Villkorsberget...


Ett utsiktsberg där det tidigare låg en fornborg, strategiskt placerad för att se fiender på långt håll. En lättare vandring på c:a två km leder fram till denna mäktiga upplevelse.

  • Till start: 278,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Säffle 
  • Avgift: Nej 


Villkorsberget

Högt över Vänerns strand på Värmlandsnäs söder om Säffle ligger den gamla fornborgsplatsen på Villkorsberget med milsvid utsikt över Vänern. För att ta sig hit får man vandra c:a 2 km som har en relativt lätt kupering.

Fornborgen är omkring 170 m lång och är en av Värmlands 37 fornborgar och den enda som undersökts arkeologiskt. Man kom fram till att det varit en befäst gård. Vallar och murar är av jord och sten och man märkte att de varit försedda med en palissad eller pålverk av trä.

Innanför vallarna fann man uppbyggda terrasser som troligtvis inrymde hus. Fornborgen brann ned någon gång under 400–600-talet och byggdes aldrig upp efter det. 

Läs mera
Villkorsberget...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stora Dalslandsturen.
Här får man med det mesta och bästa av Dalsland och passar för en tidig start och tar en hel dag. Start i Åmål och i mål i Köpmannebro.
OrtÅmål
Åmåls Järnvägsmuseum
Här har några tågentusiaster satt samman ett kompakt museum i sin rätta miljö som speglar järnvägsbolaget Åmål-Årjängs Järnväg AB vilket faktiskt bara verkade i fyra år innan konkurs.
OrtÅmål
Borgvik
Detta gamla brukssamhälle var en stor exportör av järn då det begav sig. Idag är hyttan en ruin men flera intressanta byggnader att strosa runt kring. Bra krogar och mycket att se.
OrtGrums
Restaurang Sjöboden...
OrtLidköping
Läckö slott
Valt till Sveriges vackraste slott och är beläget på en klippa längs ut på Kållandsö. En borg från 1298 byggdes om till dagens slott under 1600-talet. Guidad visning och restaurang med sjöutsikt.
OrtLidköping
Sandgrund Lars Lerin...
En av Sveriges kanske hetaste konstnärer presenterar sin konst på en egen vald plats och som chefas av hans man. Han konst drog fulla hus vid senaste utställningen i Stockholm på Liljevalchs.
OrtKarlstad