Kristinehamn.


En mycket charmig stad med spår från tiden när man var Vänerns mest betydande sjöstad. Vi har valt ut det bästa i och utanför staden som Bojorten, pittoreska Trädgårdsgatan, Stora torget och Ölme divershandel och Picassoskulpturen.

  • Till start: 224,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kristinehamn 
  • Avgift: Ja 


Kristinehamn.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Gamla stan Kristinehamn - Trädgårdsgatan

Ett stenkast från stora torget och intill älven ligger Trädgårdsgatan. Den kullerstensbelagda gatan är stadens vackraste gata.

Om man startar på låga nummer så kommer byggnaderna som följer.

Parken som invigdes 1877 och ger gatan dess lummiga karaktär.

Trädgårdsgatan 2, Grundelsgården
Efter en brand 1777 timrades nuvarande byggnad upp. 

Trädgårdsgatan 4, Blombergsgården
Gården låg ursprungligen vid Södra Staketgatan. Det var kopparslagsmästare Anders Blomberg som lät uppföra gården på 1820-talet. Mot 75 riksdalers arvode utfördes byggnadsarbetet av tre västvärmlänningar.

Trädgårdsgatan 6
Den här gården fick under byggnadsvårdsåret 1975 diplom av Värmlands museum för föredömlig renovering. 

Trädgårdsgatan 8, Prostgården
Nuvarande vackra prostgård är från år 1857. Siste prästen flyttade härifrån år 1965.

Trädgårdsgatan 10
Ett av Kristinehamns äldsta timmerhus, innehåller såväl kärnvirke som intressant historia.

Läs mera

Konstnärsområdet Vågen

Kristinehamns konstnärscentrum som även inrymmer den populära matmarknaden sista lördagen varje månad (utom juni).

Bildarkivet (Wahlundsgården vid Södra Torget) och restaurang Mastmagasinet är öppet året runt. Ii två av kvarteret Vågens gamla magasin håller Vågenkonstnärerna sina arbetslokaler öppna under Konstens helg i samband med Kulturkalaset Kristinehamn som infaller på hösten.

Ölme Diversehandel & kafé

Ölme Diversehandel är en museal lanthandel i sekelskiftesmiljö. Diversehandeln låg ursprungligen i Ölme norr om Kristinehamn.  Det var en tid långt innan frysdiskar, elektriska kassapparater eller butikskedjor.

Här finns inte bara butiksinredning och skyltar från förr utan även produkter från förr som fotbollsskor till leksaker, porslin, tvättmedel, livsmedel som mjöl, kakao, kryddor, ärtor och kaffe i sina originalförpackningar

Du kan även handla i stil som förr. Burkar, korgar, linneprodukter från värmländska Klässbols linneväveri, Micklagårds vadmalskläder, lokalproducerad mat (vilket var det självklara alternativet förr) och karameller i strut mm. Men här finns även verk från verk från lokala konsthantverkare.

Kaféet är inrett med möbler i nyrokoko och gustaviansk stil och erbjuder fika, lunch och à la carte med fullständiga rättigheter.  

På uteserveringen sitter man med utsikt över älven Varnan som är ett inlopp från Vänern.

Läs mera

Länkar

Bojorten Christine af Bro

Fortsätter man längs älven i Kristinehamn kommer man fram till Bojorten Christine af Bro som är samma båttyp som är förebild för stadens vapen.

Bojortar fanns under här 1600-1800-talen och de väntade på att järnet från Bergslagen skulle lastas för att sedan fortsätta över Vänern.  Båten är dock nybyggd men efter gammal holländsk tradition.

Under sommaren arrangerar man olika typer av kryssningar för upp till 55 passagerare där middagar serveras. Ligger den i hamn kan man få en kopp kaffe i kajutan.

Picassoskulpturen

Den 15 meter höga skulpturen står stadigt på klippan Strandudden vid änden av Välösundet som är sundet som leder ut mot stora Vänern. Resan hit från Kristinehamn är mycket vacker och det går direktbuss eller så kan man hyra cykel. Sommartid även båt.

 

Hur gick det till när en av världens största Picassoskulpturer hamnade i Kristinehamn? 

 

I slutet av 1950-talet träffade Kristinehamnsbördige konstnären Bengt Olson av en händelse  Carl Nesjar som var en norsk målare, skulptör och fotograf. Han hade börjat att experimentera med ett nytt betongmaterial. 

