Bjurbäckens slussar - Bergslagskanalen...


En plats även för landkrabbor där man kan se slussningar eller ta en fika. Bjurbäckens slussar är en del av Bergslagskanalen som förbinder Filipstad med Karlskoga.

  • Till start: 221,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Storfors 
  • Avgift: Nej 


Bjurbäckens slussar - Bergslagskanalen

I en naturskön kulturmiljö kan man uppleva slussande båtar och fika på Slusscafét.  Detta är en av de slussar som anlades på mitten av 1800-talet för att underlätta transporterna mellan Filipstads Bergslag och Kristinehamn. Forsarna vid Bjurbäcken passeras av en slusstrappa i tre steg som lyfter eller sänker båtarna hela 11 m.

Slussarna är öppna för trafik 1 juni - 1:a veckan i september. Slussning alla dagar kl 9:00-16:00 efter föranmälan och tidsöverenskommelse med slussvakten, tel 073-9573975. Det är alltså under dessa tider man kan få se slussning.

Har man inte egen båt finns eldriven båt med plats för fyra att hyra. 100 kr / timme och 300 kr för 4 t och 400 kr heldag.  Även roddbåt och kanoter finns att hyra.

Slusscaféet är öppet varje dag kl 11.00-18.00 under sommaren. Intill finns även vandringsleder.

073-957 39 75

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ferlinmuseum...
Nils Ferlin var en multikonstnär och Filipstadsbo som tog Stockholm med storm. Museet är välgjort och ger en inblick i hans liv. Kombinera gärna med skulptur på Ferlin på parkbänken vid Stora Torget.
OrtFiipstad
Loka Brunn...
Ägt och drivs av familjen Spendrups och det är härifrån källvattnet som säljs i hela landet kommer. Ett besök kan betyda ett spa-vistelse eller kanske en måltid eller bara strosa runt i vacker brunnsmiljö.
OrtHällefors
Nicklasdams trädgård.
Niklasdams trädgård är ett härligt utflyktsmål cirka en mil norr om Kristinehamn. Här finns pelargoner och sommarens blommor och ett trädgårdscafé.
OrtKristinehamn
Grythyttans gästgivaregård...
Carl Jan Grankvist var länge landets gourmetpersonlighet nummer ett och var källarmästare här. Han var även med och skapade högskoleutbildningen för hotell och restaurang på orten. Ägs idag av familjen Spendrup.
OrtHällefors
Nordmark gruvmuseum...
Ett museum som både har en central utställning med föremål inomhus och ute men är i övrigt bestående av en rad byggnader i omgivningarna. Karta finns vid museet.
OrtFilipstad
Kristinehamn.
En mycket charmig stad med spår från tiden när man var Vänerns mest betydande sjöstad. Vi har valt ut det bästa i och utanför staden som Bojorten, pittoreska Trädgårdsgatan, Stora torget och Ölme divershandel och Picassoskulpturen.
OrtKristinehamn