Nordmark gruvmuseum...


Ett museum som både har en central utställning med föremål inomhus och ute men är i övrigt bestående av en rad byggnader i omgivningarna. Karta finns vid museet.

  • Till start: 230,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Filipstad 
  • Avgift: Ja 


Nordmark gruvmuseum

Nordmarks gruvmuseum visar bergsbrukets 700 års utveckling på 700 m2.

Museet omfattar tolv byggnader på ett 10 000 m2 stort område i närheten av Nordmarks kyrka. I Nordmark har gruvor och hyttor funnits från tidig medeltid fram till 1980 då den sista järnmalmsgruvan lades ned. 

Från Filipstads bergslag, där gruvorna i Persberg och Nordmark var de största järnmalmsproducenterna, kom 10% av världsproduktionen av järn 100 år runt 1650. 

Museet visar kartor, fotografier, redskap och modeller m.m från arbetarbostäderna, bergsmansgårdarna, gruvorna och hyttorna i trakten. 

En modell som står ut är en tio kvadratmeter stor miniatyr i skala 1:87 över hur industrianläggningarna vid gruvorna såg ut 1920 med Nordmark-Klarälvens Järnvägars (NKIJ) tillhörande bangårdar.

Nordmark jämte Långban i Filipstad är en av världens mineralrikaste områden.

Säsongsöppet; för övriga tider bokas tid.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Långban gruvby och kulturby...
Vandra runt i den industrimiljö som var bröderna John och Nils Ericssons uppväxtort. Det är inte bara en av världens märkligaste mineralfyndort utan ett center för en kulturaktiviteter. Infoskyltar guidar i området.
OrtFilipstad
Motjärnshyttan
OrtArray
Grythyttans gästgivaregård...
Carl Jan Grankvist var länge landets gourmetpersonlighet nummer ett och var källarmästare här. Han var även med och skapade högskoleutbildningen för hotell och restaurang på orten. Ägs idag av familjen Spendrup.
OrtHällefors
Loka Brunn...
Ägt och drivs av familjen Spendrups och det är härifrån källvattnet som säljs i hela landet kommer. Ett besök kan betyda ett spa-vistelse eller kanske en måltid eller bara strosa runt i vacker brunnsmiljö.
OrtHällefors
Geijersgården Ransäter...
Erik Gustaf Geijer, den berömde historikern och medlemmen av Svenska Akademien och växte upp på denna gård. Han är en av tre kulturpersonligheter som bott här. Bland annat han som skrev Å jänta och ja. Bara en sån sak.
OrtMunkfors