Hembygdsgården Holen skapades av konstnären och hembygdsvårdaren Gustaf Ankarcrona åren 1910 - 1911. Den besökande får se Ankarcronas arbetsrum och ateljé med ett urval av hans rikhaltiga samling av folkkonstföremål.
- Till start: 237,2 Km
- Stopp: 1
- Ort: Tällberg
- Avgift: Nej
Holens gammelgård
Gustaf Ankarcrona (1869 – 1933) var av adlig ätt från Huskvarnatrakten i Småland. Han har själv vittnat om hur hans intresse för den gamla dalakulturen väcktes vid en hemslöjdsutställning i Gävle 1901. Han blev bl a initiativtagare till bildandet av den första hemslöjdsföreningen på svensk landsbygd i Leksand 1904.
Spegel-Holen, som det här området kallades, kunde förvärvas 1908 av Ankarcrona. Här fann han en av de vackraste platserna runt Siljan, med milsvid utsikt över sjön med omkransande blånande berg.
Ute i byarna lyckades han finna och förvärva gamla intressanta timmerbyggnader, som flyttades hit. Efter eget sinne uppförde Ankarcrona en kombinerad bostad och ateljé. Här ville han visa hur tidigare generationer bott och levat och samtidigt ge prov på den gedigna timringskonsten i Siljansbygden.
På hans inrådan grundades här på Holen Dalarnas hembygdsförbund 1915, det första länsförbundet i Sverige. Ankarcrona blev en välkänd kulturpersonlighet i Dalarnas bygder, där han propagerade för ett vidmakthållande av den fäderneärvda hemslöjden och för bildandet av hembygdsföreningar i landskapets socknar. Han kom att betyda mycket för en levande folklig tradition i Dalarna.
Holen skänktes till Leksands hemslöjdsförening och 1934 kunde man ta emot de första besökarna. Gården förvaltas och ägs nu av Leksands kommun. Den besökande får se Ankarcronas arbetsrum och ateljé med ett urval av hans rik-haltiga samling av folkkonstföremål. Dessutom visas i de olika byggnaderna redskap och nyttoföremål som användes i det traditionella jordbruket. Holen kan främst karakteriseras som en minnesgård över sin upphovsman och är sedan 1985 förklarat som byggnadsminne.
Text: Tällbergs Hembygdsförening