Sundsbergs gård...


Gården från mitten av 1700-talet förekommer i Gösta Berlings saga under namnet Björne gård. Här finns konsthall, kafé och ett museum som visar tre seklers boende. Även Skogs- och tandläkarmuseum samt en textilkammare.

  • Till start: 283,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sunne 
  • Avgift: Nej 


Sundsbergs gård

Sundsbergs Gård byggdes i mitten av 1700-talet och finns bevarad med ett gårdsmuseum, en textilkammare, ett tandläkarmuseum och ett skogsmuseum. Sundsbergs gård är idag en konsthall, kafé och ett museum som visar tre seklers boende. Sundsbergs Gårds Konsthall ligger i den före detta ladugården visas 10-12 utställningar per år samt andra kulturarrangemang.

Selma Lagerlöf, en av Sveriges största författare, skrev om Sundsbergs Gård i Gösta Berlings Saga men då kallades gården Björne. Brukspatronen Sinclaire med fru Gustava hamnar på bal på Ekeby som i verkligheten var Rottneros gård.

Olof Antonsson byggde Sundsbergs Gård och vid hans död 1782 ärvdes gården och de sju bruken av sonen Bengt Reinhold. Han blev ogift till sin död och all hans egendom testamenterades till lagmansparet på Öjerviks Gård. 1893 ödelade gårdens huvudbyggnad av en kraftig brand. Familjen tvingades då flytta in i flygelbyggnaden som idag är museum. De sista privata ägarna bodde i flygeln fram till att det nya huset stod klart 1978. De donerade gården till Sunne kommun och idag förvaltas den av stiftelsen Sundsbergs Gård.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mårbacka minnesgård...
Även kallat Selma Lagerlöfs Mårbacka och är en storbondgård i Sunne kommun. Välj att vandra runt omgivningen och ett museum i en lada eller betala fullt som inkluderar visning av gården.
OrtSunne
Tossebergsklätten utsikt och lunchkafé...
En mäktig utsikt över Frykensjöarna väntar uppe på toppen men som om inte det vore nog finns ett utsiktstorn här uppe. I bottenvåningen fika med hembakt eller lunch. Rastbord för medhavt.
OrtSunne
Gräsmarks kyrka.
En mycket populär bröllopskyrka främst för att läget vid sjön Udden är så utsökt vackert. Ta en avkopplande bensträckare och beskåda den ovanliga tegelrödsfärgad murstensdekoren från 1770-talet.
OrtSunne
Gamla Bruket Munkfors...
Munkfors är en ort som fortfarande lever av järnhantering. Dock är denna del av bruket museal. Järnbruk har varit på platen sedan 1670. Intill bruket ligger Klarälvens högsta naturliga vattenfall.
OrtMunkfors
Såguddens Friluftsmuseum...
Beläget i Arvika vid Kyrkvikens strand. Ett 20-tal byggnader från 1600-1800-talets västra Värmland och ett sommaröppet museum i Storbondegården med bland annat dalmålningar.
OrtArvika
Längs Fryken mellan Kil, Mårbacka och Rottneros.
I natursköna Värmland startar denna tur vid en herrgård uppkallad efter Aberdeen och längs Frykensjöarna vidare till Mårbacka, Sunne och Rottneros.
OrtKil