Ekshärad kyrka och hantverksgata...


Hantverksgatan är de bodar som ligger intill kyrkan där lokala hantverkare säljer sin produktion. Kyrkan är känd för sina speciella järnkors som har en koppling till den finländska befolkningen i trakten.

  • Till start: 272,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hagfors 
  • Avgift: Nej 


Ekshärad kyrka och hantverksgata

Ekshärad kyrka är en välbevarad spånklädd korskyrka från 1686-1688. Kyrkan är mest känd för sina vackra järnkors där de flesta symboliserar livets träd med spelande löv.

Som så ofta för kyrkor är dopfunten av sten, gammal och välbevarade. Kyrkans är från 1200-talet medan altarskåpet och sakramentskåpet från medeltiden. I ett av kyrkans vapenrum har en textilkammare med föremål från 1200-talet inretts. En serie kungaporträtt pryder orgelläktaren.

Kyrkan är öppen Måndag-Söndag 9.00-16.00 men de vackra korsen och kyrkans exteriör kan beskådas övrig tid.

Klarälvsvägen Ekshärad

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Monica Zetterlund museet - Hagfors
Nyligen blev filmen om hennes dramatiska tidigare liv en stor succé. Att hon aldrig släppte sin värmländska dialekt kan ha bidragit till att hon blev så folkkär. Bilder, musik och scenkläder.
OrtHagfors
Motjärnshyttan
OrtArray
Sundsbergs gård...
Gården från mitten av 1700-talet förekommer i Gösta Berlings saga under namnet Björne gård. Här finns konsthall, kafé och ett museum som visar tre seklers boende. Även Skogs- och tandläkarmuseum samt en textilkammare.
OrtSunne
Mårbacka minnesgård...
Även kallat Selma Lagerlöfs Mårbacka och är en storbondgård i Sunne kommun. Välj att vandra runt omgivningen och ett museum i en lada eller betala fullt som inkluderar visning av gården.
OrtSunne
Rottneros park Sunne...
Rottneros park är en magnifik blomster- och skulpturpark. På 20-talet brann herrgården som var förebild till Ekeby i Gösta Berlings saga ned. Därefter skapades parken med inspriation från resor i Europa.
OrtSunne