LM Ericsson Minnesgård & Telefonmuseum...


Lars-Magnus Ericsson blev LM med hela folket då hans företag byggde telefoni över världen. Här föddes han och sedan 1961 är ett museum i hans födelsegård. Här visas telefon och föremål från hans tidiga liv.

  • Till start: 292,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Grums 
  • Avgift: Ja 


LM Ericsson Minnesgård & Telefonmuseum

I Gården Nordtomta i Vegerbol föddes den svenska telefonindustrins grundare Lars Magnus Ericssons den 5 maj 1846 och bodde här under sin uppväxt. L M Ericsson avled den 17 december 1926 på Hågelby gård i Tumba som också går att besöka.

Här visas en utställning med telefoner och annan apparatur av Ericssons tidiga tillverkning samt historik om företaget och Lars Magnus Ericssons liv.

Det finns också ett mineralmuseum med mineraler från bygdens gruvor. Vegerbols silvergruva ligger på promenadavstånd ca 1,3 km från minnesgården.

Bostadshuset renoverades och föremål togs hit och den 20 augusti 1961 kunde museet invigas som hembygds- och minnesgård. Landshövdingen, ordföranden i Värmlands hembygdsförbund och direktör för LM Ericsson var huvudtalare och telefonbolaget skänkte och avtäckte bronsbysten på gårdsplanen

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Värmskogs café.
Här är man känd för sina räkmackor som inte står Västkustens långt efter. 90 000 besökare per sommar kan inte ha fel. Fika och glass men även lättare rätter.
OrtGrums
Klässbols Linneväveri...
Ett av Värmlands populäraste besöksmål. Busslaster stannar till för en fika, beskåda produktionen bakom glas eller handla. Hög kvalitet och man levererar linnet till Nobelfesten.
OrtArvika
Borgvik
Detta gamla brukssamhälle var en stor exportör av järn då det begav sig. Idag är hyttan en ruin men flera intressanta byggnader att strosa runt kring. Bra krogar och mycket att se.
OrtGrums
Apertins herrgård och ravinområde.
Med lite fantasi kan man förstå att namnet kommer av skotska orten Aberdeen. Restaurang av hög klass. Vandra runt de vackra byggnderna och de intilliggande ravinerna. 
OrtKil
Arvika Fordonsmuseum...
Ett fordonsmusem som har alltifrån svenska klassiska bilar i mint condition till slädar och hästdroskor. Uppbygda miljöer som exempelvis en Fiatverkstad är museets toppar.
OrtArvika
Värmlands museum...
Museibyggnaden i sig är värt att ta sig ut på Sandgrundet mitt i Klarälven. Museet bjuder på en härlig mix av historiska och samtida utställningar från stenålder till månladning. Har även stor samling Värmländsk konst.
OrtKarlstad