gammal varvsmiljö och glassfika i historiska Furusund. En dagstur till några Roslagspärlor.
OrtNorrtälje
Östra Lagnö naturreservat
I norr skjuter Brännholmens vackra slipade hällar ut i havet. Från badplatsen (som har zebrarandiga klippor) har du en fantastisk utsikt över Svartlögafjärden och vågorna på havet. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtÖsteråker