Lesjöfors museum.


Här visas ortens arbetsliv under 300 år. Flera uppbyggda miljöer ger en extra autencitet. En stor mängd föremål väcker minnen hos besökaren. Var 1996 nominerat till världens bästa museum.

  • Till start: 229,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Filipstad 
  • Avgift: Ja 


Lesjöfors museum

Ett arbetslivsmuseum som är populärt för alla åldrar som speglar brukets och samhällets mer än 300-åriga historia. En del visar en lägenhet från 40-50 tal, ett annat rum om Folkets Hus, ett idrottsrum och en maskinhall.

1996 var museet nominerat till Europas bästa och är verkligen intressant.

För barn rekommenderas att gå Trollstigen strax intill som utgår från museets parkering.

Gillar man bandy så kan man ta ett snack med personalen som kan berätta om det forna storlagets bragder.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Långban gruvby och kulturby...
Vandra runt i den industrimiljö som var bröderna John och Nils Ericssons uppväxtort. Det är inte bara en av världens märkligaste mineralfyndort utan ett center för en kulturaktiviteter. Infoskyltar guidar i området.
OrtFilipstad
Grythyttans gästgivaregård...
Carl Jan Grankvist var länge landets gourmetpersonlighet nummer ett och var källarmästare här. Han var även med och skapade högskoleutbildningen för hotell och restaurang på orten. Ägs idag av familjen Spendrup.
OrtHällefors
Hornkullens silvergruvor.
OrtFilipstad
Finngammelgården och Luossastugan...
Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.
OrtLudvika
Ekshärad kyrka och hantverksgata...
Hantverksgatan är de bodar som ligger intill kyrkan där lokala hantverkare säljer sin produktion. Kyrkan är känd för sina speciella järnkors som har en koppling till den finländska befolkningen i trakten.
OrtHagfors