Geijersgården Ransäter...


Erik Gustaf Geijer, den berömde historikern och medlemmen av Svenska Akademien och växte upp på denna gård. Han är en av tre kulturpersonligheter som bott här. Bland annat han som skrev Å jänta och ja. Bara en sån sak.

  • Till start: 265,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Munkfors 
  • Avgift: Nej 


Geijersgården Ransäter

Geijersgården i Ransäter är författaren Erik Gustaf Geijers födelsehem där han tillbringade sin barn- och ungdomstid i slutet av 1700-talet.

Idag är den gamla bruksherrgården en minnesgård över tre kända kulturpersonligheter. 

På gården bodde under en tid även författaren till ”Värmlänningarna", F.A. Dahlgren. Han skev bland annat "Jänta å ja”.

Tredje kulturpersonligheten är Uno Troili som var en konstnär och systerson till Erik Gustaf Geijer och uppväxt i närheten. Här visas några av hans tavlor men flera finns att se på Göteborgs konstmuseum.

Här finns många välbevarade ting såsom tavlor, böcker och möbler från en svunnen tid.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gamla Bruket Munkfors och Munkforsen
Munkfors är en ort som fortfarande lever av järnhantering. Dock är denna del av bruket museal. Järnbruk har varit på platen sedan 1670. Intill bruket ligger Klarälvens högsta naturliga vattenfall Munkforsen.
OrtMunkfors
Mårbacka minnesgård...
Även kallat Selma Lagerlöfs Mårbacka och är en storbondgård i Sunne kommun. Välj att vandra runt omgivningen och ett museum i en lada eller betala fullt som inkluderar visning av gården.
OrtSunne
Längs Fryken mellan Kil, Mårbacka och Rottneros.
I natursköna Värmland startar denna tur vid en herrgård uppkallad efter Aberdeen och längs Frykensjöarna vidare till Mårbacka, Sunne och Rottneros.
OrtKil
Monica Zetterlund museet - Hagfors
Nyligen blev filmen om hennes dramatiska tidigare liv en stor succé. Att hon aldrig släppte sin värmländska dialekt kan ha bidragit till att hon blev så folkkär. Bilder, musik och scenkläder.
OrtHagfors
Motjärnshyttan
OrtArray