Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård...


Här föddes Gustaf Fröding och den magnifika trädgården blir sommartid uteservering för kaféet och restaurangen som är sommaröppen. intill ligger Alstersälvens som man kan vandra längs ut till ett fågeltorn vid Sätterholmsfjärden, en vik av Vänern.

  • Till start: 253,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlstad 
  • Avgift: Nej 


Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård

Alsters herrgård är en 1700-talsherrgård där den folkkäre skalden Gustaf Fröding föddes 1860.

Gården är inramad av vackrast tänkbara park samt intilliggande grönområden med naturstigar och vandringsleder i olika längder. Att vandra längs Alstersälven så når man Vänern och den intilliggande fågellokal med fågeltorn på Frödingsleden.

Om man tar en av de allmänna dagliga visningarna ges man möjlighet att se en utställning om Gustaf Fröding belägen på huvudbyggnadens övervåning.

Alsters herrgårdscafé serverar husmanskost och hembakat kaffebröd och man dagligen fika eller äta lunch under sommarsäsongen.

I flyglarna har den ena en herrgårdsbutik säljs Frödinglitteratur samt souvenirer, mat och hantverk medan i den andra är ett slöjdens hus med slöjd- och hantverksbutik.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Karlstad - stadsguide...
En liten storstad som präglas av att Klarälven flyter igenom staden och invid den ligger de charmigaste kvarteren Haga, museerna och nattlivet. Kvarteret Almen och Älvgatan är genuin träbebyggelse.
OrtKarlstad
Sandgrund Lars Lerin...
En av Sveriges kanske hetaste konstnärer presenterar sin konst på en egen vald plats och som chefas av hans man. Han konst drog fulla hus vid senaste utställningen i Stockholm på Liljevalchs.
OrtKarlstad
Värmlands museum...
Museibyggnaden i sig är värt att ta sig ut på Sandgrundet mitt i Klarälven. Museet bjuder på en härlig mix av historiska och samtida utställningar från stenålder till månladning. Har även stor samling Värmländsk konst.
OrtKarlstad
Hammarö sydspets och Skage fyr.
Söder om Karlstad ligger Hammarö kommun och just Hammarö är en halvö som sticker ut rakt i Vänern. Vandra ut till sydspetsen och rastplasten vid fyren. Underbar naturupplevelse.
OrtHammarö
Längs Fryken mellan Kil, Mårbacka och Rottneros.
I natursköna Värmland startar denna tur vid en herrgård uppkallad efter Aberdeen och längs Frykensjöarna vidare till Mårbacka, Sunne och Rottneros.
OrtKil
Picassoskulpturen.
Att lilla Kristinehamn skulle få äran att uppföra en betongskulptur ritad av ingen mindre än Picasso är en historia i sig. Vägen hit ut från staden är mycket vacker. Skärgårdscafét ligger strax intill.
OrtKristinehamn