Apertins herrgård och ravinområde.


  • Till start: 266,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kil 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Med lite fantasi kan man förstå att namnet kommer av skotska orten Aberdeen. Restaurang av hög klass. Vandra runt de vackra byggnderna och de intilliggande ravinerna. 

Sevärdhet 1 av 2

Apertins herrgård

Namnet Apertin kommer från staden Aberdeen därifrån munkar reste på 1100-talet för att hjälpa till att kristna landet. Aberdeen har därefter försvenskats och blivit Apertin. Vid Apertin byggde de en kyrka vid en gammal offerplats.

Långt senare, efter Gustav Vasas tillträde, blev Apertin kronans egendom och år 1630 började herrgården byggas. Herrgården har sedan varit säte både för riksråd, biskopar. Här samlades också kavaljererna, som var adliga officerare, hos grevinnan Sara Catharina Linroth Löwenhielm för middagar och fester.

Det talas om att Sara och hennes sondotter, Charlotta Löwenhielm von Gerdten, fortfarande huserar på Kavaljeren Apertin. Enligt sägnen ska de ha dansat med djävulen om nätterna, och efter varje dans fanns det en ny blodfläck på golvet. Fläckarna finns kvar än idag och ska inte gå att tvätta bort. (Text hemsidan)

På Apertin Herrgård i Kavaljeren finns hotell med restaurang och konferens. Menyn har mest lokala rätter men även mer traditionella svenska rätter varvat med moderna influenser från när och fjärran. Men man kan även bara besöka parken och beskåda de vackra byggnaderna. 

Läs mera

Ravinerna vid Apertin

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...