Geijersgården Ransäter...


Erik Gustaf Geijer, den berömde historikern och medlemmen av Svenska Akademien och växte upp på denna gård. Han är en av tre kulturpersonligheter som bott här. Bland annat han som skrev Å jänta och ja. Bara en sån sak.

  • Till start: 265,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Munkfors 
  • Avgift: Nej 


Geijersgården Ransäter

Geijersgården i Ransäter är författaren Erik Gustaf Geijers födelsehem där han tillbringade sin barn- och ungdomstid i slutet av 1700-talet.

Idag är den gamla bruksherrgården en minnesgård över tre kända kulturpersonligheter. 

På gården bodde under en tid även författaren till ”Värmlänningarna", F.A. Dahlgren. Han skev bland annat "Jänta å ja”.

Tredje kulturpersonligheten är Uno Troili som var en konstnär och systerson till Erik Gustaf Geijer och uppväxt i närheten. Här visas några av hans tavlor men flera finns att se på Göteborgs konstmuseum.

Här finns många välbevarade ting såsom tavlor, böcker och möbler från en svunnen tid.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gamla Bruket Munkfors och Munkforsen
Munkfors är en ort som fortfarande lever av järnhantering. Dock är denna del av bruket museal. Järnbruk har varit på platen sedan 1670. Intill bruket ligger Klarälvens högsta naturliga vattenfall Munkforsen.
OrtMunkfors
Rottneros park Sunne...
Rottneros park är en magnifik blomster- och skulpturpark. På 20-talet brann herrgården som var förebild till Ekeby i Gösta Berlings saga ned. Därefter skapades parken med inspriation från resor i Europa.
OrtSunne
Apertins herrgård och ravinområde.
Med lite fantasi kan man förstå att namnet kommer av skotska orten Aberdeen. Restaurang av hög klass. Vandra runt de vackra byggnderna och de intilliggande ravinerna. 
OrtKil
Tossebergsklätten utsikt och lunchkafé...
En mäktig utsikt över Frykensjöarna väntar uppe på toppen men som om inte det vore nog finns ett utsiktstorn här uppe. I bottenvåningen fika med hembakt eller lunch. Rastbord för medhavt.
OrtSunne
Motjärnshyttan
OrtArray