Sundsbergs gård...


Gården från mitten av 1700-talet förekommer i Gösta Berlings saga under namnet Björne gård. Här finns konsthall, kafé och ett museum som visar tre seklers boende. Även Skogs- och tandläkarmuseum samt en textilkammare.

  • Till start: 283,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sunne 
  • Avgift: Nej 


Sundsbergs gård

Sundsbergs Gård byggdes i mitten av 1700-talet och finns bevarad med ett gårdsmuseum, en textilkammare, ett tandläkarmuseum och ett skogsmuseum. Sundsbergs gård är idag en konsthall, kafé och ett museum som visar tre seklers boende. Sundsbergs Gårds Konsthall ligger i den före detta ladugården visas 10-12 utställningar per år samt andra kulturarrangemang.

Selma Lagerlöf, en av Sveriges största författare, skrev om Sundsbergs Gård i Gösta Berlings Saga men då kallades gården Björne. Brukspatronen Sinclaire med fru Gustava hamnar på bal på Ekeby som i verkligheten var Rottneros gård.

Olof Antonsson byggde Sundsbergs Gård och vid hans död 1782 ärvdes gården och de sju bruken av sonen Bengt Reinhold. Han blev ogift till sin död och all hans egendom testamenterades till lagmansparet på Öjerviks Gård. 1893 ödelade gårdens huvudbyggnad av en kraftig brand. Familjen tvingades då flytta in i flygelbyggnaden som idag är museum. De sista privata ägarna bodde i flygeln fram till att det nya huset stod klart 1978. De donerade gården till Sunne kommun och idag förvaltas den av stiftelsen Sundsbergs Gård.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rottneros park Sunne...
Rottneros park är en magnifik blomster- och skulpturpark. På 20-talet brann herrgården som var förebild till Ekeby i Gösta Berlings saga ned. Därefter skapades parken med inspriation från resor i Europa.
OrtSunne
Gamla Kraftstationen Deje...
Vid Dejefors finns fyra generationer kraftverk varav detta är den äldsta. Idag är det ett livfullt konstnärscentrum unika konsthall med enorma 11 m i tak, musikevenemang, ekologiskt café och lunchservering.
OrtForshaga
Rackstadmuseet med Oppstuhage...
Här samlades en konstärskoloni kring sekelskiftet där Oppstuhage var en skulptörs bostad och ateljé men som idag är ett museum. Här visas målningar och konsthantverk av yppersta klass.
OrtArvika
Arvika Fordonsmuseum...
Ett fordonsmusem som har alltifrån svenska klassiska bilar i mint condition till slädar och hästdroskor. Uppbygda miljöer som exempelvis en Fiatverkstad är museets toppar.
OrtArvika
Såguddens Friluftsmuseum...
Beläget i Arvika vid Kyrkvikens strand. Ett 20-tal byggnader från 1600-1800-talets västra Värmland och ett sommaröppet museum i Storbondegården med bland annat dalmålningar.
OrtArvika
Apertins herrgård och ravinområde.
Med lite fantasi kan man förstå att namnet kommer av skotska orten Aberdeen. Restaurang av hög klass. Vandra runt de vackra byggnderna och de intilliggande ravinerna. 
OrtKil