LM Ericsson Minnesgård & Telefonmuseum...


Lars-Magnus Ericsson blev LM med hela folket då hans företag byggde telefoni över världen. Här föddes han och sedan 1961 är ett museum i hans födelsegård. Här visas telefon och föremål från hans tidiga liv.

  • Till start: 292,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Grums 
  • Avgift: Ja 


LM Ericsson Minnesgård & Telefonmuseum

I Gården Nordtomta i Vegerbol föddes den svenska telefonindustrins grundare Lars Magnus Ericssons den 5 maj 1846 och bodde här under sin uppväxt. L M Ericsson avled den 17 december 1926 på Hågelby gård i Tumba som också går att besöka.

Här visas en utställning med telefoner och annan apparatur av Ericssons tidiga tillverkning samt historik om företaget och Lars Magnus Ericssons liv.

Det finns också ett mineralmuseum med mineraler från bygdens gruvor. Vegerbols silvergruva ligger på promenadavstånd ca 1,3 km från minnesgården.

Bostadshuset renoverades och föremål togs hit och den 20 augusti 1961 kunde museet invigas som hembygds- och minnesgård. Landshövdingen, ordföranden i Värmlands hembygdsförbund och direktör för LM Ericsson var huvudtalare och telefonbolaget skänkte och avtäckte bronsbysten på gårdsplanen

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Borgvik
Detta gamla brukssamhälle var en stor exportör av järn då det begav sig. Idag är hyttan en ruin men flera intressanta byggnader att strosa runt kring. Bra krogar och mycket att se.
OrtGrums
Såguddens Friluftsmuseum...
Beläget i Arvika vid Kyrkvikens strand. Ett 20-tal byggnader från 1600-1800-talets västra Värmland och ett sommaröppet museum i Storbondegården med bland annat dalmålningar.
OrtArvika
Längs Fryken mellan Kil, Mårbacka och Rottneros.
I natursköna Värmland startar denna tur vid en herrgård uppkallad efter Aberdeen och längs Frykensjöarna vidare till Mårbacka, Sunne och Rottneros.
OrtKil
Arvika Fordonsmuseum...
Ett fordonsmusem som har alltifrån svenska klassiska bilar i mint condition till slädar och hästdroskor. Uppbygda miljöer som exempelvis en Fiatverkstad är museets toppar.
OrtArvika
von Echstedtska gården...
Detta är en mycket säregen upplevelse med denna gård vars rikedom kom ur skogen med vars väggmålningar för tanken till kyrkomåleri. Visningarna rekommenderas och fika åtnjuts med utsikt mot sjön Summeln.
OrtSäffle
Naturum Värmland.
Naturum Värmland ligger vid våtmarkerna Mariebergs naturängar. Här visas djur som finns i Värmland och en rovdjurshörna t ex visar just rovdjur. Kafé med panoramavy över Mariebergsviken.
OrtKarlstad