Karlstad - stadsguide...


En liten storstad som präglas av att Klarälven flyter igenom staden och invid den ligger de charmigaste kvarteren Haga, museerna och nattlivet. Kvarteret Almen och Älvgatan är genuin träbebyggelse.

  • Till start: 258,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlstad 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Gamla stenbron

Gamla stenbron, eller Östra bron är med sina 12 valv och 168 m, Sveriges längsta stenbro.

Den började byggas 1761 för att ersätta tidigare broar i trä som ansatts hårt av vårfloder.  Byggtiden var planerad till fyra år men det tog hela 32 år att bygga. Den invigdes 1797 men var helt avslutat först 1811.

Bron har blivit en symbol för Karlstad och formgivaren Helena Bengtsson på Klässbols väverier har tagit fram souvenirer i form av linnelöpare som kan köpas i staden.

Karlstad Domkyrka

Karlstad hette tidigare Tingvalla och var en köping. På Tingvallaön i Klarälven har det funnits en kyrka sedan 1300-talet som dock brann ned 1616 och den nya invigdes 1629.

När drottning Kristina gjorde Karlstad till stiftsstad 1647 blev kyrkan domkyrka som stod till 1719 då den brann ned varpå en ny uppfördes 1723-1730 där den står än idag på Lagberget. Även den har brandhärjats och svårast utsatt blev den under den stora stadsbranden 1865. Därefter är den restaurerad och moderniserad i omgångar.

Selma Lagerlöf-monumentet

Till minnet av en av Sveriges mest älskade och berömda författare sitter Selma Lagerlöf staty i Karlstad. Statyn blev färdig 1958 på 100-årsdagen av hennes födelse.

År 1909 fick Selma Lagerlöf som första kvinna Nobelpriset i litteratur. Priset gavs till henne främst för romanerna Gösta Berlings saga, En herrgårdssägen, Jerusalem och Herr Arnes penningar.

Sandgrund Lars Lerin

Den anrika dansrestaurangen Sandgrund som ligger just på ett sandgrund i Klarälven har numer blivit hem för konstnären Lars Lerins målningar.

Det var många platser som pockade på populäre konstnären intresse för att få härbärgera den hans alster. Lars Lerin själv valde en plats som han själv fattade tycke för, naturskönt i ett kulturstråk och nära centrum.

Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister och har ställt ut på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland, USA.

Intill ligger Värmlands Museum så ett dubbelbesök rekommenderas. 

Sandgrundsudden

Adress: Västra Torggatan 31 Karlstad

Läs mera

Värmlands museum

Värmlands museum är inrymt i två byggnader där den äldsta från 1929 är ritad av Cyrillus Johansson. 

Grunden i museet är en serie fasta historiska utställningar om Värmland genom 10 000 år från jägarfolk till månlandningens tid samt en konstavdelning om den värmländska konsten.

Här finns ett trevligt museikafé tillika restaurang. I museibutiken finns värmländskt konsthantverk, böcker samt en hel del kul för barnen.

Museibyggnaden och intilliggande park är värt ett besök även utom öppettider.

Läs mera

Länkar

Karl IX statyn

Karlstad grundades av Hertig Karl 1584 som utfärdade ett privilegiebrev vilket gjorde Tingvalla köping till staden Karlstad. På Residenstorget vid Klarälven står en staty över kung Karl IX (hans namn som kung).

1908 beslutades att en staty skulle uppföras till minne av grundandet och bildhuggare Christan Eriksson blev klar med statyn 1926 som avtäcktes av Gustav V.

Tage Erlandergatan 8, Karlstad

 

Kvarteret Almen

Karlstad drabbades av en stor brand 1865 då en många byggnader i stadskärnan brann ner. Kvarteret Almen skonades dock och här finns gamla trähus som undkom branden.

Under 1700-talet var kvarteret Almen ett av Karlstads mest eftertraktade bostadsområden. I kvareret och de närliggande kvarteren finns exempelvis Landshövdingehuset, Doktorsgården och Flachska gården.

Tage Erlandergatan 8  Karlstad

Mariebergsskogen - Karlstads stadspark

Mariebergsskogen är en härlig blandning av kultur, natur och nöje. 

I anslutning till våtmarkerna ligger Naturum Värmland med utställning. I Lillskogen kan man klappa lantdjur och som sig bör på en stadspark ett friluftsmuseum med gamla kulturbyggnader.  

Fika kan man göra i Kaféet i Naturum Värmland. 

Parken är öppen alla dagar, året om och det är fri entré för alla åldrar. Parken är bil- och cykelfri.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Värmlands museum...
Museibyggnaden i sig är värt att ta sig ut på Sandgrundet mitt i Klarälven. Museet bjuder på en härlig mix av historiska och samtida utställningar från stenålder till månladning. Har även stor samling Värmländsk konst.
OrtKarlstad
Hammarö sydspets och Skage fyr.
Söder om Karlstad ligger Hammarö kommun och just Hammarö är en halvö som sticker ut rakt i Vänern. Vandra ut till sydspetsen och rastplasten vid fyren. Underbar naturupplevelse.
OrtHammarö
Längs Fryken mellan Kil, Mårbacka och Rottneros.
I natursköna Värmland startar denna tur vid en herrgård uppkallad efter Aberdeen och längs Frykensjöarna vidare till Mårbacka, Sunne och Rottneros.
OrtKil
Apertins herrgård och ravinområde.
Med lite fantasi kan man förstå att namnet kommer av skotska orten Aberdeen. Restaurang av hög klass. Vandra runt de vackra byggnderna och de intilliggande ravinerna. 
OrtKil
Borgvik
Detta gamla brukssamhälle var en stor exportör av järn då det begav sig. Idag är hyttan en ruin men flera intressanta byggnader att strosa runt kring. Bra krogar och mycket att se.
OrtGrums
Kristinehamn till Karlstad
En varierande rundresa i södra Värmland mellan Värmlands två största städer.
OrtKristinehamn