Bjurbäckens slussar - Bergslagskanalen...


En plats även för landkrabbor där man kan se slussningar eller ta en fika. Bjurbäckens slussar är en del av Bergslagskanalen som förbinder Filipstad med Karlskoga.

  • Till start: 221,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Storfors 
  • Avgift: Nej 


Bjurbäckens slussar - Bergslagskanalen

I en naturskön kulturmiljö kan man uppleva slussande båtar och fika på Slusscafét.  Detta är en av de slussar som anlades på mitten av 1800-talet för att underlätta transporterna mellan Filipstads Bergslag och Kristinehamn. Forsarna vid Bjurbäcken passeras av en slusstrappa i tre steg som lyfter eller sänker båtarna hela 11 m.

Slussarna är öppna för trafik 1 juni - 1:a veckan i september. Slussning alla dagar kl 9:00-16:00 efter föranmälan och tidsöverenskommelse med slussvakten, tel 073-9573975. Det är alltså under dessa tider man kan få se slussning.

Har man inte egen båt finns eldriven båt med plats för fyra att hyra. 100 kr / timme och 300 kr för 4 t och 400 kr heldag.  Även roddbåt och kanoter finns att hyra.

Slusscaféet är öppet varje dag kl 11.00-18.00 under sommaren. Intill finns även vandringsleder.

073-957 39 75

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Grythyttans gästgivaregård...
Carl Jan Grankvist var länge landets gourmetpersonlighet nummer ett och var källarmästare här. Han var även med och skapade högskoleutbildningen för hotell och restaurang på orten. Ägs idag av familjen Spendrup.
OrtHällefors
Nordmark gruvmuseum...
Ett museum som både har en central utställning med föremål inomhus och ute men är i övrigt bestående av en rad byggnader i omgivningarna. Karta finns vid museet.
OrtFilipstad
Långban gruvby och kulturby...
Vandra runt i den industrimiljö som var bröderna John och Nils Ericssons uppväxtort. Det är inte bara en av världens märkligaste mineralfyndort utan ett center för en kulturaktiviteter. Infoskyltar guidar i området.
OrtFilipstad
Bojorten Christine af Bro...
En bojort var en äldre typ av fartyg med holländskt ursprung som trafikerade vattnen kring Kristinehamn. Detta är en replika som man kan beskåda i hamnen. Samma båttyp återfinns i stadens vapen.
OrtKristinehamn
Alfred Nobels Björkborn.
Alfred Nobel avled i San Remo men detta blev han sista svenska hem. Gården fick han på köpet när han köpte Bofors. Nobelmuseet består av hans bostad samt laboratorium där han utvecklade uppfinningar.
OrtKarlskoga
Kristinehamn till Karlstad
En varierande rundresa i södra Värmland mellan Värmlands två största städer.
OrtKristinehamn