Hornkullens silvergruvor.


  • Till start: 216,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Filipstad 
  • Avgift: Nej 


Hornkullens silvergruvor

Hornkullens silvergruvor är en spännande upplevelse för stora och små där man får gå ner i riktiga gruvhål.

Enligt legenden bröt man silvermalm i Hornkullen redan före Digerdöden. Det innebär tiden kring 1350 och pågick till mitten av 1800-talet. Malmen smältes ned i Nykroppa eller Herrhult och vägen malmen bars från gruvan till hyttan är nu del av vandringsleden Silverleden.

Gruvområdet är en viktig historisk lämning från svensk gruvdrift. Gruvan har flera hål men det är ett av dem, Dunderkammaren, där man länspumpar bort grundvattnet så att man kan gå ned i det.

I anslutning till gruvan finns en kulturstig förbi gamla torpruiner och fram till resterna efter den stånggång som drev vattenpumparna i gruvan.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ferlinmuseum...
Nils Ferlin var en multikonstnär och Filipstadsbo som tog Stockholm med storm. Museet är välgjort och ger en inblick i hans liv. Kombinera gärna med skulptur på Ferlin på parkbänken vid Stora Torget.
OrtFiipstad
Bjurbäckens slussar - Bergslagskanalen...
En plats även för landkrabbor där man kan se slussningar eller ta en fika. Bjurbäckens slussar är en del av Bergslagskanalen som förbinder Filipstad med Karlskoga.
OrtStorfors
Nicklasdams trädgård.
Niklasdams trädgård är ett härligt utflyktsmål cirka en mil norr om Kristinehamn. Här finns pelargoner och sommarens blommor och ett trädgårdscafé.
OrtKristinehamn
Motjärnshyttan
OrtArray
Lesjöfors museum.
Här visas ortens arbetsliv under 300 år. Flera uppbyggda miljöer ger en extra autencitet. En stor mängd föremål väcker minnen hos besökaren. Var 1996 nominerat till världens bästa museum.
OrtFilipstad
Kristinehamns konstmuseum.
Uppbyggt genom en donation av den världsberömde konstnären Bengt Olson från Kristienhamn. Tydligt fokus på nutida konst gärna med anknytning till regionen. Bra kafé och restaurang. Fina omgivningar att vandra i.
OrtKristinehamn