Längs Fryken mellan Kil, Mårbacka och Rottneros.


I natursköna Värmland startar denna tur vid en herrgård uppkallad efter Aberdeen och längs Frykensjöarna vidare till Mårbacka, Sunne och Rottneros.

  • Till start: 266,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kil 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Apertins herrgård

Namnet Apertin kommer från staden Aberdeen därifrån munkar reste på 1100-talet för att hjälpa till att kristna landet. Aberdeen har därefter försvenskats och blivit Apertin. Vid Apertin byggde de en kyrka vid en gammal offerplats.

Långt senare, efter Gustav Vasas tillträde, blev Apertin kronans egendom och år 1630 började herrgården byggas. Herrgården har sedan varit säte både för riksråd, biskopar. Här samlades också kavaljererna, som var adliga officerare, hos grevinnan Sara Catharina Linroth Löwenhielm för middagar och fester.

Det talas om att Sara och hennes sondotter, Charlotta Löwenhielm von Gerdten, fortfarande huserar på Kavaljeren Apertin. Enligt sägnen ska de ha dansat med djävulen om nätterna, och efter varje dans fanns det en ny blodfläck på golvet. Fläckarna finns kvar än idag och ska inte gå att tvätta bort. (Text hemsidan)

På Apertin Herrgård i Kavaljeren finns hotell med restaurang och konferens. Menyn har mest lokala rätter men även mer traditionella svenska rätter varvat med moderna influenser från när och fjärran. Men man kan även bara besöka parken och beskåda de vackra byggnaderna. 

Läs mera

Gamla Fryksta station med Frejamuseet

Nilsby och Nilsbybron

Nilsbybron är en knallröd betongbro som syns på långt håll. På östra sidan av bron finns en vacker rastplats med utsikt både till Nedre Fryken och Mellan Fryken.

Bron har elva spänna av betongbågar med infärgad röd betong och när den byggdes 1997 fick den ”Vackra vägars pris”.

Östra Ämtervik

Mårbacka minnesgård

Här får man lära känna Selma Lagerlöf, inte bara som författare utan också som arbetsgivare och affärskvinna med ett besök på utställningarna i hennes barndomshem.

Selma Lagerlöf är en av världens mest kända författare och det var här hon föddes och växte upp. Att hon skulle bli författare stod det klart för henne redan som ung flicka. 

Debutromanen Gösta Berlings saga kom 1891 och den utspelar sig i Värmland. Den precis som de efterföljande Jerusalem 1901-1902 och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige rönte stora framgångar. Selma Lagerlöf fick som första kvinna Nobelpriset i litteratur 1909. Gösta Berlings saga har översatts till 33 språk.

Gården består dels av själva bostaden, vilken kräver separat biljett för visning, men därutöver en museidel i en lada och slutligen själva parken som är mycket trevlig att strosa runt i.

Hembakade kakor och bröd etter gamla recept från Selma Lagerlöfs tid serveras på Mårbacka minnesgårds café. Vad sägs om en Mårbacka-kaka med grädde och lingonsylt.

Läs mera

Rottneros park Sunne

Rottneros park är en fantastisk blomster- och skulpturpark med en äventyrspark för barnen. Efter att den gamla herrgården ödelagts i en brand Lucianatten 1929 lät Svante Påhlson återuppföra herrgården. I samband med det anlade han en blomster- och skulpturpark som tog inspiration från stora parker i Europa.

Rottneros var Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. 

Öppet slutet av maj till slutet av augusti.

Rottneros park café är ett sommaröppet kafé där allt är hembakat. Man serverar två unika bakverk är Rottnerosbakelsen och Gösta Berlings kaka. Smörgåsar och lättare luncher. Under högsäsong även kafé mitt i parken vid Carl Edlhs parterr.

Det finns även en butik med många vackra föremål.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Apertins herrgård och ravinområde.
Med lite fantasi kan man förstå att namnet kommer av skotska orten Aberdeen. Restaurang av hög klass. Vandra runt de vackra byggnderna och de intilliggande ravinerna. 
OrtKil
Gamla Kraftstationen Deje...
Vid Dejefors finns fyra generationer kraftverk varav detta är den äldsta. Idag är det ett livfullt konstnärscentrum unika konsthall med enorma 11 m i tak, musikevenemang, ekologiskt café och lunchservering.
OrtForshaga
Värmlands museum...
Museibyggnaden i sig är värt att ta sig ut på Sandgrundet mitt i Klarälven. Museet bjuder på en härlig mix av historiska och samtida utställningar från stenålder till månladning. Har även stor samling Värmländsk konst.
OrtKarlstad
Naturum Värmland.
Naturum Värmland ligger vid våtmarkerna Mariebergs naturängar. Här visas djur som finns i Värmland och en rovdjurshörna t ex visar just rovdjur. Kafé med panoramavy över Mariebergsviken.
OrtKarlstad
Värmskogs café.
Här är man känd för sina räkmackor som inte står Västkustens långt efter. 90 000 besökare per sommar kan inte ha fel. Fika och glass men även lättare rätter.
OrtGrums
Geijersgården Ransäter...
Erik Gustaf Geijer, den berömde historikern och medlemmen av Svenska Akademien och växte upp på denna gård. Han är en av tre kulturpersonligheter som bott här. Bland annat han som skrev Å jänta och ja. Bara en sån sak.
OrtMunkfors