Hammarö sydspets och Skage fyr.


Söder om Karlstad ligger Hammarö kommun och just Hammarö är en halvö som sticker ut rakt i Vänern. Vandra ut till sydspetsen och rastplasten vid fyren. Underbar naturupplevelse.

  • Till start: 258,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hammarö 
  • Avgift: Nej 


Hammarö sydspets och Skage fyr

Hammarö är en halvö söder om Karlstad som bjuder på oexploaterad natur och vackra vyer mot Vänern. Sydspetsen har blivit ett populärt utflyktsmål för badande, fågelskådare och naturälskare.

Skage fyr byggdes 1872 och fick officiella namnet Hammarö Skage fyr. Hammar betyder klippa och Skage betyder udde. Fyren är en varningsfyr för de Grisskären utanför.  Andra fyrar kan ge hjälp att visa var man befinner (seglationsfyr) sig men denna varnade bara med sitt röda sken.

Här ute finns även fågelstation och på väg ut finns en spång och en märkningskur för att underlätta ringmärkning samt en lärorik informationsplattform.

Bänkar och vindskydd finns ute på klipporna.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Naturum Värmland.
Naturum Värmland ligger vid våtmarkerna Mariebergs naturängar. Här visas djur som finns i Värmland och en rovdjurshörna t ex visar just rovdjur. Kafé med panoramavy över Mariebergsviken.
OrtKarlstad
Värmlands museum...
Museibyggnaden i sig är värt att ta sig ut på Sandgrundet mitt i Klarälven. Museet bjuder på en härlig mix av historiska och samtida utställningar från stenålder till månladning. Har även stor samling Värmländsk konst.
OrtKarlstad
Villkorsberget...
Ett utsiktsberg där det tidigare låg en fornborg, strategiskt placerad för att se fiender på långt håll. En lättare vandring på c:a två km leder fram till denna mäktiga upplevelse.
OrtSäffle
Apertins herrgård och ravinområde.
Med lite fantasi kan man förstå att namnet kommer av skotska orten Aberdeen. Restaurang av hög klass. Vandra runt de vackra byggnderna och de intilliggande ravinerna. 
OrtKil
Kristinehamn till Karlstad
En varierande rundresa i södra Värmland mellan Värmlands två största städer.
OrtKristinehamn
Kristinehamns konstmuseum.
Uppbyggt genom en donation av den världsberömde konstnären Bengt Olson från Kristienhamn. Tydligt fokus på nutida konst gärna med anknytning till regionen. Bra kafé och restaurang. Fina omgivningar att vandra i.
OrtKristinehamn