Ekshärad kyrka och hantverksgata...


Hantverksgatan är de bodar som ligger intill kyrkan där lokala hantverkare säljer sin produktion. Kyrkan är känd för sina speciella järnkors som har en koppling till den finländska befolkningen i trakten.

  • Till start: 272,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hagfors 
  • Avgift: Nej 


Ekshärad kyrka och hantverksgata

Ekshärad kyrka är en välbevarad spånklädd korskyrka från 1686-1688. Kyrkan är mest känd för sina vackra järnkors där de flesta symboliserar livets träd med spelande löv.

Som så ofta för kyrkor är dopfunten av sten, gammal och välbevarade. Kyrkans är från 1200-talet medan altarskåpet och sakramentskåpet från medeltiden. I ett av kyrkans vapenrum har en textilkammare med föremål från 1200-talet inretts. En serie kungaporträtt pryder orgelläktaren.

Kyrkan är öppen Måndag-Söndag 9.00-16.00 men de vackra korsen och kyrkans exteriör kan beskådas övrig tid.

Klarälvsvägen Ekshärad

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tossebergsklätten utsikt och lunchkafé...
En mäktig utsikt över Frykensjöarna väntar uppe på toppen men som om inte det vore nog finns ett utsiktstorn här uppe. I bottenvåningen fika med hembakt eller lunch. Rastbord för medhavt.
OrtSunne
Gamla Bruket Munkfors och Munkforsen
Munkfors är en ort som fortfarande lever av järnhantering. Dock är denna del av bruket museal. Järnbruk har varit på platen sedan 1670. Intill bruket ligger Klarälvens högsta naturliga vattenfall Munkforsen.
OrtMunkfors
Gräsmarks kyrka.
En mycket populär bröllopskyrka främst för att läget vid sjön Udden är så utsökt vackert. Ta en avkopplande bensträckare och beskåda den ovanliga tegelrödsfärgad murstensdekoren från 1770-talet.
OrtSunne
Lesjöfors museum.
Här visas ortens arbetsliv under 300 år. Flera uppbyggda miljöer ger en extra autencitet. En stor mängd föremål väcker minnen hos besökaren. Var 1996 nominerat till världens bästa museum.
OrtFilipstad
Mårbacka minnesgård...
Även kallat Selma Lagerlöfs Mårbacka och är en storbondgård i Sunne kommun. Välj att vandra runt omgivningen och ett museum i en lada eller betala fullt som inkluderar visning av gården.
OrtSunne