Arholma


Bebodd redan under medeltiden då det var en perfekt plats för bönder med sitt bördiga, öppna kulturlandskap. Under 1900-talet blev ön mer och mer populär som semesterö. Folket på öarna drygade under flera år ut kassan genom att hyra ut sina bostäder sommartid tills att sommargäster helt sonika köpte upp de flesta av husen. Ön har riktigt härlig ursprunglig Saltkråkig skärgårdsbebyggelse.

  • Till start: 81,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Arholma
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Arholma

Bebodd redan under medeltiden då det var en perfekt plats för bönder med sitt bördiga, öppna kulturlandskap. Under 1900-talet blev ön mer och mer populär som semesterö. Folket på öarna drygade under flera år ut kassan genom att hyra ut sina bostäder sommartid tills att sommargäster helt sonika köpte upp de flesta av husen. Ön har riktigt härlig ursprunglig Saltkråkig skärgårdsbebyggelse.

Äta:
-  Arholma dansbana krog & café serverar lokalproducerade läckerheter med fantastisk havsutsikt.  www.arholmadansbana.se
- Bryggcaféet vid norra bryggan sommartid.

Bada:
Sandstranden vid Norra bryggan.

Hyra:
- Kajak och cykel.

Sevärt:
- Batteri Arholma som är ett museum med guidade turer dagligen sommartid av kustartilleriets bergrum .
- Arholma båk. Ett fast sjömärke från 1700-talet som även tjänat som lotsutkik och del i optisk telegraf. Öppet från midsommarafton till den 19 augusti. Alla dagar 13.00-17.00
- Arholma österhamn
- Bull-Augusts gård tillika vandrarhem.

Bo:
STFs vandrarhem som ligger mitt i byn. Hemsida
Arholma nord som ligger längst norrut drygt kilometer från Arholma brygga.  Hemsida

Resa hit:
- Waxholmsbolaget och Blidösundsbolaget sommartid från Stockholm.
- Även passbåt från Simpnäs på ön Björkö. Till Simpnäs brygga finns bilväg och SL:s bussar från Tekniska högskolan via Norrtälje.

Läs mera

Batteri Arholma

Ett av flera fort i den sk Havsbandslinjen. Denna och Landsort var de största och som fortfarande är i brukbart skick. Den byggdes under kalla kriget och stod färdigt 1968. Den enorma artilleripjäsen är 10,5 cm i diameter och sköt ledigt några mil. Men det är bara den synliga delen för undertill fanns lokaler insprängda i berget som rymde 340 man. Ett topphemligt samhälle som skulle hejda en sovjetisk landstigningsflotta.

Av säkerhetsskäl kan man endast besöka de inre delarna med auktoriserad guide. Att besöka området och se bunkrar och artilleripjäser är också givande och helt gratis. Utsikten härifrån, speciellt kvällstid, är bedårande.

Länkar

Arholma Nord vandrarhem

Ett udda men spännande vandrarhem i lite MASH stil. För det är just i ombyggda logement man bor. Ett stenkast från själva batteriet och mycket fina klippbad nedanför. Man bor i enkel-, dubbel- eller familjerum.

Tel: 0176 560 40

Länkar

Arholma dansbana krog & kafé

Arholma dansbana byggdes på 30-talet. Sedan 2007 är det en krog högt uppe på klippan med utsikt mot hamnen och solnedgången. Med jämna mellanrum har man evenemang här tillsammans med Arholma Kultur men däremellan räcker maten och servicen gott. Dagtid är det kafé och lunchrestaurang på kvällen skärgårdsbetonad ala carte. Varför inte en nyfångad stekt abborrfilé med ett glas vitt?

Tel: 076 5603242
 

Länkar

Arholma båk

Båken byggdes 1768 av hovjunkaren Pehr Ridderstad på Rådmansö. Båken var i första hand ett sjömärke men tjänstgjorde även som lotsutkik fram till 1875.  Under kriget mot ryssarna 1809 användes båken som en av många optiska telegrafstationer. Båken syns 15 sjömil.

Båken är öppen för allmänheten alla dagar 13-17, midsommar till och med augusti. Man bör ta sig upp hit oavsett öppettid för utsikten, speciellt vid solnedgång, är enastående och nere vid båkens fot finns en bänk att vila sig på.

Länkar

Bull-Augusts vandrarhem

Här bor man verkligen på en bondgård. Hur pittoreskt som helst. Vid bra väder äter man frukost utomhus och läget är bra på ön. Bull-August var redaren och bonden August Andersson och byggdes på 1800-talet. Här drev dottern Anna, öns minsta pensionat på 1920-talet och hon bjöd sina gäster på nybakat bröd som bakades i Bagarstugan.

Länkar

Österhamn

När man är i Österhamn och på vägen dit slås man av hur stora trähusen är, nästan lite som Hälsingegårdar. För det var här rika redarfamiljer bodde och nästan varje hus ägde ett skepp som gav stora intäkter då man fraktade varor kors och tvärs.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nord Sydliga linjen Arholma till Finnhamn
Vi testar att lägga upp de vanligaste rutterna med Nord Sydlinhen.
OrtNorrtälje
Lidö Värdshus
Alldeles vid ångbåtsbryggan ligger denna jättepopulära skärgårdskrog. Många bröllop och födelsedagar bokas här för man kan även sova över. En stor uteservering med bar under tak lockar till allt från sköna frukostar till sent barhäng.
OrtNorrtälje
Lidö
Ön Lidö ligger vid Norrtäljevikens östra del och är stor men glesbefolkad, beroende på att den är så kuperad. Det finns restaurang som är mycket populär och vandrarhem.  Ön har en av skärgårdens mest opåverkade naturskogar och rikt fågelliv och ön inbjuder till...
OrtNorrtälje
Fejan
I slutet av 1800-talet svepte en koleraepidemi fram över Europa. Fejan blev då en karantänstation för att det var den ö som ligger närmast Ålands hav och därmed också landsgränsen. Numera är Fejan en sommarö med vandrarhem, mycket populär restaurang och kajak-och...
OrtNorrtälje
Fejans skärgårdskrog
En fantastisk miljö och inte minst prisvärd och god mat och man rekommenderas av White Guide. Öppet från midsommar till skolstart för privatpersoner. Fejan är lite för skärgårdens finmakare.
OrtGräddö
STF Kapellskär
Kapellskär är kanske mest känt som porten mot öster med färjetrafik till Åland. Men i detta gränsland mellan hav och land ligger även Riddersholms naturreservat, ett fantastiskt naturområde med slåtterängar och betesmarker. Vandrarhemmet i Kapellskär ligger strax intill...
OrtNorrtälje