Långban gruvby och kulturby...


Vandra runt i den industrimiljö som var bröderna John och Nils Ericssons uppväxtort. Det är inte bara en av världens märkligaste mineralfyndort utan ett center för en kulturaktiviteter. Infoskyltar guidar i området.

  • Till start: 221,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Filipstad 
  • Avgift: Nej 


Långbans gruvby

Långbans gruvby är en välbevarad industrimiljö gruvfält, hytta och mineralutställning.

 

Det anses vara världens märkligaste mineralfyndort med nära 300 olika mineral.

 

Här föddes de båda genierna John och Nils Ericsson och ett minnesmonument finns i området.

 

Man kan vandra runt i området och läsa på informationsskyltar i egen regi men guidningar, utställningar och byggnader är säsongsöppna.

 

Här finns även konsthall, kafé och bio. Intill ligger naturreservatet Tibergs udde med vackra orkidéer maj-juni.

 

 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ferlinmuseum...
Nils Ferlin var en multikonstnär och Filipstadsbo som tog Stockholm med storm. Museet är välgjort och ger en inblick i hans liv. Kombinera gärna med skulptur på Ferlin på parkbänken vid Stora Torget.
OrtFiipstad
Motjärnshyttan
OrtArray
Grythyttans gästgivaregård...
Carl Jan Grankvist var länge landets gourmetpersonlighet nummer ett och var källarmästare här. Han var även med och skapade högskoleutbildningen för hotell och restaurang på orten. Ägs idag av familjen Spendrup.
OrtHällefors
Bjurbäckens slussar - Bergslagskanalen...
En plats även för landkrabbor där man kan se slussningar eller ta en fika. Bjurbäckens slussar är en del av Bergslagskanalen som förbinder Filipstad med Karlskoga.
OrtStorfors
Monica Zetterlund museet - Hagfors
Nyligen blev filmen om hennes dramatiska tidigare liv en stor succé. Att hon aldrig släppte sin värmländska dialekt kan ha bidragit till att hon blev så folkkär. Bilder, musik och scenkläder.
OrtHagfors
Kopparberg...
Orten gick under namnet Nya Kopparberget med anspelning på Stora Kopparberget i Falun. På 1600-talet startades brytningen. En vandring runt samhället finns där man ser spåren av gruvor och kopparframställning.
OrtLjusnarsberg