Motjärnshyttan


  • Till start: 239,2 Km 
  • Stopp:
  • Avgift: Nej 


Motjärnshyttan

Den äldsta hyttan anlades av finska nybyggare 1643 men blev flyttad till sin nuvarande plats år 1700. Från att ha använts av enskilda bergsmän för att blåsa tackjärn övergick hyttan 1743 till Uddeholmsbolagets ägo.

Den nuvarande anläggningen stod klar 1853 och var i drift till 1916. Den består av masugn och rostugn. Man tog all malm från Nordmarks och Tabergs gruvfält.

Vid Motjärnshyttan finns en välbevarad bergsmansgård från 1800-talet samt ett antal skogsarbetarbostäder i enhetligt utförande. Man har även bevarade samlingar av redskap, modeller och gjutformar.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nordmark gruvmuseum...
Ett museum som både har en central utställning med föremål inomhus och ute men är i övrigt bestående av en rad byggnader i omgivningarna. Karta finns vid museet.
OrtFilipstad
Långban gruvby och kulturby...
Vandra runt i den industrimiljö som var bröderna John och Nils Ericssons uppväxtort. Det är inte bara en av världens märkligaste mineralfyndort utan ett center för en kulturaktiviteter. Infoskyltar guidar i området.
OrtFilipstad
Ferlinmuseum...
Nils Ferlin var en multikonstnär och Filipstadsbo som tog Stockholm med storm. Museet är välgjort och ger en inblick i hans liv. Kombinera gärna med skulptur på Ferlin på parkbänken vid Stora Torget.
OrtFiipstad
Hornkullens silvergruvor.
OrtFilipstad
Geijersgården Ransäter...
Erik Gustaf Geijer, den berömde historikern och medlemmen av Svenska Akademien och växte upp på denna gård. Han är en av tre kulturpersonligheter som bott här. Bland annat han som skrev Å jänta och ja. Bara en sån sak.
OrtMunkfors
Bjurbäckens slussar - Bergslagskanalen...
En plats även för landkrabbor där man kan se slussningar eller ta en fika. Bjurbäckens slussar är en del av Bergslagskanalen som förbinder Filipstad med Karlskoga.
OrtStorfors