Borgvik


  • Till start: 289,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Grums 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Detta gamla brukssamhälle var en stor exportör av järn då det begav sig. Idag är hyttan en ruin men flera intressanta byggnader att strosa runt kring. Bra krogar och mycket att se.

Sevärdhet 1 av 7

Borgviks museum

Borgviks museum ligger mitt i Borgvik. Bruksföretaget Borgviks Bruk AB var förutom järnbruk, även en betydande jordbruksegendom med omfattande spannmålsproduktion och stor besättning av mjölkkor. 

Museet är inrymt i ett spannmålsmagasin som eldade spån från sågen på andra sidan älven så att varmluften höll torrt. Permanentutställningar är Järnets Väg samt utställningen Så bodde man förr.

Länkar

Hyttruinen

Hyttan byggdes 1865 och var i drift och smälte malmen till tackjärn ända fram till 1922. Kvar idag är bara en hyttruin med masugn och en vägg med tre valvbågar som ligger i direkt anslutning till Borgviksälven och forsen.

Kungskvarnen

Kungskvarnen är ett mysigt hotell och restaurang i Borgvik ett stenkast från Hyttruinen intill ån. Det är en mycket populär sommarrestaurang men har öppet jul och högtider.

Herrgården Borgvik

Enligt ett brandförsäkringsbrev från år 1748 beskrivs denna karolinerherrgård vara "av moget gott furutimmer i en våning 60 alnar lång, 15 alnar bred och 8 1/2 alnar hög. Taket täckt med tegel och jernplåtar. Taket är i antic smak med 2:e etager. ” ​

Exakt när herrgården byggdes är oklart när men vid renoveringar har man funnit dekorationer som pekar mot att den uppfördes i början av 1700-talet. ​ Herrgården är idag privatbostad.

Sliperiet, konsthall och Gastronomi i Borgvik

Sliperiet är något alldeles speciellt. I unik miljö möter kulturarv en modern konsthall och landsbygd möter det urbana vilket bildar en atmosfär som gör ett besök på Sliperiet minnesvärd.

Sliperiet Gastronomi är en gastronomisk upplevelse i Värmland där råvara och smak står i centrum. Resultatet är en restaurang som värdesätter kvalitet, kunskap, råvaror och naturen kombinerat med inspiration från övriga världen som sen landat i lilla Borgvik. Man har ett öppet kök där man kan följa hela processen.

Gamla landsvägen 6 , Borgvik 

Läs mera

Länkar

Järnvågen i Borgvik

Järnvågen i Borgvik är en timmerbyggnad från 1797 där järnvågen var placerad för vägning av järnet innan det skulle transporteras vidare. Borgviks bruks produkter skeppades ut över stora delar av världen.

Skans 113 Borgvik

Skans 113 i Borgvik är ett ovanligt exempel på en försvarslinje som bevarats nära bebyggelse och är utpekat som riksintresse.

Den ingick i den södra delen av en starkt utbyggd försvarslinje i det inre av Värmland. Lämningarna har försetts med informationsskyltar och för den spänstige kan man ta sig runt på en en ca 3 km lång slinga.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...