von Echstedtska gården...


Detta är en mycket säregen upplevelse med denna gård vars rikedom kom ur skogen med vars väggmålningar för tanken till kyrkomåleri. Visningarna rekommenderas och fika åtnjuts med utsikt mot sjön Summeln.

  • Till start: 303,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Säffle 
  • Avgift: Nej 


von Echstedtska gården

von Echstedtska gården är en av Värmlands märkligaste och bäst bevarade gårdar.

Utåt sett ser den ut som en karolinsk herrgård från mitten av 1700-talet men interiörerna är det unika med sirlig rokoko på väggar och tak som för tankarna till kyrkomålningar men med profana motiv. Mest utmärkande är dock Hemlighuset (utedasset) med burleska målningar i taket.

von Echstedtska gården är ingen herrgård i egentlig mening eftersom den inte beboddes av någon adelsperson och här byggdes välståndet inte upp av bruksverksamhet eller jordbruk utan det var skogen som gav rikedom.

Man kan fika i ena flygeln eller utomhus med fin utsikt över sjön Summeln. I flygeln har man även galleri med försäljning. Efter fikat kan man strosa runt i Apelgården som enbart har värmländska äppelsorter och örtagården samt örtagården.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stora Dalslandsturen.
Här får man med det mesta och bästa av Dalsland och passar för en tidig start och tar en hel dag. Start i Åmål och i mål i Köpmannebro.
OrtÅmål
Örnäs bad och camping
Platsen är inte bara något för campare. Den vackra Vänerstranden har badplats och restaurang med fik. Det man saknar i komfort i en hyrstuga här uppvägs av läget.
OrtÅmål
Baljåsens naturreservat
Naturreservatet som fått sitt namn av den högsta toppen i Dalsland. Redan efter en kortare vandring når man första utsiktsplatsen som är praktfull men än bättre vid Baljåsen där rastplats finns.
OrtÅmål
Värmskogs café.
Här är man känd för sina räkmackor som inte står Västkustens långt efter. 90 000 besökare per sommar kan inte ha fel. Fika och glass men även lättare rätter.
OrtGrums
LM Ericsson Minnesgård & Telefonmuseum...
Lars-Magnus Ericsson blev LM med hela folket då hans företag byggde telefoni över världen. Här föddes han och sedan 1961 är ett museum i hans födelsegård. Här visas telefon och föremål från hans tidiga liv.
OrtGrums
Klässbols Linneväveri...
Ett av Värmlands populäraste besöksmål. Busslaster stannar till för en fika, beskåda produktionen bakom glas eller handla. Hög kvalitet och man levererar linnet till Nobelfesten.
OrtArvika