von Echstedtska gården...


Detta är en mycket säregen upplevelse med denna gård vars rikedom kom ur skogen med vars väggmålningar för tanken till kyrkomåleri. Visningarna rekommenderas och fika åtnjuts med utsikt mot sjön Summeln.

  • Till start: 303,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Säffle 
  • Avgift: Nej 


von Echstedtska gården

von Echstedtska gården är en av Värmlands märkligaste och bäst bevarade gårdar.

Utåt sett ser den ut som en karolinsk herrgård från mitten av 1700-talet men interiörerna är det unika med sirlig rokoko på väggar och tak som för tankarna till kyrkomålningar men med profana motiv. Mest utmärkande är dock Hemlighuset (utedasset) med burleska målningar i taket.

von Echstedtska gården är ingen herrgård i egentlig mening eftersom den inte beboddes av någon adelsperson och här byggdes välståndet inte upp av bruksverksamhet eller jordbruk utan det var skogen som gav rikedom.

Man kan fika i ena flygeln eller utomhus med fin utsikt över sjön Summeln. I flygeln har man även galleri med försäljning. Efter fikat kan man strosa runt i Apelgården som enbart har värmländska äppelsorter och örtagården samt örtagården.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kanalkaféet Säffle.
Mitt i Säflle går Säffle kanal med en sluss för nivåskillnaden där Byälven leder ut till Vänern. Alldeles intill ligger detta mysiga kafé som överblickar kanalen.
OrtSäffle
Åmåls Järnvägsmuseum
Här har några tågentusiaster satt samman ett kompakt museum i sin rätta miljö som speglar järnvägsbolaget Åmål-Årjängs Järnväg AB vilket faktiskt bara verkade i fyra år innan konkurs.
OrtÅmål
Bräcke ängar naturreservat.
Bräcke ängar naturreservat är ett enormt vackert kulturlandskap med böljande sluttningar. Vill man vandra så finns två vandringsleder att följa.
OrtÅmål
Värmskogs café.
Här är man känd för sina räkmackor som inte står Västkustens långt efter. 90 000 besökare per sommar kan inte ha fel. Fika och glass men även lättare rätter.
OrtGrums
LM Ericsson Minnesgård & Telefonmuseum...
Lars-Magnus Ericsson blev LM med hela folket då hans företag byggde telefoni över världen. Här föddes han och sedan 1961 är ett museum i hans födelsegård. Här visas telefon och föremål från hans tidiga liv.
OrtGrums
Villkorsberget...
Ett utsiktsberg där det tidigare låg en fornborg, strategiskt placerad för att se fiender på långt håll. En lättare vandring på c:a två km leder fram till denna mäktiga upplevelse.
OrtSäffle