Mårbacka minnesgård...


Även kallat Selma Lagerlöfs Mårbacka och är en storbondgård i Sunne kommun. Välj att vandra runt omgivningen och ett museum i en lada eller betala fullt som inkluderar visning av gården.

  • Till start: 276,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sunne 
  • Avgift: Ja 


Mårbacka minnesgård

Här får man lära känna Selma Lagerlöf, inte bara som författare utan också som arbetsgivare och affärskvinna med ett besök på utställningarna i hennes barndomshem.

Selma Lagerlöf är en av världens mest kända författare och det var här hon föddes och växte upp. Att hon skulle bli författare stod det klart för henne redan som ung flicka. 

Debutromanen Gösta Berlings saga kom 1891 och den utspelar sig i Värmland. Den precis som de efterföljande Jerusalem 1901-1902 och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige rönte stora framgångar. Selma Lagerlöf fick som första kvinna Nobelpriset i litteratur 1909. Gösta Berlings saga har översatts till 33 språk.

Gården består dels av själva bostaden, vilken kräver separat biljett för visning, men därutöver en museidel i en lada och slutligen själva parken som är mycket trevlig att strosa runt i.

Hembakade kakor och bröd etter gamla recept från Selma Lagerlöfs tid serveras på Mårbacka minnesgårds café. Vad sägs om en Mårbacka-kaka med grädde och lingonsylt.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sundsbergs gård...
Gården från mitten av 1700-talet förekommer i Gösta Berlings saga under namnet Björne gård. Här finns konsthall, kafé och ett museum som visar tre seklers boende. Även Skogs- och tandläkarmuseum samt en textilkammare.
OrtSunne
Geijersgården Ransäter...
Erik Gustaf Geijer, den berömde historikern och medlemmen av Svenska Akademien och växte upp på denna gård. Han är en av tre kulturpersonligheter som bott här. Bland annat han som skrev Å jänta och ja. Bara en sån sak.
OrtMunkfors
Tossebergsklätten utsikt och lunchkafé...
En mäktig utsikt över Frykensjöarna väntar uppe på toppen men som om inte det vore nog finns ett utsiktstorn här uppe. I bottenvåningen fika med hembakt eller lunch. Rastbord för medhavt.
OrtSunne
Längs Fryken mellan Kil, Mårbacka och Rottneros.
I natursköna Värmland startar denna tur vid en herrgård uppkallad efter Aberdeen och längs Frykensjöarna vidare till Mårbacka, Sunne och Rottneros.
OrtKil
Apertins herrgård och ravinområde.
Med lite fantasi kan man förstå att namnet kommer av skotska orten Aberdeen. Restaurang av hög klass. Vandra runt de vackra byggnderna och de intilliggande ravinerna. 
OrtKil
Rackstadmuseet med Oppstuhage...
Här samlades en konstärskoloni kring sekelskiftet där Oppstuhage var en skulptörs bostad och ateljé men som idag är ett museum. Här visas målningar och konsthantverk av yppersta klass.
OrtArvika