Ekshärad kyrka och hantverksgata...


Hantverksgatan är de bodar som ligger intill kyrkan där lokala hantverkare säljer sin produktion. Kyrkan är känd för sina speciella järnkors som har en koppling till den finländska befolkningen i trakten.

  • Till start: 272,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hagfors 
  • Avgift: Nej 


Ekshärad kyrka och hantverksgata

Ekshärad kyrka är en välbevarad spånklädd korskyrka från 1686-1688. Kyrkan är mest känd för sina vackra järnkors där de flesta symboliserar livets träd med spelande löv.

Som så ofta för kyrkor är dopfunten av sten, gammal och välbevarade. Kyrkans är från 1200-talet medan altarskåpet och sakramentskåpet från medeltiden. I ett av kyrkans vapenrum har en textilkammare med föremål från 1200-talet inretts. En serie kungaporträtt pryder orgelläktaren.

Kyrkan är öppen Måndag-Söndag 9.00-16.00 men de vackra korsen och kyrkans exteriör kan beskådas övrig tid.

Klarälvsvägen Ekshärad

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Monica Zetterlund museet - Hagfors
Nyligen blev filmen om hennes dramatiska tidigare liv en stor succé. Att hon aldrig släppte sin värmländska dialekt kan ha bidragit till att hon blev så folkkär. Bilder, musik och scenkläder.
OrtHagfors
Tossebergsklätten utsikt och lunchkafé...
En mäktig utsikt över Frykensjöarna väntar uppe på toppen men som om inte det vore nog finns ett utsiktstorn här uppe. I bottenvåningen fika med hembakt eller lunch. Rastbord för medhavt.
OrtSunne
Gamla Bruket Munkfors och Munkforsen
Munkfors är en ort som fortfarande lever av järnhantering. Dock är denna del av bruket museal. Järnbruk har varit på platen sedan 1670. Intill bruket ligger Klarälvens högsta naturliga vattenfall Munkforsen.
OrtMunkfors
Motjärnshyttan
OrtArray
Geijersgården Ransäter...
Erik Gustaf Geijer, den berömde historikern och medlemmen av Svenska Akademien och växte upp på denna gård. Han är en av tre kulturpersonligheter som bott här. Bland annat han som skrev Å jänta och ja. Bara en sån sak.
OrtMunkfors
Rottneros park Sunne...
Rottneros park är en magnifik blomster- och skulpturpark. På 20-talet brann herrgården som var förebild till Ekeby i Gösta Berlings saga ned. Därefter skapades parken med inspriation från resor i Europa.
OrtSunne