 

Picasso som intresserat sig för betongens konstnärliga möjligheter hade inlett ett samarbete med Nejsar och de höll på att ta fram en serie skulpturer. Att förverkliga en av skulpturerna i monumentalformat skulle kunna förverkligas for 150 000 kr, vilket motsvaras av knappt fyra miljoner i dagens penningvärde.

 

Men det gällde att slå till, för New York väntades lägga ett bud. Bengt Ohlsson insåg vilken chans man hade att få något unikt till Kristinehamn och åker hem och lyckas övertyga kommunalpolitikerna om att slå till. 

 

Donationsbrevet kom i form av ett fotografi med en modell på plats på Strandudden. Där Picasso skrivit ”Oui, Picasso 7.7 1964”

 

Pablo Picasso följde Carl Nesjars arbete genom filminspelningar men han kom aldrig själv att få se sitt verk i verkligheten. Skultpturen invigdes midsommarafton 1965

 

Fakta: (text Visit Kristinehamn)

Monumentalskulpturen är ett av de största Picassokonstverken i världen i sitt slag. 

Den är 15 meter hög. 

Pelaren, som har en diameter på 1,65 meter, har två vingar med en spännvidd av 6x4 meter. 

En av vingarna väger cirka åtta ton. 

Skulpturen är utförd i naturbetong, vilket innebär att en form fyllts med sorterat stenmaterial och sedan har flytande vit cement injicerats. 

Den konstnärliga dekoren sandblästrades fram. 

Ytan är så hård att den sägs hålla i 2 000 år.

Läs mera

Kristinehamns konstmuseum

Det finns flera skäl att ta sig till Kristinehamns konstmuseum. Dels konsten givetvis men området Mariebergs Park är naturskönt och beläget vid Vänerns strand och har fina promenadstråk.

Museet är inrymt i en gammal panncentral till ett gammalt sjukhus som hade en vacker park som sköttes av en trädgårdsmästare och patienterna varav en stor del finns kvar.

Konstmuseet, som grundades 1997, har stora ambitioner. Även om man haft utställningar med storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse och Alvar Alto arbetar man främst med att visa konstnärskap från nutida konstnärer.

En stor del av museet har verk skapade av konstnärer med anknytning till regionen. Största delen av samlingen är en donation av den Kristinehamnsbördige konstnären Bengt Olson som bosatt i Paris och känd för utsmyckningar av offentliga byggnader i Paris.

Museet har butik och Panncentralen café och restaurang.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bojorten Christine af Bro...
En bojort var en äldre typ av fartyg med holländskt ursprung som trafikerade vattnen kring Kristinehamn. Detta är en replika som man kan beskåda i hamnen. Samma båttyp återfinns i stadens vapen.
OrtKristinehamn
Kristinehamns konstmuseum.
Uppbyggt genom en donation av den världsberömde konstnären Bengt Olson från Kristienhamn. Tydligt fokus på nutida konst gärna med anknytning till regionen. Bra kafé och restaurang. Fina omgivningar att vandra i.
OrtKristinehamn
Alfred Nobels Björkborn.
Alfred Nobel avled i San Remo men detta blev han sista svenska hem. Gården fick han på köpet när han köpte Bofors. Nobelmuseet består av hans bostad samt laboratorium där han utvecklade uppfinningar.
OrtKarlskoga
Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård...
Här föddes Gustaf Fröding och den magnifika trädgården blir sommartid uteservering för kaféet och restaurangen som är sommaröppen. intill ligger Alstersälvens som man kan vandra längs ut till ett fågeltorn vid Sätterholmsfjärden, en vik av Vänern.
OrtKarlstad
Hammarö sydspets och Skage fyr.
Söder om Karlstad ligger Hammarö kommun och just Hammarö är en halvö som sticker ut rakt i Vänern. Vandra ut till sydspetsen och rastplasten vid fyren. Underbar naturupplevelse.
OrtHammarö
Sandgrund Lars Lerin...
En av Sveriges kanske hetaste konstnärer presenterar sin konst på en egen vald plats och som chefas av hans man. Han konst drog fulla hus vid senaste utställningen i Stockholm på Liljevalchs.
OrtKarlstad