Ljuder - kyrkstallarna och Amerikarummet.


Ljuders socken är kanske en av landets mest kända. Härifrån utvandrade nämligen Vilhelm Mobergs karaktärer i Utvandrarna. Kyrkstallarna i Ljuder är en lång och vacker träbyggnad.

  • Till start: 336,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lessebo 
  • Avgift: Nej 


Ljuder och kyrkstallarna

Ljuders Hembygdsmuseum och Amerikarummet

Ljuders Hembygdsförening har funnits sedan 1928. Museet är beläget vid kyrkan i Ljuder. Här finns ca 300 föremål att beskåda.

I Sockenstugan (det gula huset mittemot kyrkan) finns Amerikarummet. Här finns minnessaker och information om utvandringen till Amerika. Det finns även litteratur om utvandrarna och register över utvandrarna.


Under åren 1852-1930 emigrerade hela 1100 Ljuderbor till det stora landet i väster...

 

Ljuders Kyrka & Kyrkstallarna

Ljuders nuvarande kyrka invigdes 1846 och i samband med detta revs den medeltida  Läs mer på Hovmantorp-Ljuders pastorats hemsida.

Läs mera
Ljuder - kyrkstallarna och Amerikarummet.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lessebo handpappersbruk
På Handpappersbruket kan man som besökare titta på tillverkningen av handgjort papper, shoppa i butiken samt sommartid få en guidad tur.
OrtLessebo
Korrö hantverksby.
Många kommer hit för trädgårdsfikat eller äta småländska husmanskosten vid Ronnebyån. Här finns mycket att uppleva på den lilla hantverksbyn på ön i ån med medeltida anor.
OrtTingsryd
Duvemåla.
Oskars Kristina kom från Duvemåla och hit kommer turister för att känna in de Mobergska miljöerna. Här föddes Vilhelm Mobergs mormor 1833 och Kristina har fått låna många karaktärsdrag av mormodern.
OrtEmmaboda
Kosta
Att Kosta erbjuder någonting för alla är mer än en slogan. Här får alla sitt; konst, glasblås och annat hantverk, shopping samt god mat och fika. Man lämnar inte Kosta utan att ha sett glasblåsning!
OrtKosta
Inglinge hög.
Den sex meter höga begravningshögen är från järnåldern. Det mest unika är den klotrunda stenen med inristningar på kullen som är en kopia av stenen och originalet är på Historiska museet i Stockholm.
OrtVäxjö
Orrefors...
OrtOrrefors