Villkorsberget...


Ett utsiktsberg där det tidigare låg en fornborg, strategiskt placerad för att se fiender på långt håll. En lättare vandring på c:a två km leder fram till denna mäktiga upplevelse.

  • Till start: 278,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Säffle 
  • Avgift: Nej 


Villkorsberget

Högt över Vänerns strand på Värmlandsnäs söder om Säffle ligger den gamla fornborgsplatsen på Villkorsberget med milsvid utsikt över Vänern. För att ta sig hit får man vandra c:a 2 km som har en relativt lätt kupering.

Fornborgen är omkring 170 m lång och är en av Värmlands 37 fornborgar och den enda som undersökts arkeologiskt. Man kom fram till att det varit en befäst gård. Vallar och murar är av jord och sten och man märkte att de varit försedda med en palissad eller pålverk av trä.

Innanför vallarna fann man uppbyggda terrasser som troligtvis inrymde hus. Fornborgen brann ned någon gång under 400–600-talet och byggdes aldrig upp efter det. 

Läs mera
Villkorsberget...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vandring på Värmlandsnäs Ekenäs-Ladholmen-Åkershus.
Ekenäs till Åkershus är en naturskön vanring (c:a 2km) runt udden vid Ekenäs. Två skyltade avstickare är utsiktsplatserna Ladholmen och Solhuvudsudden med enastående utsikt över Vänern. Slutligen fina Åkeshus badstrand.
OrtSäffle
Stora Dalslandsturen.
Här får man med det mesta och bästa av Dalsland och passar för en tidig start och tar en hel dag. Start i Åmål och i mål i Köpmannebro.
OrtÅmål
Borgvik
Detta gamla brukssamhälle var en stor exportör av järn då det begav sig. Idag är hyttan en ruin men flera intressanta byggnader att strosa runt kring. Bra krogar och mycket att se.
OrtGrums
Restaurang Sjöboden...
OrtLidköping
Spikens fiskeläge
Ett härligt fiskeläge längst ut på Kållandsö i Vänerns skärgård. Här kan man uppleva båtliv, köpa nyrökt fisk, äta på finkrog eller bara glassa lite på ett kafé.
OrtLidköping
Naturum Värmland.
Naturum Värmland ligger vid våtmarkerna Mariebergs naturängar. Här visas djur som finns i Värmland och en rovdjurshörna t ex visar just rovdjur. Kafé med panoramavy över Mariebergsviken.
OrtKarlstad