Åkers kanal till Garnsviken.


Gå längs den gamla vikingaleden som senare blev en ångbåtsfarled. Flera småmysiga rastplatser och lummiga parker för picknick samt en fungerande sluss och en hembygdsgård med gamla kulturbyggnader.

  • Till start: 20,8 Km 
  • Längd: 3,9 km 
  • Stopp:
  • Ort: Åkersberga 
  • Avgift: Nej 


Åkers kanal till Garnsviken.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Rastplats vid Åkers kanal

Passa på att ta fram picknicken här eller bara vila benen.

Fjärilsparken

Här har man planterat fjärilslockande växter för att gynna ett rikare fjärilsliv.  Sittande på parkbänkar kan du beskåda vackra växter som kantnepeta, anisisop och lavendel som med sina blåa blommor påminner om den blåa skärgården utanför Åkersberga.  Men här finns även körsbärsträd och låga, blommande buskar samt skulpturen "Rymdvolym" av Bengt Amundin.

Åkers kanals sluss

Åkers kanal går längs den gamla farleden från vikingatiden. Landhöjningen gjorde den ofarbar och på 1820-talet beslöt man att muddra upp 4 km lång sträcka med en tillhörande sluss. På 1860-talet trafikerades sträckan Stockholm-Brottby med ångbåtarna Åkers kanal och Nya Åkers kanal. När Roslagsbanan byggdes 1901 så försköts fokus mot stationssamhället. På 1920-talet tog biltrafiken över mer och mer till att kanaltrafiken helt upphörde 1939. "Åkers kanal är den enda kanalen i Stockholms län som bevarat sin äldre karaktär" skriver Stockholms läns museum vilket gör kanalen extra värdefull.

Lusthus

Ja här kan man slå sig ned och skydda sig från stark sol, regn eller så.

Ekbacken

Ekbacken är en hembygdsgård där österåkerborna firar bland annat nationaldagen, midsommarafton och Kanalens dag. Vackert beläget vid Åkers kanal kan man bara ta sig hit och vara, kanske i skuggan nere vid kanalen.

Här har man samlat byggnader från trakten. Vita huset var tidigare en vit prästgård vid Österåkers kyrka. Båtsmansmuseet var ett torp som man flyttat hit från Smedby herrgård på 1950-talet och båtsmanstorpet är flyttat från närliggande Hacksta.

Ekbacken har en artrik flora och rikligt med fåglar och fladdermöss.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Österskärs strandpromenad
Österskär är en ändhållplats på Roslagsbanan en bra bit ut i skärgården. Här finns havsbad, picknickplatser och mysig restaurang med utsikt mot farleden.
OrtÖsterskär
Länsmansgården
Länsmansgården ägs av en konstförening som arrangerar konstutställningar samt driver en visningsträdgård och servering. Gården har anor från 1700-talet och här finns även ett stall samt några konstnärsateljéer på ägorna.
OrtÅkersberga
Garnsviken runt
En vacker bilfärd på ömsesidor om Garnsviken på gränsen mellan Vallentuna och Österåker. Viken som på Vikingatiden var en vattenled in mot land. Om den västra sidan är naturskön så bjuder en östra återfärden på desto mer direkta sevärdheter.
OrtÖsteråker
Skärgårdsslingan medsols
En klassisk rundtur som inkluderar två vägfärjor. En perfekt halv- eller heldagstur med mycket att se och göra på vägen.
OrtVärmdö
Ullna golfklubbs restaurang.
Flera gånger utsedd till Sveriges bästa golfrestaurang. Vackert belägen vid Ullnasjön ligger golfbanan skapad av Sven Tumba och senare Jack Nicklaus.
OrtÖsteråker
Vaxholms hembygdsgårds kafé.
På en egen udde ligger Hembygdsgården med museum och ett jättemysigt café med trädgårdsservering vid bra väder. Kaféet öppet från Valborg till september.
OrtVaxholm