Villkorsberget...


Ett utsiktsberg där det tidigare låg en fornborg, strategiskt placerad för att se fiender på långt håll. En lättare vandring på c:a två km leder fram till denna mäktiga upplevelse.

  • Till start: 278,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Säffle 
  • Avgift: Nej 


Villkorsberget

Högt över Vänerns strand på Värmlandsnäs söder om Säffle ligger den gamla fornborgsplatsen på Villkorsberget med milsvid utsikt över Vänern. För att ta sig hit får man vandra c:a 2 km som har en relativt lätt kupering.

Fornborgen är omkring 170 m lång och är en av Värmlands 37 fornborgar och den enda som undersökts arkeologiskt. Man kom fram till att det varit en befäst gård. Vallar och murar är av jord och sten och man märkte att de varit försedda med en palissad eller pålverk av trä.

Innanför vallarna fann man uppbyggda terrasser som troligtvis inrymde hus. Fornborgen brann ned någon gång under 400–600-talet och byggdes aldrig upp efter det. 

Läs mera
Villkorsberget...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Örnäs bad och camping
Platsen är inte bara något för campare. Den vackra Vänerstranden har badplats och restaurang med fik. Det man saknar i komfort i en hyrstuga här uppvägs av läget.
OrtÅmål
Hammarö sydspets och Skage fyr.
Söder om Karlstad ligger Hammarö kommun och just Hammarö är en halvö som sticker ut rakt i Vänern. Vandra ut till sydspetsen och rastplasten vid fyren. Underbar naturupplevelse.
OrtHammarö
Åmåls Järnvägsmuseum
Här har några tågentusiaster satt samman ett kompakt museum i sin rätta miljö som speglar järnvägsbolaget Åmål-Årjängs Järnväg AB vilket faktiskt bara verkade i fyra år innan konkurs.
OrtÅmål
von Echstedtska gården...
Detta är en mycket säregen upplevelse med denna gård vars rikedom kom ur skogen med vars väggmålningar för tanken till kyrkomåleri. Visningarna rekommenderas och fika åtnjuts med utsikt mot sjön Summeln.
OrtSäffle
Borgvik
Detta gamla brukssamhälle var en stor exportör av järn då det begav sig. Idag är hyttan en ruin men flera intressanta byggnader att strosa runt kring. Bra krogar och mycket att se.
OrtGrums
Spikens fiskeläge
Ett härligt fiskeläge längst ut på Kållandsö i Vänerns skärgård. Här kan man uppleva båtliv, köpa nyrökt fisk, äta på finkrog eller bara glassa lite på ett kafé.
OrtLidköping