Apertins herrgård och ravinområde.


Med lite fantasi kan man förstå att namnet kommer av skotska orten Aberdeen. Restaurang av hög klass. Vandra runt de vackra byggnderna och de intilliggande ravinerna. 

  • Till start: 266,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kil 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Apertins herrgård

Namnet Apertin kommer från staden Aberdeen därifrån munkar reste på 1100-talet för att hjälpa till att kristna landet. Aberdeen har därefter försvenskats och blivit Apertin. Vid Apertin byggde de en kyrka vid en gammal offerplats.

Långt senare, efter Gustav Vasas tillträde, blev Apertin kronans egendom och år 1630 började herrgården byggas. Herrgården har sedan varit säte både för riksråd, biskopar. Här samlades också kavaljererna, som var adliga officerare, hos grevinnan Sara Catharina Linroth Löwenhielm för middagar och fester.

Det talas om att Sara och hennes sondotter, Charlotta Löwenhielm von Gerdten, fortfarande huserar på Kavaljeren Apertin. Enligt sägnen ska de ha dansat med djävulen om nätterna, och efter varje dans fanns det en ny blodfläck på golvet. Fläckarna finns kvar än idag och ska inte gå att tvätta bort. (Text hemsidan)

På Apertin Herrgård i Kavaljeren finns hotell med restaurang och konferens. Menyn har mest lokala rätter men även mer traditionella svenska rätter varvat med moderna influenser från när och fjärran. Men man kan även bara besöka parken och beskåda de vackra byggnaderna. 

Läs mera

Ravinerna vid Apertin

Intill Apertins herrgård finns raviner som bjuder på en fantastisk vandring i väldigt lummig miljö. Man kan promenera bland ormbunkar och ädellövträd. Ravinerna har ett fuktigt klimat och rik jordmån som ger frodig växtlighet. Även ett rikt fågelliv medn bland annat skogsduva, gröngöling och kattuggla.

Ravinerna är en följd av när inlandsisen smälte och vatten från istäcket transporterade mängder av finkornigt material som ett tjockt lager. Med tiden har vattendrag karvat sig ner genom jordlagren och skapat branta bäckraviner som denna. Ravinerna i Apertin är Värmlands läns första naturskyddade område då det blev naturminne 1936.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Apertins herrgård och ravinområde.
Med lite fantasi kan man förstå att namnet kommer av skotska orten Aberdeen. Restaurang av hög klass. Vandra runt de vackra byggnderna och de intilliggande ravinerna. 
OrtKil
Gamla Kraftstationen Deje...
Vid Dejefors finns fyra generationer kraftverk varav detta är den äldsta. Idag är det ett livfullt konstnärscentrum unika konsthall med enorma 11 m i tak, musikevenemang, ekologiskt café och lunchservering.
OrtForshaga
Sandgrund Lars Lerin...
En av Sveriges kanske hetaste konstnärer presenterar sin konst på en egen vald plats och som chefas av hans man. Han konst drog fulla hus vid senaste utställningen i Stockholm på Liljevalchs.
OrtKarlstad
Karlstad - stadsguide...
En liten storstad som präglas av att Klarälven flyter igenom staden och invid den ligger de charmigaste kvarteren Haga, museerna och nattlivet. Kvarteret Almen och Älvgatan är genuin träbebyggelse.
OrtKarlstad
Värmskogs café.
Här är man känd för sina räkmackor som inte står Västkustens långt efter. 90 000 besökare per sommar kan inte ha fel. Fika och glass men även lättare rätter.
OrtGrums
Borgvik
Detta gamla brukssamhälle var en stor exportör av järn då det begav sig. Idag är hyttan en ruin men flera intressanta byggnader att strosa runt kring. Bra krogar och mycket att se.
OrtGrums