Sundsbergs gård...


  • Till start: 283,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sunne 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Gården från mitten av 1700-talet förekommer i Gösta Berlings saga under namnet Björne gård. Här finns konsthall, kafé och ett museum som visar tre seklers boende. Även Skogs- och tandläkarmuseum samt en textilkammare.

Sundsbergs gård

Sundsbergs Gård byggdes i mitten av 1700-talet och finns bevarad med ett gårdsmuseum, en textilkammare, ett tandläkarmuseum och ett skogsmuseum. Sundsbergs gård är idag en konsthall, kafé och ett museum som visar tre seklers boende. Sundsbergs Gårds Konsthall ligger i den före detta ladugården visas 10-12 utställningar per år samt andra kulturarrangemang.

Selma Lagerlöf, en av Sveriges största författare, skrev om Sundsbergs Gård i Gösta Berlings Saga men då kallades gården Björne. Brukspatronen Sinclaire med fru Gustava hamnar på bal på Ekeby som i verkligheten var Rottneros gård.

Olof Antonsson byggde Sundsbergs Gård och vid hans död 1782 ärvdes gården och de sju bruken av sonen Bengt Reinhold. Han blev ogift till sin död och all hans egendom testamenterades till lagmansparet på Öjerviks Gård. 1893 ödelade gårdens huvudbyggnad av en kraftig brand. Familjen tvingades då flytta in i flygelbyggnaden som idag är museum. De sista privata ägarna bodde i flygeln fram till att det nya huset stod klart 1978. De donerade gården till Sunne kommun och idag förvaltas den av stiftelsen Sundsbergs Gård.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...