Gamla Bruket Munkfors och Munkforsen


Munkfors är en ort som fortfarande lever av järnhantering. Dock är denna del av bruket museal. Järnbruk har varit på platen sedan 1670. Intill bruket ligger Klarälvens högsta naturliga vattenfall Munkforsen.

  • Till start: 260,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Munkfors 
  • Avgift: Nej 


Gamla Bruket Munkfors och Munkforsen

Gamla Bruket är beläget i Bruksparken vid Klarälvens högsta naturliga vattenfall. Brukets historia tar sin början 1670 och detta är en mycket viktig kulturhistorisk plats både för Värmland som för Sverige.

Här finns en rad byggnader som Lilla Bruket samt Sveriges första och Europas enda kvarvarande Martinverk. Munkfors är idag en av få orter i landet som fortfarande lever på sin järnhantering.

Här kan man strosa runt eller ta fika hembakat i Fröken Ruths café.

I området finns Brandmuseet och Fridolf Rhudin museet.

Länkar

Gamla Bruket Munkfors och Munkforsen
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mårbacka minnesgård...
Även kallat Selma Lagerlöfs Mårbacka och är en storbondgård i Sunne kommun. Välj att vandra runt omgivningen och ett museum i en lada eller betala fullt som inkluderar visning av gården.
OrtSunne
Rottneros park Sunne...
Rottneros park är en magnifik blomster- och skulpturpark. På 20-talet brann herrgården som var förebild till Ekeby i Gösta Berlings saga ned. Därefter skapades parken med inspriation från resor i Europa.
OrtSunne
Gamla Kraftstationen Deje...
Vid Dejefors finns fyra generationer kraftverk varav detta är den äldsta. Idag är det ett livfullt konstnärscentrum unika konsthall med enorma 11 m i tak, musikevenemang, ekologiskt café och lunchservering.
OrtForshaga
Tossebergsklätten utsikt och lunchkafé...
En mäktig utsikt över Frykensjöarna väntar uppe på toppen men som om inte det vore nog finns ett utsiktstorn här uppe. I bottenvåningen fika med hembakt eller lunch. Rastbord för medhavt.
OrtSunne
Ekshärad kyrka och hantverksgata...
Hantverksgatan är de bodar som ligger intill kyrkan där lokala hantverkare säljer sin produktion. Kyrkan är känd för sina speciella järnkors som har en koppling till den finländska befolkningen i trakten.
OrtHagfors