Motjärnshyttan


  • Till start: 239,2 Km 
  • Stopp:
  • Avgift: Nej 


Motjärnshyttan

Den äldsta hyttan anlades av finska nybyggare 1643 men blev flyttad till sin nuvarande plats år 1700. Från att ha använts av enskilda bergsmän för att blåsa tackjärn övergick hyttan 1743 till Uddeholmsbolagets ägo.

Den nuvarande anläggningen stod klar 1853 och var i drift till 1916. Den består av masugn och rostugn. Man tog all malm från Nordmarks och Tabergs gruvfält.

Vid Motjärnshyttan finns en välbevarad bergsmansgård från 1800-talet samt ett antal skogsarbetarbostäder i enhetligt utförande. Man har även bevarade samlingar av redskap, modeller och gjutformar.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nordmark gruvmuseum...
Ett museum som både har en central utställning med föremål inomhus och ute men är i övrigt bestående av en rad byggnader i omgivningarna. Karta finns vid museet.
OrtFilipstad
Gamla Bruket Munkfors och Munkforsen
Munkfors är en ort som fortfarande lever av järnhantering. Dock är denna del av bruket museal. Järnbruk har varit på platen sedan 1670. Intill bruket ligger Klarälvens högsta naturliga vattenfall Munkforsen.
OrtMunkfors
Ferlinmuseum...
Nils Ferlin var en multikonstnär och Filipstadsbo som tog Stockholm med storm. Museet är välgjort och ger en inblick i hans liv. Kombinera gärna med skulptur på Ferlin på parkbänken vid Stora Torget.
OrtFiipstad
Hornkullens silvergruvor.
OrtFilipstad
Ekshärad kyrka och hantverksgata...
Hantverksgatan är de bodar som ligger intill kyrkan där lokala hantverkare säljer sin produktion. Kyrkan är känd för sina speciella järnkors som har en koppling till den finländska befolkningen i trakten.
OrtHagfors