Norrtälje - Hälsans stig


Hälsans stig i Norrtälje tar dig runt staden och visar upp dess bästa natur och sevärdheter. Flera bra rastplatser finns längs turen.

  • Till start: 59,6 Km 
  • Längd: 6,9 km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Norrtälje - Hälsans stig
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

S/S Norrtelje

Ångbåten S/S Norrtelje har legat här sedan 60-talet och är idag en restaurang. Båten tillhörde Norrtelje Ångfartyg AB och trafikerade bland annat Åland.

Länkar

Societetsparken

Societeten var ju ett finare ord för överklass. Vad nämnda överklass kallade resten av folket kan man ju spekulera över. Bara namnet minner om en svunnen tid då man skiljde på hög och låg. En rogivande park där picnic med fördel intas. Mest känt nuförtiden är två klassiska motorträffar sommartid, en för motorcyklar och en för amerikanska bilar.

Restaurang Havspiren

Precis när man behöver det efter den långa promenaden längs hamnen ligger Restaurang Havspiren som serverar enkel men prisvärd mat men det går även att fika. Ligger nästan rätt på vattnet så det fläktar bra en varm dag. Stor uteservering på ett däck.

Badstugatan 10, Norrtälje
0176-162 20

Öppettider
Måndag - Torsdag: 10:30 - 14:00
Fredag: 10:30 - 23:00
Lördag 12:00 - 23:00
Söndag: 12:00 - 15:00
 

Länkar

Stora torget

Helt enkelt ett vackert småstadstorg med rådhuset på Stora torget där fantastiska Collins ostbod och Skebo kött, med bland annat närproducerat kött, ligger inrymda. Ska ni handla lite här, ta det på tillbakavägen.

Norrtäljeån

Norrtäljeån är bara 1750 meter lång och rinner från sjön Lommaren ut till hamnbassängen i Norrtälje. Inte desto mindre en mycket vacker promenad längs ån och över små broar.

Norrtälje sjukhus

Det som tidigare kallades Norrtälje lasarett har en lång historia. 1791 uppfördes byggnaden som kurhus med endast elva platser men lades ner efter några år. Under 1840-talet grundades ett nytt sjukhus som togs över av landstingen 1863, då landstinget kom till. I slutet av 1800-talet uppfördes en ny sjukhusbyggnad som även hade några platser för "dårsjuka". Efter att man växt ur lokalerna igen flyttades metalpatienterna till Bromma. Under åren har sjukhuset byggts ut flera gånger. Idag är det en akutmottagning som har öppet dygnet runt.

Lommarbadet

Det här badet hade länge Sveriges längsta utomhusrutschbana. Som god tvåa erbjuder man denna samt sandstrand och brygga. Trevlig promenad från stan längs Norrtäljeån rekommenderas.

Vigelsjö gård

Denna gård är belägen i Vigelsjö naturreservat och skapades 1923 av familjen Toll. Idag bedrivs det här konferensverksamhet. Det finns även möjlighet till roliga kick offer med bland annat femkamp och ridning på schemat. En lugn och skön atmosfär som områngas av trevliga promenadspår och prunkande natur.
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Södra bergens utsiktsplats
Bara en kort avstickare från affärsgatan i Norrtälje. Här får man en bra översikt och ser hela stan och viken. Bredvid ligger en restaurang för den hungrige. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtNorrtälje
Norrtälje och Grisslehamn
Roslagens huvudstad har Norrtälje kallats som är första stoppet på denna tur. Här kan man strosa runt, fika, shoppa eller äta en bit. En promenad finns utritad för den som vill ha självguidning. Därefter tar man bussen ut på Väddö och Grisslehamn för att se öppet hav, Albert...
OrtNorrtälje
Norrtälje till Väddö.
Den här bilturen följer en av de gamla postrutterna som senare via Grisslehamn och postrodd ledde ända till Åland.
OrtNorrtälje
Pythagoras industrimuseum
Ett av Sveriges bäst bevarade industriminnen. Här tillverkades tändkulemotorer och tekniken liknar dieselmotorer. Res med SL: Tekniska högskolan buss 676 till Norrtälje busstation. Promenad 600 m. 
Totalt ca: 1t 20 min
OrtNorrtälje
Lommarbadet
Det här badet hade länge Sveriges längsta utomhusrutschbana. Som god tvåa erbjuder man denna samt sandstrand och brygga. Trevlig promenad från stan längs Norrtäljeån rekommenderas.
OrtNorrtälje
Rådmansö runt och Kapellskärs vandrarhem
Turen går via Penningby slott och når stugbyområdet Marholmen med det fd Marholmens folkbildningshem som numer heter Grosshandlargården och är en jättemysig krog. Först därefter nås Rådamansö där övernattning sker på STF Kapellskär. Därifrån kan man promenera till vackra...
OrtNorrtälje