Åmåls Järnvägsmuseum


Här har några tågentusiaster satt samman ett kompakt museum i sin rätta miljö som speglar järnvägsbolaget Åmål-Årjängs Järnväg AB vilket faktiskt bara verkade i fyra år innan konkurs.

  • Till start: 307,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Åmål 
  • Avgift: Ja 


Åmåls Järnvägsmuseum

Åmåls Järnvägsmuseum – JÅÅJ

Järnvägssällskapet, JÅÅJ som driver museet har lånat sitt namn från Åmål-Årjängs Järnväg AB.  Järnvägsbolaget är det bolag med Sveriges kortaste drift då banan invigdes 1928 men gick i konkurs redan 1932.

Man håller till i det gamla bolagets lokstall nära SJs stationshus. Stallet köpte man för en krona av SJ och några entusiaster har rustat upp byggnaden. Man har byggt en ny vändskiva ökat antalet spår för att få plats med alla rullande föremål som står på spårområdet.

Flera ånglok och ett stort antal vagnar på spåren. En förstaklassvagn från 1940 och en restaurangvagn från 1938 sticker ut de och sätts i in i trafik under somrarna.  Totalt äger man ett 20-tal vagnar, varav sex från 1930-talet, flera motorvagnar och sex diesellok.

I samlingarna finns en mängd järnvägshistoriska föremål främst från Åmåls-Årjängsbanan, men även från BJ (Bergslagernas Järnvägar) och SJ. Vill man väga sig så får man köpa en 25-öring i kiosken så spottar en våg ut en viktbiljett, ett klassiskt väntsalsnöje.

Sommartid kör man turisttrafik på Svanskogsbanan mellan Åmål och Svanskog.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Baljåsens naturreservat
Naturreservatet som fått sitt namn av den högsta toppen i Dalsland. Redan efter en kortare vandring når man första utsiktsplatsen som är praktfull men än bättre vid Baljåsen där rastplats finns.
OrtÅmål
Kanalkaféet Säffle.
Mitt i Säflle går Säffle kanal med en sluss för nivåskillnaden där Byälven leder ut till Vänern. Alldeles intill ligger detta mysiga kafé som överblickar kanalen.
OrtSäffle
von Echstedtska gården...
Detta är en mycket säregen upplevelse med denna gård vars rikedom kom ur skogen med vars väggmålningar för tanken till kyrkomåleri. Visningarna rekommenderas och fika åtnjuts med utsikt mot sjön Summeln.
OrtSäffle
Sörknattens naturreservat
Här bör man förbereda sig på en ganska lång men inte så krävande promenad. Förbi stora ljunghedar och över vackra skiftningar i berget kommer man till slut upp på en bedårande högplatå som belöning.
OrtÅmål
Yttre Bodane
Ett naturreservat vid Vänern med varierande skogs- och skärgårdslandskap med höga bergryggar i norr och örik skärgård i söder. Ett stigsystem med korta (spång enbart 100 m från parkeringen) eller långa vandringar.
OrtÅmål
Baldersnäs Herrgård
De flesta herrgårdar ligger inbäddade i vacker natur. Denna herrgård är dock något extra. Runtomkring finns vandringsleder som. Att bo här eller äta rekommenderas starkt.
OrtBengtsfors