Aspö


Aspö är en perfekt utflykt från Karlskrona som med fördel görs med cykel. På Aspö finns bland annat Drottningskärs kastell samt KA2 museet. Gratis vägfärja tar dig dit.

  • Till start: 386,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlskrona 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Aspö

På Aspö kan du besöka Drottningskärs kastell, en fästning från 1600-talet som bevakar inloppet till staden, med vallgravar och härlig natur runt omkring. 

KA2 museet visar kustartilleriet som fanns här till 2000. Är museet stängt finns det dock en samling av fordon och kanoner att beskåda utanför grindarna.

Ett spektakulärt boende på Aspö är vandrarhemmet i Lotstornet i Drottningskär.

Text Visit Blekinge

Museum för Rörligt Kustartilleri - KA 2

På den natursköna ön Aspö i Karlskrona skärgård ligger "Museet för Rörligt Kustartilleri" som visar upp en unik samling av det rörliga kustartilleriets förbandsmateriel. Idag omfattar samlingen i princip samtlig materiel som funnits vid det rörliga kustartilleriet.

Här kan du titta och känna på pjäser, robotar, fordon, luftvärn, eldlednings- och sambandsutrustning, uniformer, se minnesrummen för det nedlagda regementet KA 2, alltihop i en härlig miljö. Stora delar av materielen är grupperad och är delvis maskerad.

Museet finns i två stora utställningslokaler samt i tre mindre rum. Sammanlagda yta är ca 1 850 m2, utöver detta finns det en del materiel placerad utomhus.

Gör ett besök nu, få en upplevelse utöver det vanliga, unik militärhistoria som är förpackad i en trevlig atmosfär och miljö samtidigt som du kan njuta av Karlskronas fina skärgård.

Gratis bilfärja går flera gånger dagligen från Handelshamnen i Karlskrona. Med bil åker man sedan via Drottningskär, Folkets hus och sedan norrut via Ryd. Med cykel kan man köra längs cykelleden tvärs över ön norr om Folkets hus. 

Text Visit Blekinge

Läs mera

Länkar

Drottningskär

Drottningskärs kastell uppfördes i huvudsak under 1600-talets sista årtionden och anses vara en av den svenska fortifikationens främsta skapelser, ett komplett och välbevarat försvarsverk från stormaktstiden.

Kastellet har en stor donjon av granitsten med batteridäck, krutmagasin och förläggning. Det har fyra bastioner, med drottningnamnen Maria, Christina, Hedvig och Ulrica. Inne på borggården ligger kommendantbostaden. Kastellet var krigsrustat periodvis under ett sekel, fram till år 1811, med som mest 250 man. År 1895 upphörde Drottningskär att räknas som aktiv befästningsanläggning. Istället anlades på Aspö Ellenabbsfortet, bestyckat med tunga pansarskeppspjäser.

Under 1860-talet dumpades mängder med sten som gjorde att infarten blev grundare. Stenen togs från Aspö och forslades med räls till Drottningskär. Spåren från vagnarna syns fortfarande. En liten del behölls öppen men kunde vid orostider spärras av med en enorm kätting.

Till Drottningskärs kastell kommer man dagligen året runt genom vägfärjan till Aspö. Sommartid passerar skärgårdstrafikens båtar kastellet.

Text Visit Blekinge

Läs mera

Aspö lotstorn

Om Lotstornet

Aspö Lotstorn är beläget på östra sidan av Aspö med utkik åt alla fyra väderstreck. Det har fem våningar och är ungefär 20 meter högt. När man står på översta våningen i utkiksrummet befinner man sig 33 meter över havet. En klar dag kan man se ända till Utklippan, den allra yttersta ön i Karlskrona skärgård.

Lotstornet

Aspö Lotstorn byggdes i slutet av andra världskriget och invigdes 1945. Det fungerade som egen lotsplats fram till 1976. Därefter löd det under Karlshamns lotsplats fram till 1988 då Aspö lotsstation avbemannades helt.

Tornet köptes av nuvarande ägarna 1996 och rustade upp det med vatten och avlopp samt byggde om till modern standard för rumsuthyrning/vandrarhem. Sommaren 1997 hade man en fullbokad invigning. Under vintern 2002 byggdes anläggningen ut med ett utkiksrum överst på själva tornet, tre stugor och en receptionsbyggnad. Idag har man hotellrum i tornet och vandrarhem i stugorna, plus konferensverksamhet i både och.

Sedan starten har såväl lokal media, Dagens Nyheter och reseprogrammet Packat och Klart gjort inslag om vandrarhemmet. 

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Museum för Rörligt Kustartilleri - KA 2
Om man tar gratis vägfärja till natursköna Aspö kan man uppleva det modernare svenska kustförsvaret här.  Många av föremålen är grupperade och maskerade som i skarpt läge.
OrtKarlskrona
Kungsholms fort
Två fort har bevakat Karlskronas inlopp i mer än 300 år. Kungsholms fort som fortfarande brukas av försvaret är det ena, och Drottningskär på Aspö det andra. Man tar sig hit med båt för guidade turer sommartid. 
OrtKarlskrona
Björkholmen och Pillemasarnas hus
Pillemasare kallades de arbetare som jobbade på varvet. Björkholmen står i bjär kontrast till Trossös paradbyggnader och här kan man höra den genuina karlskrona-dialekten, kallad Björkholmska.
OrtKarlskrona
Blekinge museum
Ett mycket intressant museum och välutformat museum som delvis är inrymt i en barockherrgård.  Museet må vara regionalt men detta är verkligen svensk i historia.
OrtKarlskrona
Karlskrona till Hasslö...
En mycket vacker biltur som inleder med några stopp i Karlskrona och tar oss på broar via naturreservat, fornminne en bra bit ut i Karlskronas skärgård och Hasslö med bad och fika.
OrtKarlskrona
Karlskrona
En av Sveriges intressantaste städer att besöka. Den magnifika stadskärnan vittnar om dess forna betydelse. Här ett urval av det man inte bör missa i staden som är en del av Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.
OrtKarlskrona